Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Події\Фестивалі

Події

06.09.2012|06:58|Буквоїд

СКЛАДНОСУРЯДНІ: Андрухович, Жадан, Прохасько, Костюк

Cпецпроект СКЛАДНОСУРЯДНІ на ІІ Міжнародному фестивалі «Книжковий Арсенал». Куратор: АртПоле. 5-7 жовтня

Це три мультидисциплінарні проекти, у центрі яких - сучасна українська література - Юрій Андрухович, Тарас Прохасько й Сергій Жадан. Київська публіка зможе познайомитися з новим виміром тексту, що виходить за межі книги у простір концерту, вистави, перформансу. Режисери, композитори, художники, міцно тримаючись тексту і в той же час абсолютно індивідуально осмислюючи його, вигадують власні твори. Надзвичайно важливим у цих трьох вечорах є безпосередня присутність авторів.  Письменники перетворюватимуться іноді на оповідачів, іноді - на спостерігачів, але головним чином на основних учасників власних творів, що блукають у пошуках сенсу й форми, опиняючись на перетині візуального, музичного, поетичного. Кожного вечора простір Мистецького Арсеналу змінюватиметься - залежно від настрою та атмосфери творів таких різних письменників. На фестивалі передбачається також презентація нових музично-поетичних збірок Юрія Андруховича та Сергія Жадана, що цього разу також матимуть форму не книги, а аудіо- та мультимедійних дисків.

 

ЖИВЕ КІНО В ТРЬОХ ПРИТЧАХ

Олена Костюк /Тарас Прохасько

візуально-музичний перформенс

Перформанс, що є частиною диптиху Олени Костюк«Дзеркало», на «Книжковому Арсеналі» вперше демонструватиметься за безпосередньою участю автора текстів Тараса Прохаська. Твір побудований за принципом «битого дзеркала» - складений з уламків текстів, пісень і візуальних образів як уривків снів чи пам´яті. Кожен уламок одночасно відображає в собі частину і ціле, атом і Всесвіт. Історія вибудовується по вертикалі - три притчі «Втрачений Рай», «Дике Поле» та «Стріла» умовно відносяться до Минулого, Теперішнього і Майбутнього.Їх елементи можна переставляти місцями, накладати один на один, від цього може змінюватись картинка, як у калейдоскопі, але завжди залишається незмінним те, що відображається в цих уламках. Така собі гра. Гра в Час. Складові перформанса це: давні українські пісні і тексти Тараса Прохаська, а саме уривки з «FM Галичини», «Непростих» (голос - Тарас Прохасько, Олена Костюк) / сучасна класична музика (фрагменти аудіо-запису експериментального аудіо-візуального проекту «Звукоізоляція» у виконанні Ensemble Nostri Temporis) / відео-живопис (Олена Костюк, Сергій Петлюк).

 

АБСЕНТ
Юрій Андрухович/Кarbidoвізуалізація: vj-група КУБ | АртПоле | Hermetic Garage | MixAllOffTunes |Ela Birylo

«Абсент» є останньою частиною спільної трилогії українського письменника Юрія Андруховича і польського гурту Кarbido. Ідея - у створенні за мотивами роману «Перверзія» синтетичної поетично-музичної програми (голос поета, тексти, музика), підсиленої відео у найрізноманітніших формах та проявах. У центрі роману  - загадкова історія поета і мандрівника Станіслава Перфецького, що з´являється у місті привидів Венеції, а відтак, зазнавши в ній цілого ряду фантастичних пригод і безтямно закохавшись, назавжди зникає з «видимої поверхні світу». Творці «Абсенту» уявляють його як оригінальний саунд-трек до фільму, знятого невідомим режисером (самим Перфецьким?) за мотивами «Перверзії», але ніколи не змонтованим. Усе, чим диспонуємо - фрагменти, залишки, епізоди, уривки, натяки на колишню цілісність, окремі пісні, сюїти, мелодекламатичні моно- і діалоги, інструментальні версії забутих опер та кантат. Багатомовність і багатозначність - як у прямому, так і в переносному значеннях. Одна з частин медіа-вистави - Without You 2 - увійшла до програми цьогорічного фестивалю відео-поезії ZEBRA в Берліні.

 

Zброя пролетаріату

Сергій Жадан/Собаки в Космосі

Сергій Жадан - поет, прозаїк, есеїст, перекладач, лауреат численних національних та міжнародних конкурсів та фестивалів. Твори Жадана були перекладені тринадцятьма мовами, зробивши автора одним з найвідоміших сучасних українських письменників. З харківським ска-гуртом «Собаки в космосі» Жадан працює вже п´ять років. Перший спільний альбом під назвою «Спортивний клуб армії» (2008) вже було презентовано слухачам у різних містах України, а також Польщі, Німеччини, Австрії, Чехії та Росії. З часом звучання проекту зазнало суттєвих змін. Від ліричних балад та сатиричних композицій колектив перейшов на брудніший, динамічний звук та гостросоціальну лірику. Сьогодні музиканти грають соціальний диско-панк, а героями нових пісень СЖ та СВК є всіма пізнавані персонажі - представники АП, депутати ВР, службовці МНС і МО, клерки обласних, районних та селищних рад. В цілому ж проект і надалі виконує життєствердну музику для протестного електорату. Це «Zброя пролетаріату»!

Інформація: ArtPole 



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери