Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Події\Зустрічі

Події

26.05.2011|20:17|Буквоїд

Жані Пелабе: «Європейська ідентичність ґрунтується на різноманітті й взаємозбагаченні культур»

25 травня у київській Книгарні «Є» відбулася відкрита лекція Жані Пелабе «Європейський Союз перед проблемою мультикультуралізму» у рамках спільного проекту Книгарні «Є» та Французького інституту в Україні «Європейський досвіід: Франція» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Європейський Союз зараз — це не лише політичне утворення. Він став ще й культурним проектом. Одна з проблем, яка постала перед новою спільнотою — це питання об”єднання різних ідентичностей. Концепція мультикультуралізму передбачає вироблення єдиної “європейської ідентичності”, яка би грунтувалася на інтеграції та взаємозбагаченні різних культур. Але часто при визначенні європейськості з”являється острах гомогенізації, тоді як насправді різноманіття є однією з неодмінних рис цієї нової ідентичності.

Жані Пелабе наголосила: необхідно визнати існування різних поглядів на європейськість і спосіб належності до Європи серед різних меншин. Дефіцит легітимації європейської інтеграції тісно пов”язаний із дефіцитом ідентифікації серед різних етнічних і культурних груп. Вирішення цієї проблеми сприятиме як демократизації Європейського Союзу, так і формуванню “європейської ідентичності”.

Жані Пелабе – філософ за освітою, дослідниця Центру політичних досліджень при Університеті політичних наук у Парижі (Sciences Po, Paris). Працювала в університеті Сорбонна, Монреальському університеті, Оксфордському університеті, Університеті вільних наук у Брюсселі та в Люксембурзькому університеті. Займається дослідженням процесів інтеграції, концептів політичної спільноти та «життя разом» у плюралістичних демократичних спільнотах; зокрема, її праці присвячено спільноті Європейського Союзу.

Мультикультуралізм — політика, спрямована на розвиток і збереження у окремій країні та у світі загалом культурних відмінностей, а також теорія чи ідеологія, на яку спирається така політика. Важливою відмінністю від політичного лібералізму є визнання мультикультуралізмом прав за етнічними і культурними групами: надання можливості керувати навчанням своїх представників, висловлювати політичну оцінку тощо.

Мультикультуралізм протиставляється концепції плавильного котла, (англ. melting pot), що полягає у вимозі злиття усіх культур в єдину.

У сучасній Європі мультикультуралізм стосується насамперед залучення у її культурне поле елементів культур іммігрантів з «країн третього світу».


Інформація: Книгарня «Є»



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери