Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Літературний дайджест

31.01.2010|14:31|Сумно

Богдан-Олег Горобчук про БДСМ, суб’єктивно-реалістичні вірші та довжину своєї бороди

Нещодавно черкаська молодь започаткувала мистецький проект із дивною назвою «ГАКА». Так, у краєзнавчому музеї Черкас відбулося дійство, яке поєднало в собі музику, поезію та живопис.

Один із організаторів проекту Михайло Васильєв розповів, що насправді гака – це різновид плуга. «Це те, що може «переорати» українську культуру на краще», – впевнений Михайло. Він хотів запросити до Черкас таких «метрів», як Юрій Андрухович, Любко Дереш, Андрій Курков та брати Капранови. Проте хтось був «поза зоною досяжності», хтось саме цього дня відлітав за кордон, а хтось пообіцяв приїхати іншим разом. Тим часом, молодий поет Богдан-Олег Горобчук залюбки долучився до проекту, сміючись і резюмуючи: «Я завжди доступний». Він розповів про враження від «ГАКИ», про нову збірку, а також про те, що борода насправді є... барометром настрою.

– На афіші написано, що ви – молодий черкаський автор...

– Це мене дуже розвеселило. Приємно, що мене тут вважають своїм. Помітно, що організатори намагаються зробити щось надзвичайне, і в них це починає виходити. Я так думаю, що наступні заходи будуть більш продуктивними. Зрозуміло, що це не рівень культурних столиць, на кшталт Києва, Львова чи Харкова, але це потужно, що такі заходи приваблюють чимало молоді. Мені тут комфортно – місто не надто заурбанізоване, а це великий плюс. Крім того, люблю їздити на якісь подібні виступи. Це почалося ще з 2007 року. У багатьох містах я був багато разів, тому мені в Черкаси приємніше приїхати, аніж вдесяте чи вдванадцяте до Львова або Харкова.

– Коли буде нова книжка від Богдана-Олега Горобчука?

– Вона буде називатися «БДСМ». Хочемо видати цього року разом із Вано Крюгером. Зараз все більше і більше над нею працюємо, готуємо тексти. Домовилися, що кожен має написати по 25 поезій. Концепція збірки буде такою, що вона складатиметься із двох частин. Моя називатиметься «БДСМ: ResPriva», а в Крюгера — «БДСМ: ResPublica». Тобто, у мене це будуть вірші про контроль і розпад, про ті моменти, що через них дві людини неодмінно проходять. Це контролювання одне одного, від якого не можна нікуди подітися. І, звісно, про кохання, яке людей поєднує, незважаючи на те, які вони різні.

– А чому саме БДСМ?

– Мається на увазі не якась сексуальна реалізація, а, радше, ця ж реалізація, але на рівні сублімованому. Вважається, що ми в поезії сублімуємо якусь свою сексуальну енергію. Тож можна сказати, що у нашому випадку йдеться про весь той комплекс, про субкультуру БДСМ, але сублімовану у поезію. Щось таке. А в текстів Крюгера буде культурологічний рівень, підняття якихось гостросоціальних, епатажних речей до рівня поезії. І це по-своєму теж перегукується із назвою збірки.

– І як працюється із Вано Крюгером? Не виникають якісь творчі непорозуміння?

– Ми вже рік намагаємося порозумітися. Це тривалий процес. Обмінюємося віршами, дивимося, хто що нового написав, що варте уваги, що менш важливе... Деякі вірші нові пишуться і витісняють інші. У мене навіть так сталося, що через особисті обставини книжка набула іншого звучання, ніж я її задумував рік тому. Написалася певна кількість нових віршів, і вони змінили концепцію. Бачу, що збірка буде менш оптимістичною за звучанням, буде більше нагнітання отієї сублімованої БДСМ.

– Ви песиміст?

– Ні. Навпаки. Людина, котра реалістично ставиться до таких речей, вона значно менше має шансів розчаруватися. Тому що невиправні оптимісти, зазвичай, є ідеалістами. І якщо потрапляють у ситуацію, коли не вони самі щось вирішують, а за них це роблять інші люди, то приречені розчаруватися у найкращих речах. Щоб цього не трапилося, потрібно мати уявлення про природу речей. Відповідно, через поезію, через загострену форму інтуїції іноді відкриваються такі проблиски цієї природи. Тому, власне, я і пишу, і тому мої вірші є не песимістичними, а, радше, — суб’єктивно-реалістичними.

– Тоді наостанок суб’єктивно-реалістичне запитання – чому Горобчук носить бороду?

– Це частина іміджу. Борода в мене з’явилася ще років у шістнадцять. Мені не подобалося моє підборіддя. І я завів бороду, а потім сам собі почав більше подобатися із бородою, аніж без бороди. Суто з естетичних міркувань я її залишаю. Іноді занедбую свою бороду, і вона відростає довгою, іноді – підстригаю. Залежно від настрою. Якщо мене людина бачить, скажімо, із підстриженою бородою, вона розуміє, що у мене покращений настрій, і навпаки.

 

Тлумач

БДСМ — психосексуальна субкультура, заснована на обміні владою між партнерами, а також на принципах безпеки, добровільності й розумності. Абревіатура BDSM складається із двох частин, що розшифровуються як назви двох основних складових цього неоднозначного явища: bd (bondage & discipline — зв´язування та дисципліна) і sm (sadism & masochism — садизм і мазохізм).

Вікторія Кобиляцька



Додаткові матеріали

Горобчук Богдан-Олег
Деякі риси до портрету поезії замолоду
08.12.2008|15:50|Події
Богдан-Олег Горобчук: «Своя прозу я поки не наважуюсь оприлюднювати»
13.09.2009|13:20|Події
Львівський форум видавців у персонах-2. ФОТО
коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери