Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Події\Книжковий ринок

Події

14.12.2012|09:00|Буквоїд

Видавництво «Спадщина-Інтеграл» звинуватили у піратстві

Компанія PR-Prime розповсюдила текст, у якому звинуватила у порушенні майнових авторських прав видавництво «Спадщина-Інтеграл», яке без дозволу ТОВ «Кальварія» видало книгу Ірен Роздобудько «Останній ескорт у пастку». Подаємо повний текст, підготовлений PR-Prime. «Буквоїд» також готовий надати також слово усім учасникам конфлікту.

Видавництво «Спадщина-Інтеграл» позиціонує себе як приватне видавництво, що входить до групи компаній «Спадщина». За словами Людмили Корнєвої, яка зазначена на сайті цього видавництва, як його генеральний директор: «Засновником видавництва є група компаній «Спадщина», якою керує юридичне бюро "Спадщина-Капітал"». Здавалось би, що таке видавництво ніколи не порушуватиме законодавства, та залучатиме до роботи над виданням книжок лише професіоналів, і тут...

 

Восени 2012 року нам стало відомо, що ТОВ «Спадщина-Інтеграл» грубо порушило майнові авторські права, належні ТОВ «Кальварія», здійснивши видання книжки Ірен Роздобудько «Останній ескорт у пастку», примірники якої відповідно до Закону України «Про авторське право і суміжні права» є контрафактними, а дії ТОВ «СПАДЩИНА-ІНТЕГРАЛ» розцінюються як піратство у сфері авторського права, шляхом опублікування, відтворення і розповсюдження контрафактних примірників книг.

 

Нагадаємо, що у відповідності до Закону України «Про авторське право і суміжні права» та укладених між ТОВ «Кальварія» та Ірен Роздобудько авторських угод, усі виключні права на використання романів Ірен Роздобудько «Пастка для жар-птиці» («Мерці») та «Ескорт у смерть», які увійшли до книжки «Останній ескорт у пастку», у будь-якій формі та будь-яким способом з 2001 року належать ТОВ «Кальварія». У Додатку, який Ви знайдете на третій сторінці цього повідомлення, коротко викладена історія видання цих романів та використання прав на них, яка завжди була у відкритому доступі та супроводжувалась достатньою кількістю інформації, як у друкованих ЗМІ, так і в мережі Інтернет.

 

Оскільки наша компанія управляє правами, належними ТОВ «Кальварії», і здійснює інформаційний та PR-супровід його діяльності, то цілком природно, що ми почали займатись проблемою, яка виникла. Тим більше, що ми маємо досвід проведення анти-піратських компаній, а проблема, яка виникла, на перший погляд видалась нам нескладною - молоде видавництво через брак професіоналізму здійснило помилковий крок, і ми спокійно вирішимо всі питання у процесі переговорів, - досі нам спокійно вдавалось вирішувати такі проблеми не з одним, більш досвідченим видавництвом.

 

І тут почалось найцікавіше. Говорить директор компанії PR-Prime, засновник видавництва «Кальварія» Петро Мацкевич: «На мій дзвінок до пані Людмили Корнєвої я отримав незвичайну реакцію - спочатку я коротко виклав проблему, ми обмінялись з пані Корнєвою мобільними телефонами і домовились про контакт на наступному тижні. І тут я отримав дзвінок на свій мобільний у якому дуже різкий чоловічий голос повідомив приблизно таке: «Як Ви посміли дзвонити з таких питань жінці - Ви ж чоловік, тому й повинні були дзвонити чоловіку». А на моє зауваження, що я дзвонив не жінці, а єдиній відповідальній особі, вказаній на сайті видавництва він продовжував обурюватись. Виявилось, що цим чоловіком (принаймні так він представився з третього разу на мою вимогу) був власник компанії "Спадщина-Капітал" пан Олег Володарський, який слухав (!!!) нашу спокійну розмову з пані Корнєвою - вже не говорячи про некоректність такої поведінки власника юридичного (!!!) бюро, мене страшенно здивувало, що головною претензією цього пана до мене, було те, що я говорив спокійним тихим голосом (за його словами це був - підступний, тихий, гадючий голос) - мабуть, якби я почав лаятись і матюкатись, ситуація цьому пану виявилась би більш знайомою, і він на мене б не образився. Вести будь-які переговори щодо контрафактного видання книжки Ірен Роздобудько «Останній ескорт у пастку» цей пан відмовився, пославшись на те, що їхнє видання - цілком законне, а нам слід звертатись з усіма претензіями до автора. Пояснювати цьому панові будь-що, зокрема й те, що автор не здійснював контрафактних видань і не поширював їх, що це зробило ТОВ «СПАДЩИНА-ІНТЕГРАЛ» уже було безнадійно».

 

Оскільки ТОВ «СПАДЩИНА-ІНТЕГРАЛ» практично без усяких пояснень категорично відмовилось від пропозиції щодо врегулювання ситуації шляхом переговорів, ми рекомендували ТОВ «КАЛЬВАРІЯ» для захисту своїх інтересів вжити низку заходів щодо компенсації прямої шкоди, яка виникла при порушенні авторських прав з боку ТОВ «СПАДЩИНА-ІНТЕГРАЛ» при розповсюдженні контрафактних примірників творів Ірен Роздобудько та шкоди, завданій діловій репутації ТОВ «КАЛЬВАРІЯ».

 

ТОВ «КАЛЬВАРІЯ» має намір звернутися до суду із позовом про врегулювання питання захисту свого авторського права; заборони дій, що порушують авторське право; відшкодування моральної (немайнової) шкоди та виплати компенсації. Одночасно з судовим позовом ТОВ «КАЛЬВАРІЯ» подає відповідні заяви до органів МВС та прокуратури. ТОВ «КАЛЬВАРІЯ» вже спрямувало відповідний офіційний лист-претензію на ім´я директора ТОВ «СПАДЩИНА-ІНТЕГРАЛ» та заяву про розгляд правопорушення в Генеральну прокуратуру України. Окрім того ТОВ «КАЛЬВАРІЯ» розпочала розсилання листів до українських книгарень з вимогою зняти з продажу контрафактні примірники книги Ірен Роздобудько «Останній ескорт у пастку», видання якої здійснене ТОВ «СПАДЩИНА-ІНТЕГРАЛ», оскільки не лише видання, а й поширення та продаж контрафактних примірників літературних творів є за українським законодавством - піратством у сфері авторського права.

 

А процес вивчення книжки Ірен Роздобудько «Останній ескорт у пастку» та пошуку реальних відповідальних осіб ТОВ «СПАДЩИНА-ІНТЕГРАЛ», яке названо у цій книжці її видавцем, подарував нам ще кілька сюрпризів.

 

Зовсім нескладно знайти в Інтернеті основні параметри будь-якої юридичної особи - для цього існує відкритий для загального доступу ЄДРПОУ (Єдиний державний реєстр підприємств, організацій та установ). Так от з даних, вказаних у ЄДРПОУ директором ТОВ «СПАДЩИНА-ІНТЕГРАЛ» є сьогодні пані Комендяк Олена Яківна, а жодної пані на ім´я Людмила Корнєва там не значиться. Цікавим є також, те, що з 2004 до 2011 року під таким самим номером ЄДРПОУ діяло теж саме ТОВ «СПАДЩИНА-ІНТЕГРАЛ», яке займалось «неспеціалізованою оптовою торгівлею харчовими продуктами, напоями та тютюновими виробами», директором якого, був пан Матюшкін Олександр Едуардович...

 

І проблема не в тому, що підприємство, яке торгувало тютюном, перекваліфіковується у видавництво - проблема в тому, що власники і керівники цього видавництва не змогли підібрати професіоналів до цієї роботи. В результаті чого, маємо кричуще порушення авторського права і цілу купу відвертих дрібних «ляпів» у книжках (про останні взагалі не хочеться говорити).

 

Так от, окрім здійснення вказаного вище контрафактного видання книги Ірен Роздобудько «Останній ескорт у пастку», ТОВ «СПАДЩИНА-ІНТЕГРАЛ», фактично вводить в оману кінцевого споживача, що свідчить, або про свідомі дії, або про непрофесійність видавця - однак обман є обманом, незалежно від того, зроблений він свідомо, чи ні. Так, ТОВ «СПАДЩИНА-ІНТЕГРАЛ» у кожному виданому примірнику книги Ірен Роздобудько «Останній ескорт у пастку» розмістило знак охорони авторського права у такому виді: © Роздобудько І., текст, 2012. Що це означає? - Це означає публічне сповіщення від імені ТОВ «СПАДЩИНА-ІНТЕГРАЛ» про те, що ВСІ твори, включені до книги Ірен Роздобудько «Останній ескорт у пастку», вперше опубліковані саме у 2012 році (див. норми п.3 Статті 11 Закону України «Про авторське право і суміжні права», які вимагають ставити біля знаку охорони авторського права рік першого видання) тобто є «найсвіжішими» творами Ірен Роздобудько. Таким чином споживачеві намагаються під видом найновіших романів автора «підсунути» твори, які давно вже є на ринку (окремі з них - уже 12 років!!!). І це при тому, що в анотації книжки написано, що до неї увійшли найвідоміші детективи автора, а книжку здано до складання на початку травня 2012 року - якщо детективи найвідоміші, то, очевидно, що вони уже десь друкувались, і, хтось може мати права на них, і друкувались не в 2012 році - навряд чи можна написати і видати три книжки за чотири місяці... Що це? Злісний непрофесіоналізм, чи банальне порушення законів?

 

Звичайно, якісно написані твори, якими є романи Ірен Роздобудько «Пастка для жар-птиці» («Мерці») та «Ескорт у смерть» - з часом мало старіють і потребують при наступних перевиданнях лише невеликих коректив щодо швидкозмінних реалій нашого життя, але ж навіщо дурити споживача? Адже це кидає тінь і на репутацію автора...

 

Ну і звичайно ж у жодному місці в книжці ніде не згадуються ТОВ «Кальварія», як правовласник...

 

Є ще один момент, який нас трохи дивує. Очевидно, що пані Оксана Забужко дуже зацікавлена в успішному розвитку видавництва ТОВ «СПАДЩИНА-ІНТЕГРАЛ» - вона є його головним ньюсмейкером (достатньо заглянути на сайт), її книжок там видано найбільше (байдуже - що вони один в один нагадують книжки видавництва «Факт»), вона єдина з членів редакційної ради часопису «Сучасність», хто не підписав відомого листа про «рейдерство» ТОВ «СПАДЩИНА-ІНТЕГРАЛ» щодо цього часопису, і при тому вона достатньо освічена у питаннях видавничої справи людина. Невже так важко було застерегти дороге їй видавництво від тих диких «проколів», які були здійснені при виданні контрафактної книжки Ірен Роздобудько «Останній ескорт у пастку»?

 

Додаткова інформація

Здійснювати дії щодо захисту авторських прав ТОВ «КАЛЬВАРІЯ» у цій справі (вести переговори, подавати претензії та позови, представляти інтереси ТОВ «Кальварія» в органах МВС, прокуратури та у суді тощо) уповноважений директор компанії PR-Prime (ТОВ «ПІАР-ПРАЙМ КОМПАНІ»), засновник видавництва «Кальварія» Петро Мацкевич.

 

Інформаційний супровід процесу захисту авторських прав ТОВ «КАЛЬВАРІЯ» у цій справі (включно з коментарями для представників видавничої та книготоргової галузі, а також ЗМІ) забезпечує компанія PR-Prime (ТОВ «ПІАР-ПРАЙМ КОМПАНІ»).

 

Юридичний супровід процесу захисту авторських прав ТОВ «КАЛЬВАРІЯ» у цій справі забезпечує ТОВ «Юридична компанія "АЛЕКСУС"».

 

Коментарі, зауваження, побажання та запитання просимо надсилати на адресу:

ТОВ «ПІАР-ПРАЙМ КОМПАНІ»,

вул. Андрія Головка 1/44, Київ, 03110

тел.: 050-370-38-75; 050-372-92-00

e-mail: copyright@msbrand.net; petro@calvaria.org

 

 

Додаток

«Коротка історія романів Ірен Роздобудько

«Пастка для жар-птиці» («Мерці») та «Ескорт у смерть»

 

«Пастка для жар-птиці» («Мерці»)

  • написаний у 2000 році під назвою «Мерці», цей роман став лауреатом всеукраїнського конкурсу «Коронація слова», і того ж року був виданий в одній книжці з романом-переможцем конкурсу «Правила гри» Алли Сєрової видавництвом «Махаон-Україна» під назвою «Пастка для жар-птиці»;
  • з 2001 року всі виключні права на використання цього роману належать ТОВ «Кальтварія», і у 2001 році цей роман було перевидано ТОВ «Кальварія» під назвою «Мерці» (перша авторська назва);
  • у 2006 році за ліцензією ТОВ «Кальварія» його було перевидано дочірнім підприємством з іноземними інвестиціями «Книжковий клуб «Клуб Сімейного Дозвілля» під назвою «Мерці»;
  • з 2007 року за ліцензією ТОВ «Кальварія» цей роман під назвою «Пастка для жар-птиці» регулярно перевидає ТОВ «Видавництво «Фоліо» (останнє таке перевидання було здіснене у січні 2012 року) - восени 2012 року ТОВ «Видавництво «Фоліо» планувало придбати у ТОВ «Кальварія» нову ліцензію на перевидання цього роману українською та російською мовами, однак у зв´язку з виходом контрафактного видання книги Ірен Роздобудько «Останній ескорт у пастку», здійсненого ТОВ «СПАДЩИНА-ІНТЕГРАЛ», ТОВ «Видавництво «Фоліо» вирішило відкласти реалізацію цього проекту;
  • у 2007 році ТОВ «Кальварія» надала ліцензію компанії «Сідіком Україна» на підготовку і видання аудіо-книжки за романом «Мерці» («Пастка для жар-птиці») - аудіокнижка надійшла в продаж того ж року і досі є у продажі.
  • у 2008 році ТОВ «Кальварія» надала ліцензію компанії Star Media на створення телесеріалу за романом «Мерці» («Пастка для жар-птиці») - остання демонстрація цього 4-х серійного фільму під назвою «Пастка» на українському телебаченні відбулась 11 серпня 2012 року на каналі СТБ.
  • у 2008 році ТОВ «Кальварія» надала ліцензію ТОВ «Видавничий дім «Мост Паблішінг» на підготовку, оприлюднення та продаж цього роману під назвою «Мерці» у форматі електронної книжки - її й досі можна придбати на сайтах ТОВ «Видавничий дім «Мост Паблішінг».
  • В усіх примірниках видань роману Ірен Роздобудько «Пастка для жар-птиці» («Мерці»), здійснених за ліцензією ТОВ «Кальварія», вміщено напис, який інформує про те, що ці видання здійснено за ліцензією, наданою ТОВ «Кальварія», а книжкові приміники цього роману є у постійному продажі в книгарнях України з 2001 року, що свідчить про свідоме створення та розповсюдження ТОВ «СПАДЩИНА-ІНТЕГРАЛ» контрафактних примірників книги Ірен Роздобудько «Останній ескорт у пастку» у 2012 році.

 

«Ескорт у смерть»

  • написаний 2001 року цей роман того ж року став лауреатом всеукраїнського конкурсу «Коронація слова»;
  • з 2001 року всі виключні права на використання цього роману належать ТОВ «Кальварія»;
  • ТОВ «Кальварія» здійснила перше книжкове видання цього роману у 2002 році;
  • у 2006 році за ліцензією ТОВ «Кальварія» його було перевидано дочірнім підприємством з іноземними інвестиціями «Книжковий клуб «Клуб Сімейного Дозвілля»;
  • з 2007 року за ліцензією ТОВ «Кальварія» цей роман регулярно перевидає ТОВ «Видавництво «Фоліо» (останнє таке перевидання було здійснене у січні 2012 року) - восени 2012 року ТОВ «Видавництво «Фоліо» планувало придбати у ТОВ «Кальварія» нову ліцензію на перевидання цього роману українською та російською мовами, однак у зв´язку з виходом контрафактного видання книги Ірен Роздобудько «Останній ескорт у пастку», здійсненого ТОВ «СПАДЩИНА-ІНТЕГРАЛ», ТОВ «Видавництво «Фоліо» вирішило відкласти реалізацію цього проекту;
  • у 2008 році ТОВ «Кальварія» надала ліцензію ТОВ «Видавничий дім «Мост Паблішінг» на підготовку, оприлюднення та продаж цього роману у форматі електронної книжки - її й досі можна придбати на сайтах ТОВ «Видавничий дім «Мост Паблішінг»;
  • В усіх примірниках видань роману Ірен Роздобудько «Ескорт у смерть», здійснених за ліцензією ТОВ «Кальварія», вміщено напис, який інформує про те, що ці видання здійснено за ліцензією, наданою ТОВ «Кальварія», а книжкові приміники цього роману є у постійному продажі в книгарнях України з 2002 року, що черговий раз підтверджує свідоме створення та розповсюдження ТОВ «СПАДЩИНА-ІНТЕГРАЛ» контрафактних примірників книги Ірен Роздобудько «Останній ескорт у пастку» у 2012 році.


коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери