Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Новини

21.04.2021|13:15|Буквоїд

Побачила світ книга Аскольда Лозинського

Лозинський Аскольд. На рідних землях, або Пообіч океану: Нотатки для роздумів і дискусій / Аскольд Лозинський. — Х.: Видавець Володимир Науменко, 2020. — 232 с.

«Моя батьківщина з батькового боку — це Івано-Франківщина, підкарпатська частина України, де проживають здебільшого гуцули і бойки. …Гуцули вміють гарно веселитися самі, а ще краще знають, як пригощати гостей», — у такому спокійному, розміреному ключі, описуючи гуцульське весілля, на якому випало побувати, розпочинає відомий американський громадський діяч, експрезидент Світового конґресу українців Аскольд Лозинський свою нову книжку «На рідних землях, або Пообіч океану», що побачила світ у Харкові.

А завершує її роздумом-рефлексією про шкільну виставу-казку, в якій добро бере гору над злом. Вистава ця відбулася на підмостках українського навчального закладу — у приміщенні Академії святого Юра у Нью-Йорку...

Україна і США, Івано-Франківщина і Нью-Йорк — тут і там, по різні боки океану, Аскольд Лозинський почувається не як гість. Тут і там він — у себе вдома.

Син українських еміґрантів, який народився і виріс серед нью-йоркських хмарочосів, він з молоком матері увібрав у себе любов до батьківської землі. «Немає більшої приємності, ніж перебувати на її території, слухати її пісні, пити її джерельні води та милуватися красою її природи, а також спілкуватися з її людьми», — пише автор.

Однак пан Аскольд свідомий того, що з проголошенням незалежності цілковите визволення від московського ярма в Україні ще не настало. Йому гостро болять як давні трагедії українського народу, влаштовані Кремлем (див. розділ «Екскурси в минуле»), так і теперішні хижацькі дії росіян, які окупували Крим, захопили частину Донецької та Луганської областей і продовжують брязкати зброєю на кордоні.

Його оцінки подій, що відбуваються в Україні та світі, характеристики доморощених олігархів, а так само і зневірених українців, котрі забули свою історію, мову, культуру, не пам’ятають, якого вони роду і племені, —  на диво виважені і точні.

Книжка недарма має підзаголовок «Нотатки для роздумів і дискусій». Автор любить полемізувати, обговорювати спірні питання. Він без вагань називає речі своїми справжніми іменами. При цьому тональність його виступів, не втрачаючи звичної шляхетності, набуває інших, сатиричних барв. Ось як, наприклад, він оцінює «поважних і шанованих людей», яким нетерпеливиться вимолити для себе у можновладців звання «Герой України»: «Живих «Героїв України» для мене не існує. Герой України – це той, хто загинув за неї. Тут спадає на думку Шухевич, Бандера, Симоненко, Івасюк, Стус…»

Чільне місце у виданні займає розділ, присвячений президентським та парламентським виборам, що відбулися в Україні у 2019 році. Аскольд Лозинський аналізує програми найреальніших претендентів на посаду президента, намагається визначити позицію кожного з них та курс України після зміни влади.

Книжку «На рідних землях, або Пообіч океану» надіслано як дарунок багатьом бібліотекам України.

 



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери