Новини

08.10.2013|23:07|Буквоїд

Як виглядатиме світ у наступні 100 років. Версія Мічіо Кайку

У XXI столітті технічний прогрес є неминучим. Щороку швидкість інноваційного розвитку дедалі збільшується. Найдинамічнішою у цьому процесі є молодь, яка не боїться шукати нестандартні підходи у технологічних розробках, мислити креативно та неупереджено, а також оперативно реагувати на нові зміни у навколишньому науковому середовищі.

Відомий чеський письменник, Карел Чапек, неодноразово наголошував, що «книга має створювати читача». Саме такого читача – активного, неординарного, аналітично-мислячого створює «Фізика майбутнього» Мічіо Кайку.

Феномен Мічіо Кайку полягає у вмінні доступно для пересічного читача (від школяра до вузькопрофільного спеціаліста) пояснювати складні проблеми теоретичної фізики, генетики, біології та вцілому світобудови. У книжці «Фізика Майбутнього» науковець досліджує, як три великі наукові революції – квантова механіка, біогенетика і штучний інтелект, – що кардинально змінили світ в останні сто років, трансформують наше життя в наступному сторіччі.

Спираючись на дослідження, які вже сьогодні проводять в наукових лабораторіях цілого світі, Кайку передбачає майбутнє, у якому ми вже не будемо пасивними спостерігачами танцю Природи, а натомість перетворимося на активних хореографів матерії, життя й інтелекту.

Епіграфом до «Фізики Майбутнього» стали слова Вінстона Черчілля: «Імперії майбутнього будуть імперіями розуму». З цим твердженням важко сперечатися, адже прочитане дозволяє нам практично втілити наступні елементи: визначити роль України в розвитку технологій, залучити небайдужу молодь до творення технічного прогресу, створити платформу для спілкування молоді та провідних наукоємних виробничих компаній.

«Фізика Майбутнього» – це захоплива науково-популярна розповідь, що сплітає докупи останні досягнення провідних науковців світу. Книжка ґрунтується на інтерв’ю з понад 300-ми відомими фахівцями різних галузей, які генерують ідеї наукового прогресу. Майбутнє комп’ютера, штучного інтелекту, медицини, енергії, космічних подорожей і навіть майбутнє багатства – про це все можна дізнатися з книжки.

Джерелом багатства у XXI столітті будуть не природні ресурси і сировина, а нові знання і технології. Мічіо Кайку в своїй книжці підкреслює, що процвітатимуть ті країни, які здатні максимально акумулювати досвід революцій у трьох вище згадуваних революціях (фізики, генетики, біології). До того ж, в найближчі 10-15 років услід за приголомшливими науковими досягненнями з’являтимуться і зникатимуть цілі галузі. І Кайку це обґрунтовує певними тенденціями, наприклад, у виробництві комп’ютерів. Автор моделює майбутнє до 2100 року не з простих міркувань, а на основі спостережень за науковими розробками та технологічним втіленням провідних лабораторій світу.

Переклад книги на українську мову здійснено Анжелою Кам’янець, доцентом Львівського національного університету імені Івана Франка. Науковий редактор українського перекладу – Іван Вакарчук.

Мічіо Кайку. Фізика майбутнього / Переклад з англ. Анжела Кам´янець. -  Львів: Літопис, 2013. - 432 с.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus

Останні події

19.05.2024|11:47
В Україні видали першу частину з трилогії Соми Морґенштерна
19.05.2024|11:41
«Мій розмір – Чернівці»: у «Видавництві 21» триває передпродаж нової книжки Володимира Килинича
19.05.2024|11:36
Вільні голоси Криму. До друку готують документальну книжку про кримських політв’язнів
17.05.2024|14:06
Оголошено короткий список VI Всеукраїнського літературного конкурсу малої прози імені Івана Чендея
10.05.2024|18:25
ВСЛ оголосило передзамовлення на книжку Сергія Руденка "Анатомія ненависті. путін і Україна"
07.05.2024|08:27
11-12 травня у Львові відбудеться Coffee, Books & Vintage Festival #4
03.05.2024|13:07
Видавництво "Комубук" відкрило передзамовлення на новий роман Софії Андрухович "Катананхе"
02.05.2024|06:31
У Києві відкриється виставка фоторобіт Максима Кривцова
30.04.2024|08:08
100 найкращих книжок фестивалю «Книжкова країна»
27.04.2024|18:07
Культовий роман Любка Дереша "Культ" вийшов у ВСЛ


Партнери