Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
Головна\Новини\Дитяча книга

Новини

02.11.2011|08:41|Буквоїд

«Зернятко Надії. Художні твори для дітей»

Днями у видавництві Свічадо побачила світ книжка «Зернятко Надії» – перша збірка художніх творів для дітей про Голодомор.

Ініціатором її видання став СУМ і журнал «Крилаті», а упорядницею виступила Людмила Юрченко. «Зернятко Надії» - це збірка прозових і поетичних творів, які допоможуть дітям дізнатися про Голодомор, не травмуючи їхньої психіки страшними подробицями та недосяжними для дитячого розуміння речами. І таке видання буде доречним, коли наближаються сумні роковини трагедії,що забрала життя мільйонів невинних жертв в Україні.

Дорослі дізнаються про Голодомор з газет, телебачення, книжок чи з розповідей іще живих свідків. Але для наших дітей бракує відповідних художніх творів, на основі яких можна розповісти їм про цю жахливу добу нашої історії, яка хоч і болюча, але є дуже важливою у  формуванні історичної пам´яті. Оскільки дитяча психіка особливо вразлива, важливо так висвітлювати ті трагічні події, аби маленькі читачі без агресивних сцен і натуралістичних подробиць могли відкривати для себе непрості сторінки нашоїісторії.

« Ми спробували підшукати зрозумілі дітям образи, потрібні слова і жанри для різного віку.Також ми намагалися підійти до цієї трагедії з позиції оптимістичної, щоб не виникало у дитячих серцях зневіри та розпачу. Щоб кожен із них знав, що його доля у його руках », - каже подруга Людмила.

Саме таке завдання ставили перед собою ініціатори проекту «Зернятко Надії: дітям про Голодомор» – Спілка Української Молоді і журнал «Крилаті», який підтримали письменники з усієї України та діаспори. На основі надісланих на спеціальний конкурс матеріалів за допомогою педагогів і психологів-консультантів був сформований однойменний збірник. А днями, за підтримки Львівської міської ради, він і був надрукований.

Сучасним дітям при теперішньому продуктовому розмаїтті складно повністю осягнути значення слів «голод», «голодомор». Тому перший розділ книжки базується на принципах казкотерапії, що вводить маленького читача у країну звичних для нього казкових героїв:білочок, зайчиків, їжачків тощо. Діти прагнуть скористатися позитивним досвідом персонажів і віднайти свої власні життєві стратегії. Ототожнюючи себе з головним героєм, що знаходить вихід зі складних ситуацій, демонструючи любов до ближнього, проявляючи милосердя - дитина засвоює певні моральні цінності та норми поведінки.

Оповідання і нариси, що увійшли до другого розділу, завдяки емоційному компонентові проведуть юного читача через суб’єктивне переживання страшної історичної дійсності. Але все сконструйовано таким чином, щоб у результаті вивести дитину на позивний досвід і позитивну життєву стратегію.

Твори, вміщені в добірці, розраховані на дітей різного віку– від дитячого садочка до середньої школи. Книжка стане у нагоді батькам для родинного читання іпедагогам для «уроків пам’яті». Видання схвалило Міністерствоосвіти України, надавши йому  гриф «Рекомендовано Міністерством освіти і науки України».

 



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери