Дитяча книга | Буквоїд
Олександр Дан. "Інсомвіта, або Життя та сновидіння Роберта Бланша"
Книги | Буквоїд

18.12.2019|13:07|Світлана Лупаренко

Абетка із сюрпризом

Пантюк С. Абетка грибничка / Сергій Пантюк. Художниця Марія Іванова. - К.: Фонтан казок, 2019. - 40 с., іл.

Як зацікавити сучасну дитину вивченням літер і читанням? Особливо, коли навколо багато легких спокус у вигляді мультфільмів і комп’ютерних ігор. По-справжньому зацікавити малюків може книжка, яка виконує відразу декілька функцій: не лише дає знання у доступній для них формі, а й розважає, дозволяє цікаво провести час та враховує психічні особливості розвитку дітей.

Саме такою є «Абетка грибничка» (автор – Сергій Пантюк). Її головний герой, що «мандрує» сторінками абетки, – кумедний маленький зайчик, який гуляє лісом і досліджує різні гриби. Кожна літера в абетці представлена веселим і простим віршиком, із легкими для дитячого вимовляння та запам’ятовування римами, а також зворушливим чорно-білим малюнком, який дитина-читач може розфарбувати або доповнити за власним смаком. Усі вірші цієї абетки знайомлять дітей із грибами і такими захопливими заняттями, як збирання грибів у лісі, їхнє приготування і смакування. Тут є і всім відомі гриби (лисички, мухомори тощо), так і гриби, які зустрінеш не у кожному лісі (шишкогриб лускатий, енокітаке тощо), а тому, щоб правильно розфарбувати, слід подивитися додатково, як виглядає невідомий гриб.

До речі, чи знали ви, що гриби можуть бути приємного рожевого кольору? Або злегка фіолетового? У цій книзі міститься багато цікавих фактів, здатних здивувати як дітей, так і дорослих. І розфарбовані малюнки виглядають неймовірно яскраво, і дитині цікаво не лише вчитися і дізнаватися нове, але й творити і доповнювати книжечку власними малюнками, стаючи певною мірою її співавторами.

Окрім завдань на розфарбовування, автор пропонує також і пізнавальні завдання (зокрема, знайти на малюнку зайченят), що пожвавлює читання і сприяє розвитку уваги дитини-читача.

Особливий акцент автор робить на формуванні бережного й уважного ставлення дітей до природи, прагненні не нанести їй шкоди, а зберегти те, що ми маємо. Неодноразово у віршах автор звертає увагу дітей на те, що не можна зривати або псувати заради розваги навіть отруйні гриби, оскільки вони можуть бути ліками для лісових тварин.

Отже, ця книжка – для корисного і цікавого дозвілля дітей. Корисного – тому що завдяки їй дитина вивчить назви грибів, дізнається, які вони на вигляд, і, напевно, захоче відвідати ліс і пошукати там гриби; також формуються пізнавальні інтереси дитини. А цікавого – тому що книжка пропонує дітям завдання, що вдало відповідають особливостям розвитку дошкільнят і молодших школярів (розфарбувати або домалювати картинки, відшукати захованих тварин). Завдяки цьому навчання перетворюється на гру, легку і захоплюючу для маленької дитини.