Головна\Події\Культура

Події

27.09.2011|16:23|Буквоїд

«Божки і боженята» Володимира Подлевського у «Шоколадному будинку»

25 жовтня 2011 року о 19.00 у Філії київського музею російського мистецтва («Шоколадний будинок», вул. Шовковична 17/2) відбудеться відкриття художньої виставки Володимира Подлевського «Божки і боженята» (живопис).

Нова виставка художника Володимира Подлевського «Божки і боженята» створена під впливом тривалих поїздок художника до Індії. Древня культура Індії змусила його по-іншому подивитися на людину й побачити, що все живе в природі одухотворене і тісно пов’язане між собою. Свого часу Індія зачарувала письменників Ред’ярда Кіплінга, Германа Гессе, художника Станіслава Реріха.



У серії Володимира Подлевського «Божки і боженята» теж відчувається зачарованість Індією. Через усю серію проходять образи індійських народних іграшок – слонів і коників, перев’язаних кольоровими стрічками, човнів, металевих індійських скульптурок, свят, магічних обрядів і образ мавпи, що повторюється в багатьох роботах, яка нагадує людині про її тваринну і водночас божественну природу. В Індії мавпи сім’ями живуть біля древніх храмів, ніби оберегають зв´язок людей з їхніми древніми богами, божками і боженятами.



Дівчинка, що обнімає мавпу, на картині «Мій другий тато» нагадує про вічність циклічно оновлюваного життя, реінкарнацію, філософія якої викладена в буддизмі та індуїзмі. А композиція «Омовіння у водах вічної ріки» – про те, що хрещення водою  і, взагалі, всі сучасні релігії мають первісне джерело свого походження – Індію, країну, з якої витікають усі релігії, країну, де людина живе кожен день, ніби останній у своєму житті, і тому безмежно щаслива, навіть якщо її побут значно бідніший за наш.



Подорожуючи індійськими містами, Володимир Подлевський, зауважив, що в  цій древній цивілізації, яка дала світові чотири релігії – індуїзм, буддизм, джайнізм і сикхізм, де розмовляють 23 мовами і 1652 діалектами, кожна людина має свого Бога. Якось художник запитав інтелігентного індійського молодика: «А хто твій Бог?» «Мій Бог – моя мама», – відповів індус. Мабуть, тому в серії «Божки і боженята» часто  повторюються портрети індійських жінок з дітьми – своїми маленькими боженятами, таким безпосередніми і чистими у своїй первісній любові.  

Володимир Даниленко

 





Володимир Подлевський народився 11 жовтня 1960 року в місті Андрушівці на Житомирщині. У 1985 році закінчив Львівський інститут прикладного та декоративного мистецтва. Член Національної Спілки художників України. Працює і виставляється в техніці станкового живопису і левкасу. Учасник всеукраїнських, зарубіжних, міжнародних виставок та фестивалів. Протягом 1990-2011 років провів понад 25 персональних виставок в Україні та США. Його роботи зберігаються в обласних художніх музеях Харкова, Донецька, Чернігова, у краєзнавчих музеях Житомира і Полтави, в колекції Українського інституту сучасного мистецтва та Українського Національного музею в Чикаго, в Університеті наук і мистецтв Чикасо (Оклахома, США), у приватних колекціях в Україні та за кордоном. Живе і працює в Києві.



Додаткові матеріали

22.10.2010|09:47|Події
Виставка Володимира Подлевського у Чернігові
12.09.2009|14:12|Події
Виставка «Подорож мушлі» Володимира Подлевського
коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери