Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника

Re:цензії

18.10.2018|10:36|Ігор Зіньчук

Вижити і залишитися людиною

Люко Дашвар, Ініціація. - Х: "Клуб сімейного дозвілля", 2018. - 416 с.

"Вижити і залишитися людиною", на мою думку, саме це є найважливішим для кожного із персонажів нового роману Люко Дашвар "Ініціація", але чи всім до снаги досягти цієї мети?. Романи Люко Дашвар завжди ставлять перед читачем більше запитань, ніж дають відповідей. Нова книга письменниці - це наче "згусток" болю, образи, подекуди, брехні і зради, але це також відкритий нерв гостро актуальних проблем і тем сьогодення, над якими варто замислитися, щоб не втратити шанс на майбутнє.

За жанром це - психологічний трилер, тому що починається все зі сну звичайної дівчини Меланії, яка у своєму сні в кінці довгого коридору бачить "важкі дубові двері, за якими лежить мертва людина у солдатських берцях".

Дівчина понад усе хоче розгадати свій сон, але найцікавіше в тому, що вже вкінці роману події зі сну стають реальністю. Літературний прийом сну є елементом психологізму у романі, а двері - символом пошуку себе, свого призначення у суспільстві, пошуків сенсу свого життя.

 

" Кляті двері!

Щосили штовхаю дуба. Заходжу всередину і спершу не бачу горизонту, фінішу, кінця тому простору."1

 

Меланія, хоч і успішна, заробляє багато грошей, але їй не вистарчає відчуття щастя, відчуття власної потрібності іншим. Коли Меланія зустрічає Блека, то "малює" в своїй уяві ідеал чоловіка, який зможе захистити її від непорозумінь реальності. Однак, зрада чоловіка із подругою вибиває грунт з під ніг Меланії, вона не знає куди йти?, що робити?, як діяти?, як жити далі?

Ще однією сюжетною лінією є життя брата Меланії Ромки, який, здається, цінує своїх вівчарок - Браяна та Брукс за їхні призові місця на міжнародних виставках для собак більше, ніж дружину і маленьку донечку.

Тема шахрайських махінацій, до яких вдається нотаріус Герман аби заволодіти будинком вчительки - пенсіонерки, Наталі Іванівни Костомарової, яка, єдине що пам`ятає тепер, це те, що жила на Подолі в Києві і шукає на хуторі, куди її привезли, "зупинку автобуса на Київ, аби повернутися додому".

 

"- Так теє... - почав розмірковувати. - Може той чоловік її якимись ліками накачав?

А якого біса?

Та якого біса! Бабця божиться, що хати в тебе не купувала, в село перебиратися не збиралася і взагалі не розуміє, як на хуторі опинилася."2

 

Тема війни чи "АТО", куди вирушає єдиний син селянина Павла Перегуди, міркування про права представників сексуальних меншин, тотальна гуманітарна криза сучасного суспільства, знецінення моралі, добра, любові - основоположних загальнолюдських цінностей - Ось далеко не вичерпний перелік тем для осмислення, який пропонує читачеві Люко Дашвар. Однак, роман настільки глибокий за змістом, що кожен, хто його читатиме, відкриє певний сенс, який буде близький саме йому.

Переконаний, що такий смисл можна і треба відчитувати між рядків. Тут і тема зруйнованих мрій, які "поїла іржа реальності", свавілля працівників правоохоронних органів, заради якнайшвидшого розкриття вбивства лише для статистики, а не для того, щоб знайти і покарати того, хто скоїв злочин насправді.

Письменниця застосовує художній прийом вставного тексту - Зошит нотаріуса Реформаторського, де у своїх нотатках дідусь окреслює свій шлях виходу людства із духовного занепаду.

 

"- Невже Ви і досі не усвідомили? Поки не винищимо зраду, брехню, підле лицемірство, намагання використати собі подібного, ніякий цивілізаційний рух вперед неможливий. І це не примха говорить моїми вустами! не образа, біль, спустошення, розгубленість, а усвідомлення гуманітарної місії справжньої людини"3 .

 

Безперечно, книга інтригує, захоплює, вражає, спонукає до роздумів до останньої сторінки, але особливість "Ініціації" у тому, що всі сюжетні лінії та персонажі "сходяться" в одній точці київського майдану, щоб завоювати собі право пройти іспит на справжність думок, почуттів, вчинків і саме тут і тепер зло має бути покаране, а добро - винагороджене. Можливо, станеться все навпаки, адже життя таке непередбачуване і кожен має зробити вибір сам...

Наскільки цей вибір вдалий, правильний і чи встигнемо зробити крок від краю безодні, залежить від нас, наших думок, дій, вчинків. Саме тому, читайте, робіть власні висновки і не припиняйте шукати шляхи, адже вихід є завжди.

1 Люко Дашвар "Ініціація" - Х: "Клуб сімейного дозвілля", 2018. - с.339.

 

2 Там само - с. 188

3 Там само - с. 311



Додаткові матеріали

26.09.2018|17:17|Події
ТОП-10 продажів художньої літератури від "КСД" на Форумі видавців
11.01.2014|16:45|Події
"Книжка року‘2013". Повні результати. Номінація "Красне письменство"
12.09.2014|17:27|Події
10-а Книга Року ВВС та Дитяча книга року ВВС – 2014 назвуть також Книгу десятиліття 2005-2014
Про молоко з кров’ю і не тільки
25 Book Forum: топ продажів від видавців
7 захопливих книжкових новинок до Форуму видавців-2018
Що читати на вихідних: ТОП-10 книжок, від яких важко відірватись
ТОП-15 сучасних українських книжок, які стали культовими
Ті, хто запалює зірки: «Коронація слова» переросла у два повноціннi літературні конкурси
коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери