Re: цензії

20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
15.03.2024|Ірина Фотуйма
Дух єства і слова Богдана Дячишина
14.03.2024|Ярослав Калакура, доктор історичних наук
Радянська окупація і змосковлення Буковини: мовою документів і очима дослідника
09.03.2024|Тетяна Дігай, Тернопіль
Інтелектуальна подорож шляхами минулого і сучасності
09.03.2024|Ігор Зіньчук
Свідомий вибір бути українцем

Події

26.02.2009|07:25|Буквоїд

Леся Демська-Будзуляк: «Ми раз і назавжди хочемо припинити розмови про неповноцінність чи герметичність української літератури»

Леся Демська-Будзуляк вважає, що українська література цілком може стати комерційно успішним продуктом. Тому вона разом із своєю сестрою – Орисею Демською заснувала літературну агенцію, яка займається виданням і «розкруткою» україномовних жіночих романів.

Про це та про інше Леся розповіла під час чату на порталі «Буквоїд».

Читач_2 18:33:37 Кого на твою думку (як літературного критика) варто було б почитати із сучасних авторів? Кого ти порекомендуєш?
Відповісти важко, бо зараз, на щастя, багато хороших авторів. З погляду літературного критика, мені здається, що варто почитати Т. Прохаська, Л. Денисенко, С. Жадана, Ю. Покальчука, Ю. Андруховича, М. Бриниха, Ю. Іздрика, А. Хому, І. Андрусяка. Звичайно, що я когось точно забула. Перепрошую. Проблема ще в тім, що автор може бути цікавим як окремий творчий феномен, так і з погляду якогось жанру. Наприклад, якщо Ви цікавитеся хорором, то почитайте подружжя Шевченків, а коли фантастикою, то варто - Я. Дубинянську. Моя відповідь трохи суб´єктивна, бо професійно сучасною літературою не займаюся, я «фанатка» раннього європейського модернізму. Ваше питання варто поставити спеціалістам саме з сучасної літератури.

Bax 18:30:21 Чув, що Ви із своєю сестрою заснували літературну агенцію. Розкажіть про це. Ви справді вірите в те, що на літераторах можна заробити?:)
Так, справді, ми з сестрою заснували літературну агенцію. На сьогодні, основне її спрямування сучасний жіночий любовний роман. Хоча вірю, що буде і містичний роман, пригодницький, історичний та ін. На відміну від видавництва, ми не лише видаємо книжки, а й намагаємося розкручувати наших авторів. Звичайно, оскільки в нас не має інших спонсорів, окрім самих себе, це ще не йде так швидко, як би нам того хотілося. Ми також будемо намагатися співпрацювати і з відомими людьми, не обов’язково письменниками. Щодо віри у заробіток на наших письменниках, то ми в це віримо і хочемо це довести. Ми не збираємося заробляти на наших письменниках. Навпаки, ми хочемо, щоб наші письменники, разом з нами, заробляли не менше, ніж в Росії чи на Заході. Загалом, нашу роботу можна охарактеризувати трьома ключовими словами: створити книжку - розповісти про неї - продати її. Ми принципово працюємо лише в полі української мови, бо хочемо створити україномовний комерційний продукт. Проте, ми будемо продавати наші тексти за кордон, де вони будуть виходити іншими мовами. І наші письменники також на цьому зароблятимуть. Це дуже важко. Дуже складно і часом дуже виснажливо. Проте ми не просто віримо у все це, вірити у багато що можна, ми це методично, крок за крок, втілюємо у життя.

Читач_2 18:32:54 Пам’ятаю твої виступи ще зі Львова. Зараз ти щось пишеш? Де тебе можна почути, почитати?
Дякую за добру пам’ять. Виступаю я зараз рідко, здебільшого як літературний критик, чи у зв’язку з новим проектом. Пишу також менше. Нещодавно закінчила наукове дослідження про проблему індивідуальної свободи в драматургії Лесі Українки. Сподіваюся, що книжки вийде ще цього року. Щодо художніх речей, то зараз працюю над містично-пригодницьким романом. Якщо все буде гаразд, то закінчу його також цього року. Щоправда, коли вийде книжка не знаю. Можливо, видам її сама. Також, зараз перекладаю книжку польської дослідниці Агнєжки Матусяк про українську сецесію та феномен «Молодої Музи». Тут ще дуже багато роботи. Та, сподіваюся, що це колись станеться. Це надзвичайно цікаве дослідження для дуже широкого кола читачів.

Ксеня 11:40:43 Мені дуже подобається Ваша «Серія з дельфіном». Скажіть, будь ласка, яка наступна книжка і коли очікується у цій серії?
Дякую. Насправді у «Серії з дельфіном» зараз дуже багато текстів. Наступний роман ми сподіваємося побачити вже до 8-го березня. Це буде книжка Ганни Тищенко «Кохання без кордонів». Це гарна історія з 70-х років минулого століття про дівчину-перекладачку та відомого американського журналіста. Окрім цього, триває робота над романом Ясі Токаревич «Ковток кисню», ще три романи, у співавторстві з Ларисою Чагровською, Наталі Шеченко-Смотрич («Столичний роман»), Людмили Шпитяк («Нові казки Шехерезади») та Христі Шніцар («Герой її роману»). Щоправда, зазначаю, що назви робочі, і можливі зміни. Також ми готуємо один мега-сюрприз для наших читачів. Поки що не можу сказати, але думаю, що дуже скоро про це з’явиться офіційна інформація.

John Darkwood 12:15:59 Чи пишуть для вас романи чоловіки? І чи не планується випуск, подібної до серії з дельфіном, серії українського чтива (в хорошому розумінні цього слова), наприклад, детективної для чоловічої аудиторії?
Чоловіки для нас ще не писали. Але одну пропозицію ми вже одержали. Роман буде називатися «Сповідь успішного чоловіка». Автор не є відомим письменником, але історія, про яку він пише, майже правдива. Оскільки це перший письменницький досвід, то я не можу сказати, коли вийде книжка. Хотілося б видати її ще цього року. Коротко: це чоловічий погляд на історію жінки. Щодо детективів, то вони, звичайно, будуть. Ми навіть подумуємо, оголосити конкурс жіночих детективів. Але це ще тільки плани.

Галина 12:06:48 Лесю, я чула про Вашу агенцію і мені цікаво, чи вплине криза на ваші плани по її розвитку? Чи може це взагалі не бізнес-проект і тому не залежить від кризи?
Ні, наша агенція таки бізнес-проект. Але від кризи, на щастя, не дуже залежимо. Ми не пов’язані кредитами, курс долара впливає на нас мінімально. Справа в тім, що дуже багато справ пов’язаних з діяльністю агенції ми робимо самі. По-друге, наші книжки якісні і недорогі, тому книжкові магазини, особливо у невеликих містах, беруть їх із задоволенням. До речі, невисока ціна наших книжок за умови хорошої якості це одне з наших головних завдань. Ми ніколи не ставили і не будемо ставити перед собою ціль заробити на кожній книжці по максимуму. Ми завжди пам’ятаємо про наших читачів і шануємо кожну копійку, яку вони заробляють важкою працею.

ktatat 12:20:17 Для орієнтації і орієнтиру вкажіть свої координати для зв´язку... Маю запропонувати Вам Свою літературу... Навіть подарую одну з своїх книг... або «Додаток№888»... або «КТАТАТ» Сергій Мисько(КТАТАТ)
Будь ласка, для спілкування найкраще нам писати за адресою lovenovel@ukr.net Я особисто щодня перевіряю цю скриньку.

oksanka-kma 12:27:32 На першому курсі випадково натрапила на «Потяг до світла»... Так сильно зачепило, що минуло вже понад 6 років, а й досі цитую:)))
Дуже дякую. Не хочу виглядати банально, але Ніцше приблизно колись сказав таке: для того, щоб Вас читали, треба писати кров’ю. Цей твір я справді писала кров’ю. Мене зараз часто просять його перевидати, а я не можу. Хоча, коли напишу роман про лікаря, мабуть, таки дещо перевидам. Ще раз, дуже Вам дякую.

Ксеня 12:27:56 У мене багато друзів по Україні. Скажіть, де, поза Києвом, можна купити Ваші книжки?
Ми зараз дуже активно працюємо над географією поширення наших книжок. По-перше, їх можна купити у Львові у «Книжкових джерелах» та у книгарнях видавництва «Аверс». По-друге, ми активно співпрацюємо з «Книгарнею Є». Це магазини у Володимир-Волинському та Івано-Франківську. До речі, 7 березня о 17.00 (час я ще уточню), у нас презентація агенції саме в Івано-Франківську, в мистецькому клубі «Гармидер». По-третє, ми почали співпрацю з Харковом («Дім Книги»), а також з Хмельницьким (магазин «Книжковий світ»). Якщо все буде гаразд, то до кінця березня наші книжки з’являться у Чернівцях, Рівному, Херсоні, Дніпропетровську, Житомирі, Кривому Розі, Тернополі, Ужгороді. З квітня плануємо вже бути у Луцьку, Полтаві, Чернігові, Сумах. Звичайно, це поки що поодинокі магазини у цих містах. Але мережа, звичайно, буде розширюватися.

Bax 12:37:37 Лесю, Ви справді вірите у те, що українська література може приносити прибуток?:)
Якби я у це не вірила, то не почала б цієї роботи. Звичайно, це не буде завтра чи за місяць. Але за три роки, я Вас персонально запрошую у хороший ресторан, і ми тоді поговоримо на цю тему. А може почнемо співпрацю? Нагадайте мені будь ласка, коли прийде час. А коли я до того часу нічого не зароблю, то поведу Вас у хорошу кав’ярню (сподіваюся, що на неї у мене ще стане тоді),і виставлю за те, що Ви мали рацію. Гаразд?

ktatat 12:42:10 Як Ви вважаєте... Нижченаведена інформація... це мистецтво чи непотріб? Новий формат!!! Відео-книга: «Паперова кімната Ктатат»: http://www.youtube.com/watch?v=emtHUO00R4A Сергій Мисько (Ктатат)
Я подивилася цю відео-книгу, і вона мені дуже сподобалася. Під час перегляду, я пережила власну історію, яку навіяла мені ця інсталяція. Я вважаю, що будь-яке національне мистецтво без таких неформатних пошуків є обділеним. І чим більше у культурному просторі таких людей, які шукають нові нестандартні шляхи вираження художніх образів, тим ширші перспективи цієї культури.

Ксеня 12:47:11 Ви кажете, що все фінансуєте самі. А чи не простіше залучати спонсорів?
Так, ми зацікавлені у залучені спонсорів. Але поки не вийшло перших п’ять книжок і ми не стали, бодай, хоч трохи відомі зі спонсорами немає про що говорити. Тепер, я думаю у нас є привід для розмови і ми могли б багато що цікавого їм запропонувати. Зрештою, наші книжки ідуть до жінок, головних споживачів. На сторінках наших книжок ми могли не лише прорекламувати вже відомі бренди, але й ті, які тільки виходять на ринок. І з кожною новою книжкою, наша авдиторія зростає.

Bax 12:49:43 Лесю, і Ви, і Ваша сестра, наскільки я розумію, є науковцями. Для чого вам потрібен видавничий бізнес?
Я, як і моя сестра, завжди намагалися бути цільними і «справжніми» людьми. Нас ніколи не приваблювала Гесівська перспектива «Гри в бісер». Все, чим ми займаємося, йде у нас від живого інтересу і певної життєвої пристрасті. Нам дуже важливий кінцевий результат. Не в сенсі якихось формальних досягнень, а самого результату і того, наскільки це потрібно ще комусь, окрім нас. А цей бізнес-проект з’явився від того, що ми раз і назавжди хочемо припинити розмови про неповноцінність чи герметичність української літератури. Повірте, видавати чиїсь книжки, це не менший кайф, ніж видавати свої. А комерційний він лише тому, що для реалізації наших культурницьких стратегій нам потрібні кошти. Ми завжди дотримувалися принципу, що Батьківщину потрібно любити до глибини свого гаманця. Мені байдуже, чи зароблю я на машину, але я буду щаслива, коли з’явиться у всьому суспільстві поняття, що бути українським письменником - це круто і поплатно! Щиро дякую всім за увагу та поставлені запитання. Я була максимально щирою



Додаткові матеріали

«Літературна агенція сестер Демських»
Леся Демська (Демська-Будзуляк)
14.01.2009|07:07|Події
Сестри Демські заснували літературну агенцію
коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus

Останні події

20.03.2024|14:23
У київському просторі PEN Ukraine відбудеться публічна розмова Мирослава Мариновича з Мирославою Барчук
20.03.2024|14:02
В Україні видадуть продовження серії «Червоний Арлекін» італійського письменника Роберто Річчі
20.03.2024|14:00
У «Видавництві 21» готують до друку перше в Україні гумористичне фентезі про ІТ
15.03.2024|16:37
У Києві презентували епічне фентезі «Кий і морозна орда»
14.03.2024|11:27
Книга Сергія Руденка "Бій за Київ" у фінському перекладі увійшла до короткого списку премії Drahomán Prize 2023 року
09.03.2024|14:20
Оголошено імена лауреатів Шевченківської премії-2024
06.03.2024|18:34
Оголошено претендентів на здобуття Міжнародної премії імені Івана Франка у 2024 році
05.03.2024|11:11
У Львові презентують книжку Олени Чернінької, присвячену зниклому безвісти синові
05.03.2024|11:09
«Сапієнси»: потаємна історія наукової фантастики. Лекція Володимира Аренєва
01.03.2024|13:50
«Маріупольську драму» покажуть в Ужгороді та Києві


Партнери