Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Літературний дайджест

18.10.2017|10:15|Gazeta.ua.

Виступила Забужко. Всі чекали на Жадана

Площу 100 кв. м мав український стенд на ­69-му Книжковому ярмарку в німецькому Франкфурті-на-Майні. Захід — один із найбільших світових форумів видавців.

Цьогоріч проходив 11–15 жовтня. Представили понад 7300 книжок зі 102 країн.

— Досі чинна постанова Кабміну, що забороняє проводити виставки за кордоном за бюджетні кошти. Виняток — книжкові ярмарки Венеції та Франкфурта, — розповідає генеральний директор "Мистецького Арсеналу" Олеся Островська-Люта, 39 ­років.

— Чистий, нерозбавлений ідіотизм — не просувати український голос через культуру. Вона — спосіб донести свої болі, бути реальним співрозмовником, а не об´єктом жалощів. Не треба боятися показувати рани.

На українському стенді представлені 17 видавництв. Серед видань — лауреати премій "Літакцент року", "Книга року Бі-Бі-Сі", "Найкраща книга Форуму Видавців".

— Є книжки, які вже перекладені німецькою. Приміром, "Фелікс Австрія" Софії Андрухович. Представлено роман "Інтернат" Сергія Жадана. Також є дитяча книжка, видана кілька років тому, але досі актуальна: "Війна, що змінила Рондо" Романа Романишина та Андрія Лесіва. Допомагає батькам пояснити малечі, що таке війна.

Тема національного стенда — "Розуміючи Україну, ви розумієте Європу".

— Вдруге у Франкфурті Україна має власний великий стенд. Його дизайн розробив архітектор Олександр Манукянц. Майданчик впадає в око, бо яскраво-жовтого кольору. Ніби символізують тимчасову дорожню розмітку. На відміну від стендів арабських країн, дорогих і високотехнологічних, але майже без книжок, на українському видання стоять навіть занадто густо. Видно, що хотілося розмістити якнайбільше. Виступали Оксана Забужко, Ігор Померанцев. Але всі чекали на Сергія Жадана, особливо німецька молодь, — говорить письменник 44-річний Віталій Кириченко.

— Перші три дні не пускають широку публіку. Це час для ділових зустрічей, майстер-класів фахівців, укладання угод. А в суботу й неділю всі 10 залів виставки — для книголюбів.

Між делегаціями Вірменії та Азербайджану сталася бійка. Потрощили стенди один одного. Приїздила поліція. І вся ця погоня була через майданчик України, бо розташований між вірменським та азербайджанським.

У розробку українського стенда для Франкфуртського книжкового ярмарку вклали 2,5 млн грн.

Катерина ЛУК´ЯШКО



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери