Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Події

16.03.2010|15:05|Буквоїд

Отар Довженко: «Якщо людині вдалося щось написати, що зачепило інших за душу, це ще не робить її письменником»

16 березня на «Буквоїді» гостював телеглядач Отар Довженко. Під час чату із читачами він розповів про своїх улюблених письменників, власні книжки та телепрограми, які він дивиться із задоволенням.

Подаємо стенограму чату.

ktatat 10:32:16 Де живе ваша муза?
У воді :) Бажано - річковій. Тому я дуже люблю бувати біля водойм і на водоймах, плавати у човні. І дуже не люблю гидоту на зразок тієї, що відбувається за вікном зараз.

olesya 20:56:07 доброго дня. по-1, що нас всіх (громадян країни) чекає (звичайно, не стосується економічних показників)? по-2, говорячи про що, вам не вистачає слів?1) Підозрюю, що нас чекає щось на кшталт повторення історії. І, скоріш за все, у вигляді фарсу. Є така закономірність. Пообіцяти, що все буде добре, не можу, але й апокаліптичні побоювання частини співгромадян вважаю перебільшеними. 2) Останнім часом слів не вистачає на все. Фонтанчик натхнення хиріє. Мабуть, це тому, що робота не дозволяла присвячувати час читанню, адже слова не беруться нізвідки - їх треба почути чи прочитати.

Bax 07:39:46 Розкажи, будь ласка, про переклад твоєї «Квітослави» німецькою. Яким чином ти знайшов на Заході видавця? Яким тиражем побачила світ книга? Ну, і, звісно, який гонорар?:))))
Видавець знайшов мене сам. У 2006-му до мене звернувся літературний агент Павло Масленніков, і запропонував прислати свої тексти на розгляд. Я, звісно, не заперечував. Потім мене повідомили, що видавництво Tzuica має намір перекласти і видати мою книгу. Відтоді ця історія триває, книжку перекладають - власне, цей процес ще не завершився. Відповідно, вона ще не вийшла. Про запланований тираж - не знаю, а може, знав і забув... :))) Щодо гонорару, боюся, що це комерційна таємниця, але скажу, що він не набагато перевищує гонорари українських авторів. Мені заплатили частину авансом, решту виплатять після виходу книжки.

Bax 07:41:04 Запитання до тебе як до телекритика: скажи, як тобі можливе призначення Валіда Аруша віце-президентом Національної телекомпанії України? Невже в українській журналістиці немає достойних?
Жахливо. І не тому, що він не українець, а тому, що це призначення віддаляє нас від перетворення Національної телекомпанії України на щось нормальне (суспільне мовлення чи хоча б нормальний державний канал). Я так розумію, пан Валід на НТКУ повинен виконувати роль «смотрящого» від Ганни Герман, радником якої він є. Роль Єгора Бенкендорфа мені ще менш зрозуміла. В усякому разі, ці люди не виглядають спроможними впоратись із авгієвими стайнями державного телебачення.

Лу 10:41:38 Ви стоїте окремо від літературної тусовки чи все ж вважаєте себе її членом? Товаришуєте з кимось з письменників?
Знайомий із більшістю. Товаришую з багатьма. З окремими - дружу дуже близько. Але навряд чи можна мене вважати членом тусовки. Я ніколи не був в Ірпені на славнозвісних семінарах, майже не брав участі в літературних заходах, продинамив кілька авторських зустрічей і лише одного разу мав автограф-сесію :)))

Лу 10:40:00 Отаре, Ваша перша збірка «Квітослава» вийшла декілька років тому, після публікації книги Ви продовжували писати? Чи надихнуло Вас на нові звершення те, що «Квітославу» переклали німецькою?
Я продовжував писати, але досить скоро зрозумів, що робити цього не варто. Принаймні, поки що. «Квітослава» була підсумком найбільш бурхливого, емоційного, якоюсь мірою містичного і надзвичайно креативного періоду в моєму житті - юності і ранньої молодості. Після того, як вийшла ця збірка, я відчув, що принаймні автобіографічні мотиви для мене більше не актуальні. А для того, щоб стали актуальними інші, потрібен життєвий досвід. Фактично відтоді я написав кілька коротких текстів, але нічого серйозного. Коли прийде час - буду писати знову.

Normaliser 12:04:36 Минуло доста часу по «Музиці» і «Квітославі». Отар Довженко - ще письменник чи тільки журналіст?
Я не впевнений, що я був письменником і тоді :-) Якщо людині вдалося щось написати, що зачепило інших за душу, це ще не робить її письменником. Боюся, що відповідь на це запитання буде зрозуміла десь так років за 15-20. Якщо рецидивів не буде, значить, я здорова людина, а не письменник))

Iruska 12:05:52 А ви сам вважаєте себе письменником після однієї виданої книжечки? Чи більше журналістом?
Питання ідентифікації дуже складне. Скажімо так, я ніколи не називав себе письменником. І точно не наполягатиму на тому, щоб мене так називали інші. Журналістика - це моя робота, до певного моменту - улюблена, останнім часом дедалі частіше - вимушена. Тому й журналістом себе не так легко назвати. Точно можу сказати, що я спінінгіст - люблю ловити на спінінг, роблю це без жодного примусу і навіть інколи досягаю результатів.

chapeye 12:08:42 Отаре, що ти думаєш про зміни в ЖеЖе за останні... ну так років 5, від 2005 року? :)
Так і ми ж не молодіємо :-) Усе міняється, і блогосфера не стоїть на місці. Я був свідком еволюції спілкування в інтернеті від чатів, через форуми і блоги аж до теперішнього твіттера. Спільноти, які видавались гармонійними і сталими, руйнувались чи занепадали за кілька місяців. Те саме неодмінно чекає на LJ-тусовку. Думаю, далі буде щось ще страшніше. Сподіваюсь, не відеоблоги.

myrka 12:10:42 Отаре, тобі траплявся український медіапродукт, який би хотілося не розмазати, а написати позитивну критику?
На позитивну критику, на жаль, немає попиту. Її сприймають як заказуху чи як соплі-слюні. Я не є мізантропом і не фанатію від розмазування чиєїсь творчості, тому завжди шукаю можливості відгукнутися про щось позитивно, але ці мої спроби проходять непоміченими. Але вони є :) Ну ось, наприклад http://www.telekritika.ua/otar_col/2010-01-22/50596

ЮВТ 12:13:28 Отар, кагдашти ПОКАЄССЯ??
гггг :-) Вибачте, Юліє Володимирівно, що я вкрав у вас свій голос.

dzzvinka 12:12:56 Коли чекати на нові книжки від Отара Довженка?
Якщо під чеканням мається на увазі активний процес, тоді не треба цього робити, будь ласка! :-) А то в мене ще, не дай Боже, виникне почуття провини. Як тільки почне писатися (якщо почне), так зразу. Тим більше, що тепер, напевно, є сенс відразу поширювати твори у форматі електронної книжки, а не друкованої.

Сон-трава 12:17:35 На які запитання ти не любиш відповідати?
Про те, коли буде нова книжка, чому не пишу і коли вже почну писати :)) Це провокує комплекс меншовартості і тому подібну гидоту. Хоча насправді люди мусили би бути мені вдячними за те, що я без потреби не примножую кількість кілобайтів та зрубаних на папір дерев.

ololo 12:13:57 Плануєте жити у Львові завжди?)
Зарікатися не буду, життя показує, що це не має сенсу :) Поки що не планую нікуди переїжджати. Бувають фантазії на цю тему, коли буваєш у якомусь не менш класному місті. Наприклад, подібні бажання в мене викликає Кам´янець-Подільський, де ми з дружиною і дітьми буваємо щороку. Але Львів усе-таки психологічно найкомфортніше для мене місто, і моя сім´я мене в цьому підтримує.

hudozhnytsya 12:30:17 Отаре, що найважливіше для тебе? Маю на увазі і життя, і письменництво.
У житті - сім´я. До того, як у мене з´явилась повноцінна сім´я, найважливішим було кохання. І в творчості, відповідно, теж :) Що зараз найважливіше у творчості, сказати важко в силу майже повної відсутності творчості. Коли (якщо) вона відновиться, я спробую проаналізувати, що в ній найважливіше)))

oldfashion 12:36:35 Чим різняться люди (в більшості своїй) у містах, в яких ти мешкав? Чи є різниця ментальностей (не берем політику) Де жити комфортніше для тебе?Життя для мене, звичайно, найкомфортніше у Львові :-) Тому я сюди переїхав, а потім, після спроби пожити в Києві, повернувся знову. Важко сказати, наскільки справа в ментальності, бо я не дуже багато спілкуюся з людьми в реалі - так чи інакше головна сфера моїх контактів в інтернеті. Але різниця, звичайно, відчутна. На сході мені частіше доводилось відчувати, що я «не такий» - за мовою, культурою і світоглядом. З іншого боку, на сході люди трохи вільніші.

Денис 12:42:50 Питання до Тебе як до телекритика. Ще минулого року написав телеогляд на ТК про ТВ медіа одного з регіонів. Власне, мого рідного регіону, де живу і працюю. Так на мене після цього дуже багато колег образилося і не хотіло розмовляти. Навіть погрожували. Як ти борешся з цим, адже на ТК пишеш багато?

Це болюче питання. Річ навіть не в тому, що погрожують чи не хочуть розмовляти, - то вже таке, Бог з ним. Але карма сильно свербить від відчуття, що твою критику сприйняли занадто близько до серця. Тим більше, що дуже часто наші публікації бувають причиною чи приводом для серйозних організаційних заходів, аж до звільнення чи закриття проектів. Думка про те, що ти можеш завдати своєю критикою комусь особистої шкоди, вмикає в голові самоцензуру, а це вже не дуже добре для журналіста. Але що поробиш? Не критикувати, не висловлювати негативних оцінок, а лише хвалити? Ніхто такого не читатиме, та й нечесно. Але стараюся, принаймні, стримуватися від «критики заради критики».

Bax 12:43:30 Якщо б тобі запропонували піти на віце-президента НТКУ, пішов би?:)
Ні :) Я не вмію красти і не хочу цього вчитися. До того ж, наскільки мені відомо, топ-менеджмент НТКУ складається з 40 осіб, а бути одним із 40 - не так уже й круто.

ss 12:51:09 так кому ж все-таки продався Отар Довженко?
Піндосам!

ss 12:55:47 чи є теми, на які «заказуху» не писатимеш принципово?
Хоч би хтось уже запропонував мені ту легендарну заказуху. Я би дуже пишався і всім хвалився, що це нарешті сталося.

Bax 12:58:00 Ти хочеш сказати, що Беркендорф і Арфуш йдуть на НТКУ виключно для того, аби баблішко роздєрєбаніть?
Ні, не думаю. Підозрюю, що передусім для того, аби контролювати та спрямовувати медіаресурс у вказаному Партією регіонів напрямку. Але й фінансові потоки - це така штука, від якої нікуди не дінешся. Я мав на увазі, що єдиною користю від роботи на посаді віце-президента НТКУ є можливість красти бюджетне бабло, якщо це вмієш.

007 13:02:52 Отаре, порадь щось толкове із книжок. Що тобі подобається із прочитаного?
За останній рік wow-ефект викликали: 1) «Наші предки» Італо Кальвіно («Фоліо»); 2) «Музей невинності» Орхана Памука («Фоліо» ж) 3) «Бавдоліно» Умберто Еко (ви тіки не подумайте, що це реклама «Фоліо»); 4) «Залишенець/Чорний ворон» Василя Шкляра (нарешті не «Фоліо», а КСД/Ярославів Вал); 5) «Звірослов» Тані Малярчук («Фоліо» ггггг); 6) Книжки Марека Краєвського («Факт», «Нора-друк», «Піраміда»).

chapeye 13:04:29 лана. а хто твої улюблені письменники в цілому світі? :)
Блін, питання складне. Можу сказати, чия творчість залишила дуже сильний відбиток. Маріо Варґас Льоса, Орхан Памук, Ґюнтер Ґрасс, Анджей Сапковський, Юрій Мушкетик, Валерій Шевчук, Уладзімір Караткевіч, Владімір Маканін... Щось голова не варить згадувати. А найулюбленіша з людей-письменників - Катерина Калитко :)


chapeye
13:08:50 слухай, а тобі нудно від твоєї журналістської роботи не стає? бо мені стає. хоч би яка була, від останньої спершу аж захлинався від свободи - потім замахує і бракує фантазії. а у тебе шо?
Не те щоб нудно, але інколи охоплює відчуття безвиході та марнотності. І фантазії бракує, це точно. Натхнення, мені здається - це щось на зразок бальзаківської шагреневої шкіри, а без натхнення писати неприємно і неестетично.


oldfashion
13:10:21 чи реально тебе витягти з мережі на повітря, на пиво? :)
Реально, ясно :-) Тільки нехай зовнішнє середовище стане трохи більш дружнім до людських істот. А то я сьогодні поки в школу малого відвів і повернувся, мало не вбився.

ss
13:16:03 чи дивиться Отар телевізор не як критик, а як звичайний глядач? серіальчики, там, СуперСтар шоу всякі. що з вітчизняного ТБ-продукту подобається?Намагаюся вмикати телевізор, щоб мати загальне уявлення, але так, щоб сісти й дивитися - не дуже часто. Дивлюся «Україна має талант!», часом грішним ділом подивляюся серіал «Тільки кохання» на «1+1» - якось так вийшло, втягнувся. Донедавна дивився «Анатомію Ґрей» на СТБ, але ці... маркетологічно обдаровані люди вирішили замінити її на якусь російську муру, тому тепер доводиться качати з торентів російську озвучку. Часом можу подивитись новини або щоденний (не п´ятничний) Шустер лайв. Чесно кажучи, після виборів мене досі нудить від політичної тематики.  


oldfashion
13:24:14 яке пиво улюблене?
Leffe біле нефільтроване :-) Дякую дуже за запитання і цьомкє всім, хто в цьому чаті.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери