Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Події

31.03.2009|07:27|Буквоїд

Сергій Пантюк: «В майбутнє України вірю щиро – якби не вірив, давно б жив у «ситій» Европі або «зажраній» Америці»

До кінця 2009 року у «Зеленому псі» братів Капранових вийде збірка новел Сергія Пантюка під нетиповою назвою – «Як зав’язати з бухлом і курінням». Як каже сам автор, новелістка це – його потаємна любов.

Про це та про інше Сергій Пантюк розповів під час чату на «Буквоїді». Подаємо відповіді письменника і видавця на запитання читачів.

Володимир Олесин 12:32:18 Як кам´янчанин кам´янчанину: 1).Чому у Вашому (нашому) рідному Кам´янці на Поділлі так мало СЛІВ´янки, чому минаєте, невже кам´янчан не приваблює цокіт пегасових підков?... Хотілосяб знати відсоток Вашого Серця зайнятого містом, Вошого дитинства та юності... Як сприймаєте те,що падають вікові кам´янецькі мури у новітньому 2009-му... 2)... і чи не має в планах, як видавця, започаткувати Альманах сучасної української поезії... 3)...чи не маєте бажання започаткувати літературний конкурс серед кам´янецьких школярів, почавши хочаб з... СШ № 2, з подальшою допомогою переможцям... Дякую!!! Хай Щастить!!! З Повагою!!!

Приємно розпочинати це спілкування з рідного міста))). Тож відповідатиму на Ваші запитання по черзі. Отже: 1. Та не минаю я Кам’янця (саме так, без отого хвостика «-Подільський» називають його міські «аборигени», бо в серці його справді багато. Там живе мати, брат, сестра, племінниця, друзі, побратими… Можливо, мало беру участі в його творчому та громадському житті – це так, але не минаю. От і нещодавно був – усією родиною. А, взагалі, коли вже дуже на душі стає порожньо – приїжджаю і блукаю Старим містом, каньйоном, парком… Енергетика – неймовірна, насичує одразу і надовго. А загалом – це другий центр мого Всесвіту, бо першим завжди буде неймовірне село Сокілець, у якому народився і прожив перші 5 літ. А те, що впала вежа – «погано дуже, вкрай погано», як казав вічний Тарас Григорович. Якщо вже створено фонд для відновлення цієї вежі, готовий допомагати, чим зможу. 2. До таких речей як альманахи, антології, колективні збірники та інші «братські могили» ставлюся негативно і вважаю друк таких видань безперспективним і марнотратним. У час, коли видати книжку було неймовірною розкішшю, альманахи-антології в певній мірі рятували ситуацію. Зараз це – цілком маргінальні штучки. А от серію поетичних книжок під довжелезною і, як на мене, прикольною назвою «Двітисячідесятники» я вже започаткував і на Львівському книжковому форумі, якщо Бог допоможе, ми спільно з учасниками будемо її «виводити в люди». 3. А стосовно літературного конкурсу серед кам’янецьких школярів – дякую за ідею. Готовий хоч із завтрашнього дня обговорювати її з Вами і якомога швидше втілювати в життя.

Bax 14:23:06 Як думаєш, кого будуть читати через сто років із сучасних письменників? Назви свій список!

Думаю, Шевченка, Б.І.Антонича, Плужника, Стуса… А заперечте мені, що ці хлопці не сучасні! А от кого з тих, хто творить зараз – навряд чи вгадаю, це може бути дуже дивний вибір. Давайте хоч трохи ще проживемо, а там побачимо))).

dyskurs 12:03:13 Високоповажний Сліва! Скажи, будь ласка, чому на четверту сторінку обкладинки своєї нової (навзагал чудової!) книжки Ти виніс саме ТАКУ фотографію? Просто «по приколу» чи з якимось умислом? І чи не бувало Тобі після цього моторошно від таких асоціацій? Бо я люблю Твої тексти, по-дружньому люблю Тебе, шаную Твої погляди - але від тої фотографії мені направду стає ніяково...

Високоповажний побратиме Іване! Це ж ти, я за «дискурсом» впізнаю. Що за лексеми чую я від тебе – «моторошно, ніяково»? Хай ворогам нашим так буде, а не нам! А фотографія… Першочергово – звичайно ж, «по приколу», бо ніщо так не руйнує міфи, як сміх, іронія, стьоб. А страх? Вибач, друже, на мені вже стільки гріхів у християнському розумінні цього поняття, що чи так, чи по-іншому, але мій казан у пеклі вже мене чекає))). Тому й залишатимусь нормальним, в міру агресивним, в міру терпимим до інших світоглядів сонцепоклонником, чи простіше – одним із Синів Сонця)))).

Bax 14:22:32 Знаю, що ти займаєшся ще й політикою. Скажи, для чого воно тобі потрібно? Ти ж мистець!

Я займаюся не так політикою, як громадською діяльністю, хоча впевнений, що сьогодні саме творчі люди мають прагнути максимально впливати на політичну ситуацію. Ще трошки і я би вжив патетичну фразу «рятувати Україну».

Тетяна 09:01:33 Де буде Сліва 3 квітня:на барикадах чи «Медвіні»?

3 квітня – День народження моєї дружини Тетянки. Тому буду вдома і 2 годинки на «Медвіні» ))). А наступного дня – 4 квітня – вже на Харківській Барикаді. Отакий я мобільний хлопець))).

Микола Славинськй 11:15:58 Як Ви ставитеся до відомого вислову: «Не я пишу - мною пишуть вищі сили»?

З цим висловом може не погодитися лише той, хто або нічого не писав взагалі, або з-під його пера не вийшло нічого вартісного. Письменник – конденсатор вищої енергетики і матеріалізатор її на папері.

Надійка 11:31:50 Як ви вважаєте, чи суттєво скажеться економічна криза, в тому числі й на українській літературі, адже читачі тепер заощаджуватимуть й на книжках?

А коли ми на книжках не заощаджували? Тепер – і поготів будемо. Ну хіба вже водка разів у 5 подорожчає))). Хоча недавні наші виїзні «Сліва-фести» у Кіровограді та Дунаївцях довели – люди як були спраглими укр. книжки, так і залишилися – розкуплено на 1200 грн. книжок. Не вважаю, що це мало для двох виступів.

Oles 11:36:52 Сергію, скажіть, будь ласка, як поживає нині, під час кризи, ваш видавничий бізнес? Чи відіб´ється вона на кількості та вартості книжок, що видаєте? І чи не вважаєте, що в умовах тотальних звільнень, розгубленості та невпевненості людей у завтрашньому дні, видання художньої літератури є взагалі не на часі?

Художня література завжди на часі. А щодо кризи – у мене з кожним прожитим днем міцніє переконання, що вся ця криза – не що інше, як чийсь дуже вдалий громадсько-політично-фінансовий проект. Тому я стараюся не зважати на його гримаси, а просто продовжую робити важливу для суспільства справу. Тим більше, що видавнича діяльність для мене не бізнес, а хутчій – щось середнє між іміджевим проектом і щирим бажанням допомогти побратимам по перу, а відповідно – розвивати українську літературу, яка попри «стєнанія» всілякої ворожої нечисті – була, є і буде великою літературою!

сименс 11:38:42 Как вы относитесь к украинским политикам? Кто по вашему мнению все-таки заслуживает уважения? Каким вы видите будущее Украины?

Якщо відповісти російською, буде так: «Я к нім нє отношусь!»))) Поважаю дуже багатьох людей, проте серед політиків так званого першого ешелону такових нє обнаружено. А от в майбутнє України вірю щиро – якби не вірив, давно б жив у «ситій» Европі або «зажраній» Америці.

Oles 11:44:17 Читав на «Іншій літературі» Ваші новели. Дуже сподобалося! Чи є у Вас інші новели і де їх можна прочитати?

Дякую, приємно! Новелістика – це взагалі моя потаємна любов. Є багато сюжетів, які у романи «не влазять». зате для коротких форм – супер. Біля роману «Сім днів і вузол смерті» є три давніших новели. А цього року, якщо нічого не зміниться, у капранівському «Зеленому псі» вийде симпатична збірочка новел під нетиповою назвою «Як зав’язати з бухлом і курінням».

Поціновувач 12:02:42 Скажіть будь-ласка, чи займається Ваш видавництво підтримкою авторів, які не мають власних коштів для видання книжок?

Так, якщо вони талановиті. А якщо геніальні – ще й гонорар виплатимо))).

Мавка 12:04:50 Останнім часом літературний процес поступово але впевнено переселяється у віртуальний простір. Чи не боїтеся Ви, що років за 10-20 книговидавці взагалі зникнуть, як клас?

Думаю, через 10-20 років і до наших людей дійде, що читати годинами з комп’ютерного монітора – украй шкідливо, тому хутчій «зникне як клас» віртуальний простір))).

Pankota 11:59:11 Сергію, як ти вважаєш, чи потрібні митцю різні громадсько-державні прикриття - спілки, асоціації і т.п.? Ну була СПУ, був АУП, і хто й що від цього виграв?

Мистцю просто потрібне середовище «собі подібних». Є письменники-самітники, наприклад, Олесь Ульяненко, Ярослав Орос. Але гуртом краще тата бити, чи не так? Тому я проти формалізації мистецьких спільнот, зокрема, і нашої – «Іншої літератури». Хіба відсутність статуту і реєстрації в органах влади заважає нам продуктивно працювати?

Понурий 11:56:09 Сергію, скільки вже відбулося акцій у межах «Виїздних Сліва-фестів», і як Вам, як організатору і натхненнику, вдається створювати контекст для ритуального слівства, перебуваючи за кермом авта, яким пересуваються учасники проекту?

Наразі два, в Дунаївцях і Кіровограді, а готуються – у Чернігові, Чернівцях, Кам’янці-Под., Хмельницькому, Львові та трьох найбільших містах Донецької області. Про часові послідовність наразі не скажу. А от слівство і кермо – справді антиподи))).

Понурий 12:06:22 Сергію, якби Ви видавали власну збірку поезій для дітей, кого б з українських художників-ілюстраторів запросили до співпраці?

Звичайно, когось із хлопців, з якими співпрацює «Абабагаламага», але кажуть, що вони дуже дорогі в сенсі високогонорарні. Тому шукав би геніїв серед початківців))).

Мавка 12:08:56 Щось у нас не те відбувається з політикою. Деякі політичні проекти (та ж «ПОРА» зразка 2004 року) заповідалися на дуже перспективні, але усе перетворилося на пшик. Чи є місце в сучасній політиці ідеалам та ідеалізму? А, може, самому очолити якусь політичну силу і власним прикладом підтвердити, що політика має бути чесною і авторитетною?

Для початку таку силу треба створити. І, до прикладу, я готовий брати в цьому участь. І місце для ідеалізму є. Просто, нашу політику настільки глибоко перетворили на бізнес, що люди вже не бажають вірити навіть найщирішим пориванням. Але ми таки спробуємо переконати суспільство, що ми – інші))).

Мавка 12:12:54 Колись була ідея створити пісенний альбом на ваші вірші спільно з дуетом "Образ". На якій стадії сьогодні цей проект?

Є, щоправда, в трьох примірниках, альбом «Образу» на мої тексти, є майже зведений запис позаминулорічного «Сліва-фесту», ДЕ Я ЧИТАЮ ТЕКСТИ, А ХЛОПЦІ СПІВАЮТЬ. Сорі, не на ту кніпку натис… Словом, колись і це буде.

Мавка 12:10:17 Роман Скиба уже давно свій день народження перетворив на поетичну тусню. Чи не пора і «Сліва-фест» зробити традиційним?

Скиба ще відпочивав і робив зовсім інші проекти, коли я придумав і провів перший «Сліва-фест» - саме як велику поетично-музичну тусню з нагоди мого дня народження. Це сталося 10-12 лютого 1996 року в Чернівцях))).

Zajda 12:36:31 Сергію, у видавництві й на сайтах, до яких Ви маєте безпосередній стосунок, опубліковано чимало творів письменників, які генерують іншу, відповідно до задекларованого, літературу, організовано чимало фестів, інших акцій... Чи не передумова це для створення іншої мистецької організації, на кшталт товариства, клубу, ордену...))) Чи може, щось таке вже є? Тоді скажіть, принаймні, де приймають і що з собою нести.

Я вже говорив про це вище – має існувати середовище, спільнота. І тільки це перетворюється на щось закрите, або з умовами на членство чи ще щось подібне – пиши, капут. А щодо того, що з собою нести, то могли і не запитувати – комунікативний символ – пляшка кефіру. Всі повірили?))).

Мавка 12:12:08 Є така реклама: «Діти надихають – «Памперс» створює». А на що Вас надихає Ярчик? Сам іще не пробує римувати (чи верлібрувати)?

За «памперса» дякую!))) А Ярчик мій взагалі молодець. Він не тільки вірші дуже добре запам’ятовує, а ще й прагне переінакшувати їх, щоправда, дуже авангардово. Ну, наприклад: «Білі миші налетіли і плавучих кіз поїли» Я б до такого образу не допер.

Понурий 12:44:14 Сергію, де Вас чекати з наступним «Сліва-фестом» і кого ви привезете з собою?

Дивіться відповідь вище, а от кого привезу – вирішуватимемо в порядку алярму, адже всі працюють. Точно знаю, що максимально возитиму Діму Мамчура))).

АЛЕВТИНА 12:42:56 За яким принципом Ви обираєте авторів для друку серії поетичних книжок ? Чи розглядаєте пропозиції ?

Талант, неординарність, несхожість, новаторство і т. д. Гарних очей, ніжок тощо у цьому списку немає))) Звичайно ж, розглядаємо.

Zajda 12:49:26 Наскільки важливий і цінний для літератора міф про нього?

Рівно настільки, наскільки він допомагає авторові бути «на слуху». А коли починає шкодити, міф треба вбивати, або міняти на інший.

Артур 13:11:31 Чи є, на Ваш погляд, у сучасній українській літературі письменник, який міг би претендувати на Нобелівську премію? А в російській?

Думаю, є і не один, від Ліни Василівни починаючи. Наступний у черзі – звичайно ж, Скиба, у нього боргів багато. А якщо без жартів – то наша література нічим не гірша за якістю, просто у нас погано працює (читай відсутня майже зовсім) індустрія розкрутки наших літ. здобутків на Заході. Планую найближчим часом зайнятися цією важливою справою. А щодо росіян – то в них «нобелівців» майже як стахановців, хіба ж хтось проти? А на цім слові, як кажуть в нашому селі, бувайте здорові. Велика подяка всім, хто запитував, а ще більша – порталові «Буквоїд», який і надав свою площу для цього спілкування. Всього вам найкращого, друзі!



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери