Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Події\Презентації

Події

06.10.2011|08:53|Буквоїд

Презентація книжки-фотоальбому та виставки «Політ у природу» в Музеї літератури

6 жовтня о 18.00 в Національному музеї літератури України відбудеться презентація книжки-фотоальбому та фотовиставки «Політ у природу».

Проект підтриманий Всесвітнім Фондом Природи - WWF.

Ця книжка створена завдякизусиллям відомого фотографа ландшафту з Об’єднаних Арабських Еміратів професораХерша Чада – пропагандиста фотомистецтва в усьому світі.

На початку 2010 року членамНародного Фотоклубу «Ікар» (м. Київ, Україна) було запропоновано підключитисядо спільного з проф. Хершем Чадою проекту створення фотоальбому про природу. Цяпропозиція вдало співпала з гарною датою фотоклубу – 30-річчям, яке виповнилося2010 р.

Мета презентованогофотоальбому, кажуть його автори, -  «пробудитилюдський розум, показавши чарівні куточки світу й України та акцентувавши увагуна жахливих результатах людської діяльності». Розкішні твори фотомистецтванагадують, що ми – частинка природи, і від нашого усвідомлення цього залежить нашемайбутнє і майбутнє наступних поколінь.

Тема природи у мистецтві –чи не найдавніша з усіх. Власне, живопис і виник ще в доісторичну епоху завдякипрагненням наших пращурів розповісти і відобразити навколишній світ (згадаймо наскальнімалюнки!).

З винайденням фотографіїрозпочалася нова ера мистецтва відображення різнобарв’я навколишнього середовища. Фото дало змогузакарбувати у вічності Мить. Квіти, дерева, річки, гори, пташки – усі чарівні граніприроди, усю велич світу нині ми маємо змогу фіксувати не тільки в пам’яті й удуші, а й  на фотографії! Подібно допарфумів, фотомистецтво пробуджує емоції, впливає на почуття й сприйняття світу,адже підсвідоме перетворює у свідоме. Фотографія – це єдність розуму та емоцій серцята душі, кажуть фотомайстри.

До уваги відвідувачів виставки «Політу природу»- світлини не тільки майстерні, але й драматичні, аджерозповідають вони про конфлікт людини зі сферою свого проживання й буття,власне, з частиною самої себе. Учасники проекту сподіваються, що експонованіфотографії прислужаться не тільки мистецтву і красі, а й екології, а разом зтим – людству, яке мусить схаменутись і змінити своє ставлення до природизаради самого ж себе.   

Професор Херш Чада (HershChadha)

Народжений в Індії в 1957 році, професор Херш Чада(Hersh Chadha), випускник програми Президентського/Приватного Управління (Owner/President Management Program) (Гарвард), членКоролівського товариства фотографів (ARPS), в один чудовиймомент упіймав себе на думці, що найбільш щасливим він почувається тоді, колимандрує наодинці в пошуках наймальовничіших куточків земної кулі, а єдинимийого компаньйонами у цих мандрах є фотокамера та власні думки. На сьогодні вінпобував у 85 країнах та 252 містах світу.

Херш Чада є автором серії книг "Елементи. Книга I, II і III" (Elements, I, II& III), у яких представлені фотографії природи урізноманітних її проявах і настроях. Кошти, отримані від продажу книг,направляються до Всесвітнього фонду дикої природи (Worldwide Fund for Nature). Його світлини стали окрасою колекційряду видатних особистостей, включаючи членів королівської родини. З липня 2011р. його роботи знаходяться у космосі (прикрашають інтер’єр міжнародноїкосмічної станції NASA). Серед його останніх робіт можнавиділити книги "Херш Чада: Образи Природи" (Hersh Chadha: Visions of Nature), а також "Неймовірна подорож довкола світуз фарбами і плівкою" (With Ink & Film – An Illuminating Journey Around the World). Для того щобкнига стала доступною для людей із проблемами зору, за ініціативою професоракнига була випущена в аудіо форматі, а також надрукована шрифтом Брайля.

Херш Чада – надзвичайно різностороння особистість. Вінпроживає в м. Дубаї (ОАЕ), де співпрацює з низкою організацій по захисту дикоїприроди. Херш Чада є першокласним економістом, колекціонує твори мистецтва, активно займається доброчинністю,допомагаючи благочинним фондам, а також сприяє розвитку спорту.

Його бажання ствердити фотографію,як форму мистецтва, підштовхнуло його започаткувати щорічну премію при Інститутіжурналістики Київського національного університету ім.Т.Г.Шевченка. Нині він єспеціалістом, якого запрошують читати лекції в університеті Шевченка, а також єпрофесором Національного університету Киргизстану, Інституту іноземних мовМіжнародного університету Киргизстану. У 2009 році під час святкування 175-оїрічниці з дня заснування Національного університету ім. Тараса Шевченка, ХершуЧаді було присвоєно високе звання Почесного професора.

Визнаний у всьому світі за свої роботи, у яких вінвідобразив усю красу і велич природи планети Земля, він передав близько 50 000своїх світлин до Фонду охорони дикої природи (WWF). Херш Чада ніколи не втомлюється повторювати: "Життя прекрасне, а фотографія лише допомагає підкреслити цю красу".І дійсно, здається, ніби"фотокамера і мандри" є його красномовним гаслом.

Інформація: Національний музей літератури України

 



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери