Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Літературний дайджест

08.11.2017|09:35|Gazeta.ua.

Презентують книгу про ерцгерцога, ватажка Січових Стрільців

9 листопада у київській книгарні "Є" (вул. Хрещатик,46) львівська письменниця Наталка Сняданко презентує книгу "Охайні прописи ерцгерцога Вільгельма".

Розповідає про нащадка елітної австрійської династії ХХ ст. – Вільгельма Габсбурга, котрий вивчив українську мову, очолив загін Січових Стрільців і став героєм українського визвольного руху під псевдонімом Василь Вишиваний.

"Моє знайомство з Вільгельмом Габсбургом почалося з пропозиції австрійського режисера перекласти опис майбутнього документального фільму про Вишиваного. Перечитала монографію історика Тімоті Снайдера "Червоний князь" і здивувалась, чому досі ніхто в Україні не написав роман про Вільгельма? Це ж неймовірно цікавий персонаж! Монографією Снайдера (яка видалась мені дещо суб´єктивною, до того ж історика цікавила постать Вишиваного в геополітичному світлі) я не обмежилася, і дослідила збірку матеріалів "Український патріот із династії Габсбургів" Тетяни Осташко та Юрія Терещенка. Там зібрана маса унікальних матеріалів: мемуари, автентична українська мова, якою розмовляв Вишиваний, вірші, листи. Усе це використовувала у романі", - каже авторка.

Життя Вільгельма Габсбурга обірвалося у 1947 році в Лук´янівській в´язниці, тож подальша доля героя роману "Охайні прописи ерцгерцога Вільгельма" є вимислом авторки. За сюжетом, він опиняється в радянському Львові, одружується, виховує сина й онуку, разом із дружиною намагається пристосуватися до нової суворої дійсності. 
Початок презентації о 18:30.

Книжку "Охайні прописи ерцгерцога Вільгельма" номінували на відзнаку BBC.
Наталка Сняданко - письменниця, журналістка, перекладачка з польської та німецької. Найвідоміші книги - "Колекція пристрастей, або Пригоди молодої українки", "Сезонний розпродаж блондинок", "Синдром стерильності", "Чебрець у молоці", "Країна поламаних іграшок та інші подорожі", "Гербарій коханців".



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери