Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Події\Культура

Події

14.05.2011|07:27|Буквоїд

Виставка Валерія Шкарупи у галереї «АВС-арт»

17 травня о 18.00 в галереї «АВС-арт» (вул. Воздвиженська, 10-Б) відбудеться відкриття виставки Валерія Шкарупи «Висліди стомленостей».

Мандруючи просторами Внутрішньої Монголії, занурюючи пальці у води Праріки, відомий київський художник Валерій Шкарупа укладає з мистецьких візій-палімпсестів власну Александрійську бібліотеку. Тут архаїка часу проступає коштовною фактурою й магічним знаком, глибоким кольором і таїною, що провокує спогад про міф.




«Висліди стомленостей» – нова виставка Валерія Шкарупи – це спогад про міф, який локалізується у просторі галереї «АВС-арт». Це мистецький місток, перекинутий від Параджанова й Ротко до Трансільванії й Межиріччя.

«Валерій Шкарупа прямує до моря, але несвідомо надає перевагу не хвилям, а берегу вздовж лінії хвиль. Блукає висохлими річищами, стомленими солончаками, знедоленими каньйонами. І фактура його полотен – вислід вікових стомленостей і нашарувань (здається, відколупни шмат фарбного шару – і натрапиш на уламок знешкодженої стріли, як на схилі забутого кургану)» (Олег Сидор-Гібелинда)

«Валерій Шкарупа – археолог-реставратор із багатолітнім стажем роботи. Пальці, що звикли гладити ольвійську теракоту, здатні зіграти цілу симфонію найтонших фактур. Його роботи можна відчувати наосліп. Потрібна лише зряча душа, здатність розплутувати, вслід за художником, найтоншу сіть асоціацій, відтінків, форм…» ( Олексій Титаренко)



«Валерію Шкарупі, художнику родом із Сум, у певному сенсі пощастило. Прихована, та й явна «єгипетська манера» в його картинах пояснюється біографією. 1971 року він отримав від президента Єгипту Анвара Садата медаль «За виконання військового обов´язку» 2-го ступеня. За те, що два роки брав участь у бойових діях на боці Єгипту після відомої «Шестиденної війни» з Ізраїлем… Служив і малював. Із тих пір у його роботах багато пісочного кольору, багато летючих риб і теплих, доведених до «спекотного» стану, фарб» (Андрій Курков)



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери