Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Літературний дайджест

ТОП-5 крутих книжок про науку для дітей

Чи завжди шлях до знань – важкий і тернистий? Як зацікавити дитину пізнавати таємничий та неозорий світ геноміки, астрофізики, хімії чи програмування? 

Чи завжди шлях до знань – важкий і тернистий? Як зацікавити дитину пізнавати таємничий та неозорий світ геноміки, астрофізики, хімії чи програмування? В нагоді стануть ось ці дивовижні книжечки від «Видавництва Старого Лева», завдяки яким гризти граніт можна (і потрібно!) весело та аніскілечки не нудно!
 
Д-р Франсіско Хав’єр Соберон Майнеро та Моніка Берґна, «Однакові чи різні? Геноміка» (2019)
 
ДНК, геном та гени – ці слова вже давно є у нашому словнику, навіть якщо ми не надто добре розуміємо, про що йдеться. Ця книжка зробить ближчими й зрозумілішими значення цих понять, насамперед для дітей середнього й старшого шкільного віку та всіх зацікавлених дорослих. Геноміка – це не виключно наукова дисципліна, вона стосується кожного з нас, а тому дуже важливо розуміти механізм її дії.
 
«Ми, люди, складаємося з мільярдів клітин. Кожна з них має ядро, в якому перебуває наш утворений ДНК геном, що є молекулою життя і містить інструкції для кожного індивіда, тобто генетично закарбовані для кожного настанови життєдіяльності», а код, яким записано геном, спільний для всіх живих організмів, що доводить: усі мешканці Землі – потомки одного(!) прадавнього предка.
 
Дарвін та теорія еволюції видів, Мендель і його горох, шимпанзе та плодові мушки, мутації та химери… Генетика – наука, яка не стоїть на місці та визначає наше майбутнє, і саме нашим дітям, цілком можливо, і бути її світилами.
 
Домінік Воллімен, «Професор Астрокіт і неосяжний космос» (2018)
 
«Що далі ми зазираємо у космос, то давніше минуле бачимо. Тож найдавніша з нині відкритих галактик – дуже й дуже стара. Вона називається UDFj-39546284 і розташована на самісінькій межі видимого Всесвіту, а значить ми бачимо її такою, якою вона була невдовзі після Великого вибуху». А ще, виявляється, Плутон більше не вважається планетою! Вражаючі факти, чи не так? Вуличний мудрагель професор Астрокіт та його вірна помічниця Астромишка, оповідачі цієї надзвичайної дитячої енциклопедії, залюбки поділяться ще й не такими секретами та секретиками про загадково-неосяжний космос, наприклад, як би ми почувались, коли б нас засмоктало у чорну діру та навіть якими були б інопланетяни, якби ми дійсно зустрілися! А й справді?
 
Вишукано ретростильна, надінформативна та зрозуміла водночас, присмачена відмінним гумором та влучними порівняннями – не піддатися науковим чарам даної книжки-картинки з-під пера доктора наук з фізики квантових приладів та пензля відомого ілюстратора точно не зможе ніхто!
 
Юля Смаль, «Цікава хімія. Життєпис речовин» (2016)
 
Чому небо синє, а під час грози сіре? Чому листя змінює колір, а заєць – хутро? Чи існує вогонь, котрий неможливо погасити ні водою, ні піском? Як створити плащ-невидимку? Відповіді на ці запитання дасть наука, яка вже давно на сторожі людського добробуту – хімія. «Як гадаєш, яким був перший хімічний процес, засвоєний людиною? Звісно, приготування їжі. Перший хімік у світі зумів підсмажити здобич на вогнищі. Він експериментував, і його дослід виявився успішним».
 
Авторка цієї книжки – письменниця та хімік за освітою – у легкий та захопливий спосіб запрошує познайомитися ближче з таємничим світом атомів, молекул, речовин та їхніх перетворень. Гумористичні ілюстрації Андрія і Діани Нечаєвських, а також практичні заняття з розділу «Домашня лабораторія» точно не залишать байдужими жодного читача, незалежно від віку!
 
 
Джейсон Р. Бріґґс, «PYTHON для дітей. Веселий вступ до програмування» (2017)
 
Інтерактивна оболонка, основні структури даних, модулi turtle та tkinter. Після знайомства з цією книжкою програмувати навчиться буквально кожен, зумівши написати аж дві найсправжнісінькі комп’ютерні гри (забавку з м’ячем «Скок!» та блукалку «Містер Руки-палички біжить до виходу»), адже Python – одна з найпростіших мов програмування, що розвиває творчий підхід, логічне мислення та вміння розв’язувати проблеми навіть у повсякденному житті. «Навчаючись програмуванню, пам’ятай, що від нього можна діставати задоволення. Не вважай це роботою. Сприймай програмування як спосіб створення цікавих ігор та додатків, якими ти можеш поділитися з друзями чи іншими людьми».
 
У своїй першій книжці відомий новозеландський програміст доступно та докладно, за допомогою веселих завдань та прикладів, пояснює ази програмування, вкрай необхідні для опанування комп’ютерних мов вищого рівня. До речі, Python отримала таку назву зовсім не на честь змії: вона запозичила її у британського комедійного шоу «Летючий цирк Монті Пайтона».
 
 
Нік Морґан, «JavaScript для дітей. Веселий вступ до програмування» (2018)
 
Ще один посібник з основ програмування для дітей, яким залюбки користуватимуться й підлітки та дорослі. Його автор, американський фронтенд-інженер компанії Twitter, закликає утнути щось справді крутецьке із JavaScript, наприклад, самостійно написати три он-лайн гри – «Знайди захований скарб», «Шибениця» та «Змійка». Робота з рядками, масивами та циклами, інструментами DOM та jQuery, елементом canvas для малювання графіки – все це, а також створення динамічних веб-сторінок буде до снаги тим, хто наполегливо та старанно візьметься вивчати цю 400-сторінкову «цеглинку»!
 
Однією з переваг даної мови програмування є простота у користуванні: для того, щоб написати та працювати з JavaScript-програмами, потрібен лише веб-оглядач (Chrome, Firefox, Internet Explorer), який містить вмонтований JavaScript-інтерпретатор для зчитування таких програм. А ще, вправляючись із JavaScript, не забувайте веселитись, адже «програмувати можна весело і креативно, як і малювати чи то бавитися у гру (взагалі-то, в цій книзі вас очікує чимало малювання та ігор із JavaScript). Щойно ви зрозумієте принципи написання програм, єдиним обмеженням творчості буде ваша уява».


Додаткові матеріали

ТОП-5 книг, які допоможуть покращити ваші стосунки
ТОП-7 книжових новинок для зцілення душі
ТОП-5 книг сучасних письменників, які варто прочитати цієї весни
ТОП-10 найкращих сучасних українських книжок для дітей
ТОП-5 книг, у яких розповідають про майбутнє
коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери