Re: цензії

20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
15.03.2024|Ірина Фотуйма
Дух єства і слова Богдана Дячишина
14.03.2024|Ярослав Калакура, доктор історичних наук
Радянська окупація і змосковлення Буковини: мовою документів і очима дослідника
09.03.2024|Тетяна Дігай, Тернопіль
Інтелектуальна подорож шляхами минулого і сучасності
09.03.2024|Ігор Зіньчук
Свідомий вибір бути українцем

Літературний дайджест

03.09.2015|13:14|Читомо

11 романів українських авторів, що вийдуть до Форуму видавців

Свіжа проза українських письменників хоч і різножанрова, проте найочікуванішого роману, якимминулого року став «Фелікс Австрія» Софії Андрухович, немає.

Більшість  авторів осінніх новинок прози невідомі пересічному українцеві, але приємно: дещо залишається незмінним і традиційним, як свіжа книжка від Андрія Кокотюхи.  В очікуванні найбільшої книжкової події осені Читомо знайомить з новими романами, на які варто звернути увагу під час Форуму видавців.

Вакансія для диктатора. Сергій Батурин

Baturyn

Вакансія для диктатора. / Сергій Батурин. – Львів: Кальварія, 2015

На героя твору Романа Романовича Погодіна, президента однієї неназваної країни, під час робочого візиту до далекого від столиці Верхоярська було вчинено замах. Дорогою до лікарні у кареті швидкої допомоги він помер… Але історія на цьому не закінчується. Смертельна небезпека, клубок історій навколо влади, вороги – ось сюжетні вузли твору. Автор упевнений, що розв’язка роману цілком може стати пророчою для очільника знайомої всім країни з імперськими амбіціями.

«Диктаторами, як на мене, стають люди з особливим складом розуму і характеру. Зазвичай публіці диктатори цікаві в періоди найбільшої могутності», – розповідає автор про нову книгу. І продовжує: «Мені як письменнику значно цікавіший момент, коли крісло гойдається під зверхником, безмежна влада на очах вислизає з рук, а колишні покровителі роблять ставку на іншого. Як тоді поводитиметься вчорашній правитель, як вчинять його, здавалося б, вірні споборники і побратими, його близькі і навіть рідні? І на що готовий піти він сам для збереження влади, що часто-густо дорівнює збереженню життя? Чи направду у цей момент виявляється аж такий масштаб особистості, який видавався ще нещодавно самому диктатору і ввижався його підлеглим?»

Аптекар. Юрій Винничук

Vynnychuk

Аптекар. / Юрій Винничук. – Харків: Фоліо, 2015  

У новому романі відомого письменника йдеться про події XVII сторіччя. Тут є все: катівні, відьми і чари. Сам автор вважає: «Катівня – це особливий світ, таємничий і прихований від тих, хто не бере участі у слідстві. У пересічного міщанина це місце викликало острах, але разом з тим і потаємне бажання бодай одним оком припасти до якоїсь шпарки і побачити, що там відбувається, щоб, отримавши омріяну порцію дрижаків, з тихим задоволенням смакувати їх потому і вивищуватися у своїх очах, думаючи про себе як про чистого й непорочного херувима. Але не дано це було нікому, опріч тих, кому цей обов’язок припадав службово».

Роман є не історичним, а містичним, хоча історія – тло для сюжету. Події розгортаються у 1646-1648 роках напередодні штурму Львова Богданом Хмельницьким.

На думку Винничука, назва твору «скромна і без прибамбасів», але пригод на сторінках «Аптекаря» вистачає. «Оскільки події 1646-48 років у Львові закінчуються перед самою козацькою облогою, то якщо нарід дуже захоче, доведеться шкрябати продовження. А як не захоче, то все одно доведеться, бо з героями так здружився, що нема ради. Юліана й Амалія приходять у мої сни й кусають за вушко», – ділиться прозаїк.

 Майданный семестр. Кирилл Галушко

Galushko

Майданный семестр. Революционные хроники киевского препода. / Кирилл Галушко. – Черновцы: Книги – ХХІ, 2015

Книга історика, викладача, блогера охоплює події зими 2013-2014 років. У творі йдеться про студентів і викладачів, чиє життя у столиці змінилося через революційні події. Історії з парків, вулиць та університетів свідомо написано двома мовами з використанням суржика, адже, за переконанням автора, двомовність є культурною особливістю України та українців, які стоять вище за дріб’язкові намагання знайти відмінності між ними.

Про передісторію створення роману «Майданный семестр. Революционные хроники киевского препода» Кирило Галушко розповідає так: «Спочатку замислював повість з університетського життя. Про те, як у викладача середніх років трапився роман зі студенткою». Це нагадує твір Юрія Макарова «За чверть десята», у якому йдеться про стосунки між літнім викладачем та його ученицею.

Проте сюжет змінився із подіями осені 2013-го. «Опус потихеньку собі писався протягом навчального семестру з вересня 2013 року. Потім почався Майдан, і героям не залишалося нічого іншого, як взяти участь в подіях. Тоді сюжет і долі персонажів вийшли з-під мого контролю. Вони стали залежати від дуже багатьох зовнішніх факторів, подолати які не могли ні вони, ні я, що перебував у тій же реальності», – згадує автор.

Фабрика. Симор Гласенко

Glasenko

Фабрика. / Симор Гласенко. – К.: Смолоскип, 2015

Невеликий за обсягом роман не викриває, а лише натякає на те, що відбувається на сусідній вулиці, коли всі мирно сплять у затишних ліжках. Письменник ніби «загострює» увагу звичайних людей на буденності. Втім автор гарантує, що читання не позбавить вас сну, а лише покаже  реальність з її щоденними воскресіннями і смертями. Саме про це йдеться на сторінках твору молодого прозаїка з Житомира.

Це перший роман автора, раніше у часописах та мережі  можна було прочитати його оповідання «Хвороба», «Зрада», «Хліб птахам», «Край каменя», «Дівчатам з АТО відмовляти не можна» та інші.

 

 

.

.

 Чорний ліс. Андрій Кокотюха

Kokotuha

Чорний ліс. / Андрій Кокотюха. – Харків: Клуб Сімейного Дозвілля, 2015

Кокотюха не робить творчих перерв, не зникає з літературного обрію у пошуках натхнення, а невтомно продовжує видавати по кілька романів на рік.

До Форуму видавців з’явиться твір, у якому прозаїк звертається до теми українського повстанського руху у роки Другої світової війни. Події відбуваються у Чорному лісі на Волині, там українці ведуть смертний бій на три фронти: з німцями, росіянами та поляками. Головному героєві (колишньому міліціонерові з Миргорода, в’язневі, радянському диверсанту) непросто розібратися у тому, хто є ворогом його народу. Втім, вроджене прагнення справедливості не лишає сумнівів, на чиєму боці правда, а стрімке розгортання подій, у вирі яких він опинився, спонукає відстоювати її зі зброєю в руках.

Загалом, у шанувальників творчості Кокотюхи і тих, хто цікавиться темою повстанського руху в Україні, книга викличе неабиякий інтерес.

Останнє бажання. Євгенія Кононенко

Obkladynka_1.ai

Останнє бажання. / Євгенія Кононенко. –  Львів: Видавництво Анетти Антоненко, 2015

Майстриня психологічних романів Євгенія Кононенко працювала над твором півроку. Це фактично стало своєрідним продовженням одного з оповідань авторки, у якому йшлося про долю колишнього ката НКВС, що страчував людей за сфабрикованими звинуваченнями. Згодом він став письменником, щоб словами виписати весь свій біль та муки совісті.

Письменниця поєднує болісну, часом жорстоку історію співробітника НКВС з розповіддю про кохання. «Текст писався важко, бо намагалася побути в шкурі всіх героїв. А значить, довелося чесно пригадати і наново пережити періоди власного великого страху, який відчув чи не кожен, хто жив у цій країні…», − зізнається авторка.

 

ю

.

Жах на вулиці В’язнів. Олег Криштопа

Kryshtopa

Жах на вулиці В’язнів. / Олег Криштопа. – Брустури: Дискурсус, 2015

Автор характеризує твір як роман про вибори. У ньому йдеться про життя журналістів, піарників, влади і тих, хто її прагне. Основу сюжету складає історія журналіста, який приїжджає зі столиці у провінційне містечко, де сталося вбивство кандидата у депутати.

Клубок смертей розплутується нитка за ниткою, і найтовстіша з них – гучне вбивство. Надто політичне і надто особисте відкриваються раз у раз, наче карти з колоди. Куди заведе розслідування столичного журналіста, що опинився у брудній провінції і став частиною цієї історії, схожої на кіноекшн, автор розповідає на сторінках роману.

Олег Криштопа − журналіст, а депутатські перегони, як відомо, не раз закінчувалися в Україні вбивствами, тому, можливо, події у романі хоча й вигадані, однак дуже близькі до наших реалій.

 

Найочікуваніші романи під Форум видавців-2014: Карпа, Андрухович, Шкляр та інші

 

ю

Карбід. Андрій Любка

Lubka

Карбід. / Андрій Любка. – Чернівці: Meridian Czernowitz; Книги-ХХІ, 2015

Пригодницький роман про 100 способів контрабанди від Андрія Любки – чи не найактуальніша й найобговорюваніша книга з усіх.

Події у цьому тексті, несхожому на попередні, розгортаються впродовж тривожного літа у вигаданому містечку Ведмедів. У цьому місті група ентузіастів вирішує побудувати Фонтан Єдності з Європою. Навіщо їм фонтан, чому за ними в’язниця плаче і за скільки в Україні можна придбати людську нирку – про все це автор пише з гумором і добірним песимізмом.

У цій книжці є всі елементи міста поза шенгенською зоною: тут поруч живуть рибалки, трунар, спокуслива й хтива жінка, кілька вбивць, корумпований мер з геніальними ідеями та безнадією. У персонажів немає віз, відповідей на всі запитання, кулінарних рецептів і порад, як розбагатіти.

За словами президента Міжнародної літературної корпорації Meridian Czernowitz Святослава Померанцева, «авантюрний роман Любки карколомний і кумедний, сюжет захоплює, але уважного читача може здивувати інше: за пригодами вигаданих персонажів впізнаються реальні контрабандні схеми, що діють на українських кордонах. Бандити, людські органи, наркотики – все це описано настільки детально, що будь-який слідчий чи журналіст може у кримінальних справах і статтях цитувати цей роман цілими абзацами».

Корнелія. Надія Мориквас

Morykvas

Корнелія. / Надія Мориквас. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2015

Письменниця, літературознавиця, авторка  творів «Рід»і «Меланхолія Степана Чарнецького», головна редакторка часопису «Річ» Надія Мориквас після 10 років мовчання нарешті випустила новий роман.

На обкладинці використано автентичні елементи з пам’ятника учениці Дрогобицької української гімназії «Рідна школа» ім. Івана Франка Корнелії Опришко та світлина Келлі Робертса. А всередині – глибоке проникнення авторки у буття галичан 30-50-х років минулого століття. Серед персонажів – конкретні і вигадані особи, які, творячи свої біографії, стали жертвами і героями епохи. Найбільш відомий – поет-молодомузівець Петро Карманський. Головна героїня роману – гімназистка Корнелія Опришко – теж персонаж не вигаданий. Роман-есей є своєрідним пророцтвом, застереженням для нашого часу.

Дехто з літературних критиків звертає увагу на схожість твору із найбільш очікуваним романом минулого року. Та повторити успіх «Фелікс Австрії» Софії Андрухович – справа не з легких.

Іловайськ. Євген Положій

Pologiy

Іловайськ. /  Євген Положій. – Харків: Фоліо, 2015

«Швидкий» текст про трагічні минулорічні події під Іловайськом має шанси стати однією з небагатьох правдивих історій про війну без купюр та сантиментів. Роман побудовано на реальних подіях: свої історії авторові розповіли близько 100 очевидців. Це бійці добровольчих батальйонів «Донбас», «Дніпро-1», «Херсон», «Миротворець», «Дніпро-2», «Кривбас», 42-й батальйон територіальної оборони, солдати та офіцери 17-ї танкової бригади, 51-ї, 92-ї, 93-ї бригад ЗСУ, прикордонники Сумського пересувного загону.

«Поміж героїв, що мають реальних прототипів, – вигадані персонажі. Усі вони є жертвами війни та її героями. В їхніх історіях – цинізм війни поряд із людяністю, що між життям і смертю стає порятунком та прихистком», – анонсує видавництво. Книга має дві повноцінні авторські версії – українську та російську.

Незважаючи на документальний стрижень, «Іловайськ» не є результатом журналістських розслідувань та прагненням автора оприлюднити досі не з’ясовані факти, пов’язані з трагедією. Правда людського життя у романі вища за правду статистики. «Коли дивишся на таких хлопців, ти починаєш поважати свою країну. Ти не будеш поважати країну тільки через прапор та гімн. Тільки через вчинки людей. Саме через це нас почали поважати, і ми починаємо шанувати один одного», – зазначає автор.

Тепло його долонь. Юрій Ярема

Jarema

Тепло його долонь. / Юрій Ярема. – Львів: Видавництво Анетти Антоненко, 2015

Побут та психологічний світ людини переплелися у прозовому творі молодого письменника Юрія Яреми. У своїй творчості автор орієнтується на зображення жорстоких реалій сучасного пострадянського мислення і бажає розкопати ще невідому «копальню» – квір-літературу.

Ліричний роман «Тепло його долонь» поєднує складні тематичні обрії: особистий вибір, який не сприймає суспільство, головного героя та «заборонене кохання» в сучасному світі. «Автобіографічним твір назвати важко. Це вигаданий сюжет, вигадані персонажі, але водночас вони дуже близькі до реальності. Можливо, я тільки взяв від себе власні погляди на деякі речі. Роман-притча виявився таким собі роздумом – про сучасність, внутрішній світ людини і, звісна річ, про неоднозначні теми», – розповідає 21-річний письменник.

У час розпачу та зневіри головний герой сподівається знайти своє життєве призначення та промінь кохання у невідомому йому місті – столиці. Пірнувши в омріяний хаос можливостей змінити щось на краще, юнак гартує себе та призвичаюється до реалій нового світу. Пошуки щастя, хоробрість, надія, кохання та тепло трапляються там, де їх навіть складно помітити.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus

Останні події

20.03.2024|14:23
У київському просторі PEN Ukraine відбудеться публічна розмова Мирослава Мариновича з Мирославою Барчук
20.03.2024|14:02
В Україні видадуть продовження серії «Червоний Арлекін» італійського письменника Роберто Річчі
20.03.2024|14:00
У «Видавництві 21» готують до друку перше в Україні гумористичне фентезі про ІТ
15.03.2024|16:37
У Києві презентували епічне фентезі «Кий і морозна орда»
14.03.2024|11:27
Книга Сергія Руденка "Бій за Київ" у фінському перекладі увійшла до короткого списку премії Drahomán Prize 2023 року
09.03.2024|14:20
Оголошено імена лауреатів Шевченківської премії-2024
06.03.2024|18:34
Оголошено претендентів на здобуття Міжнародної премії імені Івана Франка у 2024 році
05.03.2024|11:11
У Львові презентують книжку Олени Чернінької, присвячену зниклому безвісти синові
05.03.2024|11:09
«Сапієнси»: потаємна історія наукової фантастики. Лекція Володимира Аренєва
01.03.2024|13:50
«Маріупольську драму» покажуть в Ужгороді та Києві


Партнери