Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Літературний дайджест

22.07.2014|10:39|Друг читача

12 книжок липня: Армагеддон на Майдані, бомжі Донбасу, казки Лірника Сашка та інше

“Друг Читача” підготував 12 українськоих книжкових новинок липня, щоб Вам було, що почитати, що обговорити, над чим подумати і що подарувати.

Розпочнімо сьогодні нашу підбірку з дитячих видань, адже їм влітку особливо важливо читати. Дітям українські видавці підготували довгоочікувані казки Сашка Лірника, лісові їжачачі пригоди від Івана Андрусяка, Чаклунські казочки для маленьких та веселі вірші для читання з татусем. Про дорослих читачів книжники також не забули. Почитати є що – від рефлексій на тему Майдану до психологічного роману про дерево, що живе в кожному із нас.

Бережіть себе! Читайте українське!

Казки Лірника Сашка

Сашко Лірник

*

Нова книжка “Казки Лірника Сашка”, що побачила світ у видавництві “Зелений Пес” Братів Капранових, набула неабиякого розголосу завдяки своєму привабливому оформленню та ілюстраціям талановитого художника Інокентія Коршунова. “Мої казки – той щасливий випадок, коли подобаються і дітям, і дорослим. Я розказую їх – і всі слухають. І тішаться всі. Це жанр, який я сам вигадав, – українська химерна казка, – і в ньому кожен знаходить щось для себе. Хтось – цікаву оповідь, хтось – гумор, хтось – дивовижні пригоди, ще хтось – романтику, або й народний характер і побут”, – говорить про нову книгу Сашко Лірник. 

 

Третій сніг

Іван Андрусяк

*

Видавничий дебют Івана Андрусяка – головного редактора нового українського видавництва “Фонтан казок”. Ця книжка – нова казка про лісову школу (навіть не одну) і її кмітливих, пустотливих і до всього цікавих учнів. А водночас ця книжка – хвацько “закручений” дитячий детектив зі справжнім злочином (навіть не одним) і справжнім розслідуванням, яке веде неймовірно розумний і хижий учитель. Але й цього мало – бо “Третій сніг” також про те, як реагують сучасні діти на гострі, актуальні, болісні проблеми в житті нинішньої України… Насправді ж це історія про добро і зло, співчуття і жорстокість, радість і горе, сміх і сльози – себто про все те найважливіше, що в житті завжди поруч і про що неодмінно треба говорити з дитиною. Але не просто говорити, а відповідально, доступно, з добром і любов’ю – так, як уміє це робити один із найулюбленіших письменників сучасної української дітвори Іван Андрусяк.

 

Коротунчик

Олег Чаклун

*

Друга книжечка нового українського видавництва “Фонтан казок”. Ці казки розповів тобі справжній чаклун – письменник Олег Чаклун. Зустрівши його випадково на вулиці, ти нізащо не здогадаєшся, хто він, – бо одягнений він буде не в пурпурну мантію, а в звичайні джинси й футболку; та й свої особливі чаклунські знання він зберігає не в стародавніх фоліантах, а в новітніх ґаджетах. Тим не менше, він може розповісти тобі чимало цікавого й важливого – скажімо, про твої улюблені іграшки і про те, як ти з ними поводишся (казка “Коротунчик”); про те, що мова тварин і людей не така вже й різна, як це видається на перший погляд (“Нявчик” і “Гавчик”); про твої хитрощі (“Важлива справа”), а головне -про те, що найважливішим у житті є дарувати всім довкола світло і радість (“Ліхтар”).
Бо насправді як би не змінювався світ і люди в ньому, – а світло і радість завжди будуть найбільшим чаклунством. 

 

Татусева книга

Володимир Вакуленко-К. 

*

Хоч і не кожен татко пише вірші для своїх малюків, однак читати цю книгу може кожен! Бо ці веселі, грайливі віршики, написані люблячим татом, Володимиром Вакуленком-К, для свого сина, безперечно, стануть улюбленими серед багатьох українських дітей. Вірші цікаві, ритмічні, їх легко запам’ятовувати і декламувати. А яскраві малюнки Наталки Гайди можна розглядати годинами і щоразу знаходити щось кумедне і цікаве! 

 

Армагеддон на Майдані

Василь Базів

*

Безпощадне у своїй невідворотній сповідальності та всепоглинальне за своїм гостросюжетним магнетизмом Письмо автора справляє на читача вулканічне потрясіння, як і сам феномен Майдану на самосвідомість сучасного землянина. На смисловому тлі подається документальна маловідома історія про те, що і як призвело до Повстання, котре стало безпрецедентним актом кривавого вознесіння із провалля гуманітарно-кримінальної катастрофи для майже 50-мільйонного людського згромадження в центрі Європи. Водночас всенародний Бунт Гідності став прологом до визвольної війни – у супрязі з усім прогресивним світом – древньої Нації проти планетарної загрози земній цивілізації, яка постала перед очманілим людством осатанілими ордами московських варварів, що виринули на полях глобальної епохи із темних віків. 

 

Бомжі Донбасу

Олекса Чупа

*

В передмові Юрій Іздрик зауважує: “Очікування мають здатність не справджуватися. Особливо — очікування очевидного. А цілком очевидним видавалось би, що в період, коли доля цілої країни вирішується на територіях довкола Донецького басейну, книжка автора з Макіївки під назвою “Бомжі Донбасу” виявиться гостросоціальною публіцистикою або ж т. зв. “чорним реалізмом”. Певну неоднозначність вносить хіба підзаголовок “Homo Profugos” (людина-вигнанець, бурлака), формально дублюючи назву, а по суті – маркуючи текст латиною, що може слугувати своєрідним фейс-контролем на вході в романний простір. Латина немов застерігає: не все тут так просто, як видається, а отже, не варто надто покладатися на очікування очевидного”. 

 

Чорна дошка

Наталка Доляк

*

Роман вінничанки Наталки Доляк отримав нагороду “Вибір видавця” на престижному літературному конкурсі “Коронація слова–2014″.

Україна, 1932 рік. Працюючи в газеті, Лесь щиро вірив у те, що писав про колективізацію та досягнення радянської влади. Доки не поїхав у рідне село й не побачив на власні очі, хто такі ці «куркулі», яких він викривав у своїх статтях. Як виконуються плани держзаготування. Який голодний жах панує в українському селі… Нелюдська воля безжально прирекла на моторошну смерть мільйони людей, не милуючи ні жінок, ні дітей.
По тому минуло вже понад 80 років, але чи можна забути те, що стало частиною генетичної пам`яті? 

 

Дерево, що росте в мені

Жанна Куява

*

Роман “Дерево, що росте в мені” – про дерево, присутнє в кожному з нас. Так-так, дослухайтеся до себе – у вас воно також є! Дерево, що своїми коренями надійно кріпить нас до землі. Дерево, чий міцний стовбур не дає впасти, зламатися, коли тяжко. Дерево, що кожного дня живить нас соками своєї крони, наближає до Неба, дозволяючи почуватися щасливими. Воно – наше минуле, теперішнє та майбутнє. Воно – ми самі. Тож щасливою може бути кожна людина!  Цей роман також і про межу людського болю та терпіння, про пошуки самого себе, про безграничну, аж до самопожертви, любов…

 

 

Пожертва на світло

Мірек Боднар

*

Поезія Мірека Боднара нагадує чорну шовковицю: вона має запах, колір і форму. Від неї залишається слід на язику. Зовні шовковиця виглядає, як малина, але насправді м’ясиста всередині.

Мірек Боднар – поет-подорожник. Він по-бітницьки багато і яскраво мандрує (містами, ландшафтами, жіночими тілами), але, що важливіше, його поезію можна прикладати до душевних ран. Вони від цього не заживуть (бо вони взагалі не заживають), але стане легше. Так, наче перед тобою щойно виговорилася людина, яка має такі ж проблеми, що й ти.

У книжці – три боднарівські незмінні протагоністи: Я, Вона і Ми. Іноді Я свариться з Вона, іноді Вона не розуміє Я, іноді Ми ламає життя обом іншим, іноді Я і Вона по-своєму трактують Ми, а Ми відмовляється приймати їх обох.

 

Сніг без ґрат

Ярослав Лесів

*

Минуло 20 літ, як немає серед живих Отця Сонечка (так називали його прихожани), та його слово з нами. Цього разу о. Ярослав Лесів приходить до читача зі сторінок чи не найповнішого видання, до якого, окрім поетичних творів, увійшли його листи, статті, виступи, інтерв’ю. Із них проступає образ Людини, котрій довелося пронести свою любов до України, до рідного народу через найжорстокіші випробування долі, Людини, яка витворила такий художній духовний світ, що назавше залишиться Храмом високих ідеалів. 

 

Сергій Параджанов і Україна*

Сергій Параджанов залишив яскравий слід у світовому кіно. З 1952 по 1973 рік він з невеликими перервами жив в Україні та працював на Київській кіностудії ім. О. Довженка, де був лідером незалежного мистецького середовища, що сформувалося в часи “відлиги”. У збірнику “Сергій Параджанов і Україна” розглянуто широкий комплекс питань, як творчого, так і соціально-політичного характеру. В наукових дослідженнях автори розглядають своєрідність творчого стилю постановника “Тіней забутих предків”, “Саят-Нови” та нездійсненого фільму “Київські фрески”, роль образотворчого мистецтва в його режисурі, тогочасний мистецький контекст. Ті, кого цікавить доля Параджанова та причини його арешту, зможуть познайомитись із розсекреченими архівами КДБ, а також сторінками “Щоденника” Святослава Іванова, Голови тогочасного Держкіно України. Цінними є спогади Марти Дзюби, Івана Дзюби, композитора Мирослава Скорика та інших людей, які спілкувалися з режисером. Завершують книгу думки Параджанова, висловлені в Києві після прем´єри в Києві фільму “Ашик-Керіб”.

 

 

 

Справжня історія середніх віків

Олексій Мустафін

*

“Справжня історія середніх віків” – це не просто книжка про події, що відбувалися тисячу років тому. На відміну від шкільних підручників, у ній ідеться не лише про історію окремих цивілізацій – християнської Європи, мусульманського Сходу, Індії, Китаю чи Мексики, а й про весь Середньовічний світ як цілісну систему. Чим західні рицарі були схожі на раджпутів та самураїв? Де і навіщо почали будувати замки? Як вигнанці, позбавлені власної землі, створили найбільші імперії Євразії та Америки? Чи могла маленька блоха знищити усе людство? Чому індійські цифри стали арабськими, а порох і книгодрукування, винайдені китайцями, перевернули життя європейців? І як з феодального безладу народилися сучасні держави? Відповіді на ці та багато інших питань дозволяють не лише дізнатися про цікаві факти, але й розуміти “логіку історії”.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери