Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника

Літературний дайджест

18.09.2010|09:06|Високий замок

Видавці бажають одне одному чимскоріш поїхати додому..

До неділі, 19 вересня, включно Львів житиме книгою. А разом зі столицею Галичини – і вся Україна.

Всімнадцяте місто Лева проводить Форум видавців – найбільшу та найвідомішу у нашій країні книжкову виставку-ярмарок. Дві сотні видавництв та книготорговельних фірм, три сотні письменників і десятки тисяч книголюбів - усі від учорашнього ранку метушливо «рояться» у Палаці мистецтв, де триває ярмарок книги (вхід – 3 гривні), а також у десятках інших локацій, де відбуваються літературні вечори, презентації, автограф-сесії, «круглі столи», концерти... Загалом – понад 400 різноманітних акцій.

Матіос, роздаючи автографи, списує по чотири-п’ять ручок...

...Поки відомий автор детективів Андрій Курков прогулювався поміж видавничими стендами, його теска і колега по перу Андрій Кокотюха – роздавав автографи. «Скільки книжок уже встигли підписати?» – запитую. «Хіба ж я рахую». Кокотюха – один із найплодовитіших українських письменників: за останні 15 років видав понад три десятки книжок. «Та ні, я не рекордсмен, - скромно відказує майстер детективів і трилерів. – В Україні мені є з ким змагатися – з Курковим, Винничуком, Дяченками... Десяток активних і тиражних авторів набереться, тож не тягнув би егоїстично ковдру на себе». Кокотюха привіз на Форум видавців три новинки: «Чужі скелети», «Таємницю козацького скарбу» та «Феномен доктора Хауса».

Авторка бестселера «Солодка Даруся» Марія Матіос цьогоріч презентує на львівському ярмарку ошатну й інтригуючу книгу «Вирвані сторінки з автобіографії» (літературна агенція «Піраміда»). У письменниці заплановані численні презентації, автограф-сесії, участь у дискусіях. Та поки першого виставкового дня Марія Василівна була більш-менш вільною, вона вирішила поповнити свою домашню бібліотеку. «Ходитиму зараз від стенду до стенду і скуповуватиму новинки, - сказала Матіос кореспонденту «ВЗ». – Зізнаюся, не відстежувала, хто що підготував до Форуму. Придбаю все, що зацікавить мене. На книжки готова витрати останню гривню. У попередні роки ми з чоловіком залишали на ярмарку мінімум по тисячі гривень». Письменниця розповіла, що зазвичай за час свого перебування на святі книги, роздаючи автографи, списує по чотири-п’ять ручок. «Аж пальці потім болять...» - усміхається пані Марія.

«Подорожчання книжок в Україні неминуче»

Біля видавничих стендів людно від самого ранку – видавцям сумувати не доводиться. Книги розлітаються як гарячі пиріжки. Найактивніше книголюби купують новинки. «Найуспішнішим для нашого видавництва був Форум 2008 року, - розповіла «ВЗ» директор столичного видавництва «Нора-Друк» Елеонора Симонова. – Тоді ми були змушені поїхати додому на день раніше – усе, що привезли, продали завчасно. Відтоді беремо до Львова якомога більше книжок. Щойно тут проходили письменники та видавці брати Капранови – цікавилися, хто які новинки приготував. Вони побажали нам, щоб до кінця ярмарку книжок нам не вистачило...». Найбільші ставки пані Елеонора робить на новий роман Галини Вдовиченко «Хто такий Ігор?», книги Анни Багряної «Дивна така любов», Євгена Положія «По той бік пагорба», Міли Іванцової «Вітражі», Максима Кідрука «Подорож на Пуп Землі»...

Щодо цін на новинки, за словами Елеонори Симонової, за останній рік вони зросли на 20-25 відсотків. Це пов’язано із подорожчанням паперу. «Як на мене, книги в Україні – надто дешеві, - зауважує пані Елеонора. – У країнах Європи книжки коштують утричі-учетверо дорожче, хоча поліграфічна собівартість практично така ж. Процес подорожчання книжок в Україні неминучий. Та для цього потрібно переламати свідомість покупців, щоб вони розуміли, що книга – продукт інтелектуальний, а такий продукт не може бути дешевим».

Подорожчали порівняно з минулим роком книги і на розкладках харківського видавництва «Фоліо». Генеральний директор Олександр Красовицький каже, що ціни на книжкову продукцію повернулися на рівень 2008 року. «Для нашого видавництва кожен наступний Форум успішніший за попередній, - каже він. - Навіть торік, у кризовий рік, у нас збільшилися продажі у роздріб – десь на 25 відсотків. Цьогоріч розраховуємо на удвічі більший виторг. Торік привозили до Львова 18 нових книжок, цього року – 48. Загалом на книжковому ринку спад відчутний, а у нас ситуація стабільна – спад на рівні 1-2 відсотків. За вересень, гадаю, буде зростання». ТОП-п’ятірка новинок від «Фоліо», за оцінками пана Олександра, виглядає так: «Ловець у житі» Джерома Д. Селінджера, «Одна країна, єдиний народ» Леоніда Кравчука і «Садовник из Очакова» Андрія Куркова, «Ворошиловград» Сергія Жадана і «Хвороба Лібенкрафта» Олександра Ірванця.

«Накупив книг - як тепер перед дружиною викрутитися?..»

Що купують пересічні відвідувачі книжкового ярмарку? Кореспондент «ВЗ» зупинила кількох книголюбів. «Книжок на Форумі – до кольору до вибору, - розповіла лікар на пенсії Ореста Ольхова. – Я купувала книги для внучок – їх у мене п’ятеро». Книгозапаси сім’ї пані Орести поповнилися романами «Хто такий Ігор?» Галини Вдовиченко, «Перейти темряву» Ірен Роздобудько, «Містичний вальс» Наталії Шевченко, а також посібником з вивчення польської мови та українсько-польським словником. Гаманець жінки спорожнів на понад сто гривень. Утім, пані Ореста каже, що прийде на Форум і в наступні дні.

Близько п’ятисот гривень на нові видання витратив львівський юрист Віталій Гуменюк. «Зокрема, купив книгу «Україна: від Трипілля до Антів» Михайла Відейка. Вона коштує 180 гривень – навіть не знаю, як тепер перед дружиною викрутитися, - знітився чоловік, показуючи мені поважне видання. - Для читання на дозвіллі купив «Зоряного вуйка» братів Капранових. А для сина придбав пізнавальні і гарно ілюстровані видання «Історія давнього світу» і «Дитяча всесвітня енциклопедія». Це – також недешеві книги. Але ж витрати на інтелектуальний харч – одні з найголовніших».

Галина Гузьо



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери