Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
Головна\Події\Книжковий ринок

Події

24.01.2019|10:36|Буквоїд

Тренди дитячої літератури в 2019 році

Що і як будуть читати діти в наступному році? Для дітей покоління Альфа важливо не тільки, що читати, а й як читати.

На сьогодні способи читання є навіть важливішими за жанр чи тематику книги. Сучасні діти хочуть взаємодіяти з книгою, бути максимально зануреними у процес читання. Яким чином це може відбуватися? Є різні моделі. Якщо йдеться про прикладні книжки, це модель “читаю - використовую”, інтерактивні — “читаю - граю”, візуальні —  “читаю - роздивляюся”, з аудіосупровідом — “читаю - слухаю”, з доповненою чи віртуальною реальністю — “читаю - проживаю”.

Проаналізувавши, що і як хочуть читати діти, команда видавництва “Ранок” визначала 7 основних трендів дитячої літератури прийдешнього року. 

Тренд 1. Прикладні книжки.

Не тільки набувати знання, а й одразу ж застосовувати їх на практиці. Саме такий підхід до розвитку дитини, дає можливість максимально розкрити її талант. А у кожної дитини він безумовно є. Будуть з´являтися книги, які даватимуть дитині можливість спробувати себе у різних напрямках від науковця до айтішника. У 2018 році ми вже мали подібний вдалий досвід, додавши до традиційних енциклопедій серії “Світ і його таємниці” зошити з наліпками для практикування нових знань.

Тренд 2. Інтерактивні книжки.

Інтерактивні діти хочуть читати інтерактивні книжки. Їм потрібен wow-ефект, і у цих книгах він є. Віконечка відкриваються, коліщатка крутяться, малюнок проявляється… Наразі видавництва друкують такі книги для малечі, на черзі -  дошкільники та молодші школярі.

Тренд 3. Різножанровий young adult.

Підлітки - аудиторія з особливими інтересами, яка потребує індивідуального підходу у підборі літератури. Донедавна young adult літературу оминали практично всі видавництва України, не вбачаючи потенціалу у цій ніші. Сьогодні підлітки абсолютно активні читачі, які потребують якісної літератури відповідно до своїх інтересів: соціальні мережі, віртуальна реальність, прийняття себе і оточуючих… Саме таким буде young adult у 2019 році.

Тренд 4. Різноформатні пізнавальні книги.

Це вже не традиційні великоформатні енциклопедії, які ми звикли колекціонувати у домашніх бібліотеках. Це пізнавальні книги, які створюються виходячи з бажань дитини: і щодо контенту, і щодо формату. Тому: енциклопедії-розкладайки, бо так веселіше; з наліпками, бо цікавіше; міні-енциклопедії, бо зручніше; у стилі інфографіки, бо зрозуміліше. 

Тренд 5. Книги, які розкривають дітей як особистостей.

Сучасні діти не бояться думати, відчувати, говорити. І нова література їх у цьому підтримує, вона спонукає дитину самовиражатися, а батьків - мислити не шаблонами і стереотипами, а відчувати свою дитину і її індивідуальність. Сучасні діти - це креатори, генератори, вони будуватимуть новий світ і нове майбутнє. А книги допомагатимуть їм у цьому, розвиватимуть їх фантазію та креативність.

Тренд 6. Книги-картинки.

Українські батьки нарешті готові сприймати книги-картинки як “повноцінні”. Це книги, в яких ілюстрації так само важливі, як і текст (а може навіть важливіші). І це ті книги, які знайомлять дітей зі світом читання ще до того, як вони власне навчились читати. Бо саме через візуальну складову діти цього віку якнайкраще сприймають світ, у тому числі і світ книги. До речі, активно з’являтимуться і “книги-картинки” для більш старших читачів, а саме комікси.

Тренд 7. Смішні книги.

У книгах з’являтиметься все більше гумору. Сміх робить нас щасливішими, і книги роблять нас щасливішими. Тому тут ми просто вирішили зробити наших читачів вдівічі щасливішими і поєднали ці дві складові.

 

 



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери