Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника

Літературний дайджест

26.01.2011|08:43|Високий замок

«Короновані» твори пишуться півжиття

У львівській книгарні «Є» відбулася літературна зустріч з лауреатами популярного літературного конкурсу «Коронація слова».

Про творчі пологи своїх «коронованих» творів розповіли письменники Ярослав Яріш, Дара Корній та Володимир Лис. Спеціальними гостями вечора стали імениті автори Галина Пагутяк та Галина Вдовиченко.

Зустріч зорганізувало харківське видавництво «Клуб сімейного дозвілля», з якого вийшли у світ твори вищезгаданих лауреатів «Коронації слова». «Наше видавництво вже четвертий рік співпрацює з «Коронацією», - розповіла головний редактор «Клубу сімейного дозвілля» Світлана Скляр. - Головною літературною тенденцією року став успіх історичних романів. Прикладом цього є перемога у «Коронації слова-2010» історії про останні дні життя Богдана Хмельницького «Із сьомого дна» Ярослави Бакалець та Ярослава Яріша».

Перед виходом у світ твір «Із сьомого дна» потрапив на стіл до відомої письменниці Галини Пагутяк, яка і написала передмову до роману. «З перших сторінок твір вразив цікавим поєднанням несподіваного та трагічного, - поділилась враженнями Галина Пагутяк. - Описаний період великої руїни наштовхує на думку, наче справді нечиста сила втрутилась в долю молодої держави. У романі присутнє добре чуття історії. Тут немає дешевого патріотизму. Точно розставлені всі акценти».

«Із сьомого дна» - перша моя спільна робота із Ярославою Бакалець, - сказав Ярослав Яріш. - Моя тітка виношувала ідею цього роману ледь не півжиття. Сама писала світлі сторінки історії. Переді мною ж постало завдання висвітлити криваво-містичні епізоди твору. Такі романи потрібні. Доки не почнемо святкувати свої перемоги, не станемо нацією».

Лауреатом «Коронації слова» став також твір львівської письменниці Дари Корній «Гонихмарник». Після його виходу у світ Дара здобула неофіційне звання «української Стефані Майєр». «Моя донька зачитувалась вампірськими сагами Майєр і щоразу із запалом переказувала мені їх сюжети, - зізналась Дара Корній. - Мене злило те, що українські підлітки захоплюються чужоземною містикою, не знаючи, наскільки потужнішим є пласт української міфології. Вирішила довести, що рідна фантастика може бути кращою за світову».

«І вам це вдалося, – підхопила Галина Вдовиченко. - Стефані Майєр вам не конкурент. Книга «Гонихмарник» пронизана рідним українським міфологічним світом. Відчувається, що твір писала львів’янка, адже дух львівських вуличок - всюди. Та найбільшою цінністю «Гонихмарника» є його мова. Присутність волинського діалекту є своєрідним обрамленням твору».

Іменинником вечора став твір відомого письменника Володимира Лиса «Століття Якова», який став кращим твором за всю історію конкурсу. Письменниця Оксана Забужко у своїх останніх публікаціях та виступах радила прочитати цей твір кожному. За її словами, з таким багажем можна подаватись на Шевченківську премію.

«Майже тридцять років писав твір «Століття Якова» в уяві, - розповів Володимир Лис. - Наче у персоні Якова немає нічого героїчного. Це непоказна, некрасномовна людина. Але його героїзм прочитується у ставленні до життя, родини, односельчан... Він готовий вбити заради правди. Хотілось показати просту людину і її життя, як воно є».

Інна Корчук

На фото Володимир Лис

Фото: tsn.ua



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери