Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Події

28.07.2009|13:22|Буквоїд

У Великобританії опубліковані невідомі листи Флобера

Британський літературознавець Девід Уоллер (David Waller) знайшов в одному з приватних будинків недалеко від Лондона листування французького письменника Гюстава Флобера з англійською аристократкою Гертрудою Теннант.

Зі знайдених 24 листів автора «Мадам Боварі» принаймні, дюжина ніколи раніше не публікувалася. Ці документи увійшли до книги Уоллера «The Magnificent Mrs Tennant» («Прекрасна місіс Теннант»), яка побачила світ влітку 2009 року.

Гертруда Теннант, хазяйка відомого в середині XIX століття лондонського салону, була знайома і підтримувала листування з багатьма видатними сучасниками, у тому числі з Оскаром Уайльдом, Генрі Джеймсом, Віктором Гюго, Уїльямом Гладстоном. Спадкоємці Теннант зберегли її кореспонденцію, але не передбачали наскільки вона цінна, поки Девід Уоллер не виявив в їх родинному архіві пакет з написом «Листи відомих людей. Не викидати».

Як виявилось, Гертруда Теннант, в дівоцтві Колльєр, познайомилася з Флобером у 1842 році в містечку Трувіль, куди вона приїхала з батьками. Письменникові у той час було 22 роки. Знайомство продовжилося в Парижі, причому в 1844-му Флобер писав про те, що хотів би «безкінечно продовжити» проведений з Гертрудою час. Девід Уоллер вважає, що роману між молодими людьми не було, хоча без сумнівів у них виникла «Amitie amoureuse», «пристрасна дружба».

Флобер і Гертруда відновили листування в 1857 році. До цього часу вона вже вийшла заміж, а він закінчив «Мадам Боварі». Роман їй не сподобався, вона спробувала вплинути на свого французького друга, пославши йому екземпляр популярного «пасторального» роману Джордж Еліот «Адам Бід».

Остання особиста зустріч Флобера і місіс Теннант відбулась у 1876 році, коли вона відвідала письменника в Парижі. Флобер тоді працював над повістю «Просте серце». Після побачення їх листування поновилося, і продовжувалось до смерті Флобера в 1880 році.

Гертруда Теннант надовго пережила його: вона померла у 1918 році.

Інформація:
lenta.ru

Фото: dic.academic.ru/



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери