Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
Головна\Події\Фестивалі

Події

22.06.2021|20:01|Буквоїд

На “Книжковому Арсеналі” презентують збірку розмов з білоруськими письменниками “Ми прокинемось іншими”

У “Видавництві 21” вийшла друком книжка Ії Ківи “Ми прокинемось іншими: розмови з сучасними білоруськими письменниками про минуле, теперішнє і майбутнє Білорусі”. 25 травня о 18:00 на “Книжковому Арсеналі” відбудеться перша презентація збірки за участі авторки та героїв видання.

До книжки “Ми прокинемось іншими” ввійшли інтерв’ю з білоруськими письменниками та інтелектуалами, серед яких – Уладзімєр Арлов, Альгєрд Бахаревіч, Уладзь Лянкєвіч, Мария Мартисевіч, Вальжина Морт, Таццяна Нядбай, Ганна Сєвяринєц, Дмитро Строцев, Андрей Хадановіч і Юля Цімафєєва. 

Окрім того, книжка містить фрагменти із дописів героїв збірки у соціальних мережах під час найгарячіших місяців білоруських протестів, цитати з їхніх інтерв’ю та есеїв для білоруських і закордонних медіа, а також вірші в перекладах українських авторів. Видання з’явилося в рамках серії “Бібліотека Українського ПЕН” за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”.  

“Одне із завдань цієї збірки – познайомити українську аудиторію з головними іменами сучасної білоруської літератури, – розповідає виконавча директорка Українського ПЕН Тетяна Терен. – Але насамперед – це спроба пояснити й осмислити протести, які розпочалися в Білорусі в серпні 2020 року – після фальсифікації результатів президентських виборів. В історіях і роздумах білоруських авторів український читач віднайде багато близького і щемкого, що нагадає про події в нашій країні у 2013-2014 роках. Водночас ця книжка допоможе збагнути, чому білоруська революція відпочатку йшла іншим шляхом. Це видання також нагадає про спільні непрості сторінки в історії наших країн у ХХ столітті, про схожість наших мов і спорідненість культур. Та передовсім ця книжка про майбутнє – і не лише Білорусі, але й України”.

Автркою та упорядницею збірки “Ми прокинемось іншими” стала поетка та перекладачка Ія Ківа. Ідея проєкту належить Олі Гнатюк і Тетяні Терен. Літературне редагування здійснила Анастасія Левкова. На обкладинці книжки відтворена ілюстрація білоруської художниці Анни Редько Belarus2020 із циклу “Пишіть листи політв’язням”.

“Вони вже прокинулись. І по суті – вже перемогли, хоча це ще так непомітно і боляче. Ця перемога стане очевидною вже скоро – і дуже важливо, щоб на той момент вони знали, що з нею робити – із сьогоднішньою і завтрашньою перемогою. Бо поразка не в тому, щоб програти бій, а в тому, щоб виграти війну і не знати, що робити з перемогою. Тож хай готуються, хай вивчають наш досвід, наші успіхи і поразки. А ми будемо поряд, і будемо допомагати там, де зможемо бути потрібними”, – зазначив Олександр Сушко, виконавчий директор Міжнародного фонду “Відродження”.

Участь у презентації збірки в рамках “Книжкового Арсеналу” візьмуть авторка та упорядниця Ія Ківа, директор програми “Соціальний капітал” Міжнародного фонду "Відродження” Станіслав Лячинський, а також герої видання – білоруські письменники Андрей Хадановіч, Альгєрд Бахарєвіч, Юля Цімафєєва, Уладзь Лянкєвіч і Таццяна Нядбай. Модеруватиме захід журналістка, виконавча директорка Українського ПЕН Тетяна Терен. Подія розпочнеться о 18.00 на сцені “Кафе Європа”. 

Презентація стане частиною цьогорічної фокус-теми “Книжкового Арсеналу” "ОПТИМІСТИ СКЕПТИКИ", яку курує Ростислав Семків.

Більше про книжку “Ми прокинемось іншими: розмови з сучасними білоруськими письменниками про минуле, теперішнє і майбутнє Білорусі” можна дізнатися за посиланням на сайті Українського ПЕН. 

Переглянути трансляцію презентації можна буде на Facebook-сторінці PEN Ukraine.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери