Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Події\Культура

Події

24.06.2009|13:30|Леся Коверзнєва

Лесь Подерев´янський: фашизм починається з розмов про мораль

Сьогодні Віктор Ющенко має побачити на своєму столі лист-звернення українських митців та правозахисників, у якому вони просять заветувати закон, який посилює кримінальну відповідальність за зберігання творів, зображень або предметів порнографічного характеру.

Про це повідомив один із ініціаторів звернення та організаторів акції «Упорно» галерист Євген Карась на відкритті виставки творів групи «Сині носи», Олександра Ройтбурда, Іллі Чічкана, Маши Шубіної, Стаса Волязловського, Іллі Ісупова, Лесі Мальської та інших українських художників.



Цією виставкою художники розпочали проект «Упорно», який має стати реакцією суспільства на запровадження Верховною Радою України кримінальної відповідальності за зберігання творів, зображень або предметів порнографічного характеру. Художників підтримали правозахисники.

«Визначення порнографії, що міститься в законі «Про захист суспільної моралі», нечітке і розмите, тому, в принципі, кримінальна відповідальність може загрожувати за будь-який твір», - зауважив виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Володимир Яворський.



Олександр Ройтбурд біля своєї картини

Серед тих, хто підписав лист до Президента з проханням накласти вето на Закон України «Про внесення змін до статті 301 Кримінального кодексу України (щодо відповідальності за зберігання творів, зображень або предметів порнографічного характеру)»: письменник Лесь Подерев´янський, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Володимир Яворський, галерист Євген Карась, художник Олександр Ройтбурд,  режисер Влад Троїцький,  арт-куратор Люся Комарницька  та інші.

«Цей Закон з очевидністю створить перешкоди для розвитку мистецтва та культури, де межа між дозволеним і недозволеним буде ще менш очевидною й суперечливою. Він створить зайві перешкоди вільному обігу інформації та вільному поширенню ідей, закладе фундамент для втручання в особисте життя людини при відсутності істотної шкоди суспільству від таких дій», - йдеться у зверненні.



 Олександру Ройтбурду та Лесю Подерев´янському невесело: пересаджають усіх

На відкритті виставки Євген Карась зазначив, що останнім часом в суспільстві можна спостерігати певну негативну тенденцію: «Спочатку книжка Ульяненко, потім закриття виставки в Харкові, тепер цей закон. Активізація аморальної комісії з моралі, активізація в законотворчій області повинні насторожити суспільство. Якщо ми не зупинимо цей процес, то одного дня ми прокинемось в дуже дивній країні», - заявив він.

Письменник Лесь Подерев´янський уточнив, де саме ми можемо прокинутись: «З таких речей починається фашизм, бо фашизм починається з розмов про мораль. Держава, яка не може забезпечити своїм громадянам нормальний прожитковий мінімум не має жодного права говорити про мораль взагалі. А само існування цієї комісії ганьба для всієї України. І люди які є її членами зганьбили себе перед її дітьми і внуками назавжди!», - зазначив він.



Нагадаємо, проект № 3221 від 24 вересня 2008 року був ухвалений парламентом 11 червня 2009 року.



Повний текст звернення можна прочитати на сайті Української Гельсінгської спілки з прав людини.



Додаткові матеріали

Ульяненко Олесь
коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери