Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Літературний дайджест

ТОП-5 книжок про ремесла і професії для малят

«Ким ти хочеш стати, коли виростеш?», – цим питанням дорослі страшенно люблять надокучати дітям! 

«Ким ти хочеш стати, коли виростеш?», – цим питанням дорослі страшенно люблять надокучати дітям! А малюки не завжди й знають, яким широким і багатим є вибір можливих професій. Та що там: без профорієнтаційних курсів не всі дорослі вміють у цьому розбиратися! Виправити таку ситуацію і змалечку відкрити для дітей розмаїтий світ дорослих професій та ремесел допоможуть ці книжки.
 
Абетка ремесел і професій  обкладинка
 
«Абетка ремесел і професій», Надія Репетів («Видавництво Старого Лева»)
 
Віршована абетка від Надії Репети знайомить малюків не лише з тими професіями, яких навчають у сучасних університетах, а й з давніми ремеслами, які ще де-не-де зберігаються в Україні або майже відійшли у забуття. Аптекар на її сторінках сусідить із бондарем, журналіст із золотарем, учитель зі ткачем. Таке розмаїття – чудова можливість розширити дитячий кругозір і словниковий запас, розповісти про традиційні ремесла і народну культуру. Ну й, звісно, вивчити літери.
 
Кожну літеру  абетки супроводжує коротенький чотирирядковий віршик про ту професію, назва якої починається на цю літеру, а також – лаконічне, на одне-два речення пояснення, чим саме займається цей ремісник чи представник професії. І – його портрет на сусідній сторінці. Варто зауважити, що текст абетки не є гендерно чутливим: навіть там, де на малюнку зображені жінки, у більшості віршиків йдеться про чоловіків. Тому додатково дорослим, які читатимуть з дітками цю абетку, варто буде пояснити, що й жінки можуть опановувати всі ці професії та ремесла.
 
Барвисті, трішки казкові і дуже детальні ілюстрації Мар’яни Петрів, на яких можна роздивитися різноманітні атрибути кожної професії, допомагають скласти більш повне уявлення про неї.
 
 
«Місто добрих справ», Річард Скаррі («Ранок»)
 
Віммельбух Річарда Скаррі не просто розповідає малюкам про конкретні професії – він загалом пояснює, чим займаються дорослі, коли йдуть на свої роботи, і як їхня діяльність впливає на життя міста. У цій книзі-розглядалці є 12 окремих історій – про подорож літаком та візит до лікаря, роботу пошти чи пожежної станції тощо. І кожна із них поетапно ознайомлює із принципами роботи різноманітних установ чи комунальних служб, а також із тим, яку частку роботи виконують герої. А назви їхніх професій можна прочитати на форзаці.
 
Формат віммельбуху передбачає мінімум тексту і максимально детальні ілюстрації. Із цим у «Міста добрих справ» усе в порядку. На малюнках маленькі читачі можуть побачити те, що зазвичай приховане від наших очей – будинкові комунікації «у розрізі», роботу лісопилки, млина чи пекарні тощо. А короткий супровідний текст не відволікає малюків від основного заняття – розглядання.
 
 
«Славні професії борсука», Романа Рубан («АртБукс»)
 
Ця книжечка хоч і двомовна, але досить простенька, позаяк розрахована на наймолодших читайликів. Контрастні чорно-білі ілюстрації   стимулюють розвиток зору, їх корисно розглядати немовлятам. Тому й в ілюстраціях до «Славних професій борсука» немає нічого зайвого – лише монохромне зображення борсучка на приємному пастельному фоні, вбраного як представник відповідної професії (балерина – у пачці й на пуантах, капітан – у кашкеті і за штурвалом, лікар – з фонендоскопом на шиї і градусником у кишені).
 
І якщо малюки роздивлятимуться чорно-білого борсука у різних амплуа, то з трішки старшими дітками вже можна буде вчити, як називаються його професії. Вони вказані у книжці зазначені двома мовами – українською та англійською.
 
 
«Хто що робить? Книга ремесел» Ганна Вашкова, Петра Бартікова («Ранок»)
 
Хто робить для нас одяг і взуття, аксесуари і приємні дрібнички, якими ми тішимося? Завдяки кому нам є чим умеблювати й декорувати помешкання? Без кого не збудуєш ні розкішний замок, ні звичайний будинок? Хто готує і вирощує для нас смачні продукти? Усе це люди, які роблять щось своїми руками, іншим словом – ремісники. І ця книжка познайомить дітей із найрізноманітнішими ремеслами, від палітурника і пічника до кондитера та каменотеса. Усі представники ремесел поділені на п’ять категорій – тих, хто робить речі «для нас», «для дому», «для замку» (вочевидь, для його будівництва), а також для продажу на ярмарку і на ринку.
 
Кожному ремеслу виділена окрема сторінка. Коротко, але інформативно, тут описано, що конкретно робить майстер, з якими інструментами працює, а також подані цікаві факти про ремесло, відомих його представників тощо. Тож ця книжечка не лише розповідає дітям про кілька десятків цікавих прикладних професій, а й допомагає краще зорієнтуватися у їхній системі, аби згодом, можливо, обрати котрусь із них і для себе.
 
Незвичайні професії  обкладинка
 
«Незвичайні професії», Алла Гутниченко («Видавництво Старого Лева»)
 
Андрійко живе в особливій родині – родині мрійників. Тому всі його родичі мають якісь незвичайні професії: тато – палеонтолог, мама – флористка, один дідусь – пасічник, а інший – тітестер, одна сестра – обіймачка панд, а інша – склодув, кузина – кінолог, кузен – пілот повітряної кулі, дядько – піцайоло, бабуся – сурдоперекладачка, тітка – архітекторка… Кожен із них може розповісти чимало цікавого, а головне – надихнути на те, щоб у майбутньому обирати фах собі до душі, не обмежуючись «стандартним» набором професій.
 
Знайомство з Андрійковими родичами принесе юним читачам чимало користі. Звісно, вони насамперед дізнаються про те, чим займаються представники згаданих професій, з якими інструментами працюють, яким вимогам має відповідати їхнє вбрання, які здібності і таланти повинні у собі розвивати. Але крім цього, на читачів чекає ще й додаткова інформація, корисна для загального розвитку і повсякденного життя. Так, завдяки «Незвичайним професіям» можна вивчити різновиди динозаврів і породи собак, дізнатися назви квітів, які використовуються для створення стильних букетів, ознайомитися зі сузір’ями, іменами найвідоміших архітекторів та їхніми творіннями, навчитися правильно заварювати різні види чаю і навіть вивчити дактильну абетку!
 
Ця книжка надихає, інформує і навіть розважає! Адже на її сторінках ви знайдете цілі розвороти для ігор у стилі «Знайди вихід із лабіринту» та «Відшукай об’єкт на малюнку». А ще вона спонукає замислитися про те, чим дитина мріє займатися у дорослому житті, і спробувати підшукати омріяну професію.


Додаткові матеріали

ТОП-7 мистецьких тандемів, які творять разом і окремо
ТОП книжок про кохання
5 романтичних книг до Дня Святого Валентина
ТОП-10 книг на День всіх закоханих
ТОП-10 малих видавництв дитячої літератури, за якими варто слідкувати
коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери