Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника

Літературний дайджест

13.09.2019|17:13|Читомо

Десятка найцікавішого пізнавального дитліту до Book Forum-2019

Уже за тиждень у Львові стартує Book Forum – один із двох наймасштабніших книжкових фестивалів в Україні. До цієї дати видавництва намагаються потішити покупців різноманітними новими книжками. У нашій добірці – 10 пізнавальних видань для дітей і підлітків, на які ми рекомендуємо звернути увагу.

Юлія Ярмоленко. Мар’яна Гілевич. Малечі про інтимні речі Харків: Талант, 2019. – 48 с. Вік: 5-9 років

Авторка книжки Юлія Ярмоленко – експерт зі сексуальної освіти. Вона проводить лекції, семінари та тренінги для дорослих і дітей з питань фізіології, дорослішання й сексуальної безпеки.

Книжку «Малечі про інтимні речі» орієнтовано на дітей передшкільного та молодшого шкільного віку, в якому діти починають самі дбати про свою гігієну, вперше цікавляться відмінностями між чоловічим і жіночим тілом та запитують у батьків, звідки беруться діти. Саме цим питанням і присвячено окремі розділи даного видання.

Інформацію подано делікатно, з урахуванням вікових особливостей, але без непотрібного завуальовування. Книжка також містить важливу інформацію про кордони тіла та поради, як діяти, коли потрібно комусь довіритися.

 

Фелісіті Брукс. Усе, що треба знати перед школоюПер. О.Горби. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2019. – 26 с. Вік: 4+

Деякі діти з нетерпінням чекають на перший день у школі, інші його побоюються. Книжка британської авторки Фелісіті Брукс покликана трохи підняти завісу таємниці над реаліями першого класу. Головні герої – котик, кролик, ведмедик, мишка й лисеня – готуються до школи й попутно розповідають читачам про все, що їм там знадобиться.

За допомогою малюнків та небагатьох слів книжка зображає день у школі (з цікавими заняттями, перервами та заняттями на спортивному майданчику), допомагає вивчити кольори, пори року, назви фігур та інші базові речі.

Це якісна і потрібна книжка. Але варто врахувати той нюанс, що початкова школа у Великобританії стартує з 5 років, що в Україні приблизно відповідає старшій групі дитсадка. Саме в останні дитсадкові роки українські діти вивчають, що таке осінь чи зима, де зелений, а де червоний. Тож користуймося виданням, але не розуміймо «перед школою» буквально. І, звісно, чекаймо на якісний український аналог.

 

Олександр Авраменко. 50 експрес-уроків української для дітейКиїв: Книголав, 2019. – 104 с.Вік: молодший і середній шкільний

Після книжки «100 експрес-уроків української» (у 2 част.) від знаного популяризатора української мови, викладача Олександра Авраменка «Книголав» опублікував подібне видання і для дитячої аудиторії. Воно доволі еклектично (як і решта книжок такого формату) поєднує поширені випадки неправильного слововживання, роз’яснення щодо суржику, русизмів, а також допомагає дітям засвоїти деякі фразеологізми.

Свого часу таким шляхом ішла і Євгенія Чак у книжці «Мандрівка в країну слова». На відміну від згаданого радянського видання, «50 експрес-уроків» лаконічні та оздоблені кольоровими малюнками і схемами, які допомагають засвоїти інформацію. Прискіпливий читач, можливо, здивується тим чи тим прикладам, які добирає автор, утім, загалом книжка заслуговує на те, аби поповнити домашню бібліотеку.

 

Анна Льенас. Монстрик і його кольориКиїв: Каламар, 2019. – 40 с. Вік: 3+

Книжка від іспанської арт-терапевтки допоможе батькам проговорити з дітьми 5 базових емоцій: радість, спокій, сум та інші. Діти вчаться розпізнавати почуття й імпульси не відразу, а вербалізувати – ще пізніше. Часом неможливість усвідомити й висловите те, що накипіло чи рветься назовні, провокує істерики, гнів або замкненість. Саме тому емоції маленької дитини потребують певного «інструментарію». Наприклад, кольорів, які асоціюються з певними почуттями. Це один зі словників, який допомагає впорядковувати хаос всередині.

Величезний плюс цієї книжки – справді мистецькі ілюстрації. Вони прості й лаконічні, як того вимагає вік читачів, але водночас промовисті, символічні та ефекті.

 

Катерина Міхаліцина, Світлана Балух. ГоверлаХарків: Крокус, 2019. – 24 с.Вік: 5-8 років 

2019 року видавництво «Крокус» започаткувало серію «Цікава Україна». Перші 4 книжки було присвячено фауні нашої країни. Продовжує її перша ластівка географічної підсерії – книжка-картинка «Говерла». Авторка – добре знана дитяча письменниця Катерина Міхаліцина, авторка бестселера «Хто росте у парку» та ін. Ілюстраторка – не менш популярна Світлана Балух, що ілюструвала «Пташину колискову», «Паперову царівну» та чимало інших вишуканих книжок.

Сам формат книжки гібридний: тут поєднано художню історію з довідковою інформацією. Таким чином читач не тільки отримує емоційні та естетичні враження, але й нові знання.

«Говерла» мальовнича і зворушлива. Її можна роздивлятися годинами, смакувати вишуканою мовою та черпати чимало цікавих і корисних фактів.

 

Кристина Б’єрк, Лена Андерсон. Ліннея в саду художникаПер. Г. Кирпи. — Харків: Крокус, 2019. — 50 с. Вік: 9+

Книжку присвячено імпресіоністові Клоду Моне. Утім це не просто біографія видатного художника, а жвава розповідь дівчинки Ліннеї, яка побувала в Парижі, відвідала музей і будинок митця та інші локації й мала нагоду відчути дивовижну атмосферу його картин.

У ненав’язливій формі дітям розповідають про одного з найвидатніших художників, мимохіть знайомлячи з видатними місцями, цікавинками флори, історичними особливостями та вчать азів аналізу картин. Усе це відбувається легко і грайливо, у супроводі репродукцій, фотографій та чарівних ілюстрацій мандрівки Ліннеї та її друга Блюмквіста. 

Наприкінці подано важливу інформацію про музеї, в яких зберігають твори Моне, його родове дерево, локації Моне в Парижі, ключові дати біографії митця та рекомендовану літературу.

 

Айнвольт Ілона, Фьорінґер Катаріна. Читати заборонено! (Майже) таємний посібник Пер. з нім. О. Григоренко. – Чернівці: Книги – ХХІ, 2019. – 118 с. Вік: 12+ 

Це книжка гібридного формату, що поєднує художню історію з довідковою інформацією на тему статевого дозрівання. Її стилізовано під щоденник, який ведуть відразу двоє підлітків – найкращі друзі Пауль і Поліна. Якось вони зрозуміли, що не знають про «ці речі» анічогісінько, тож вирішили занотовувати всю нову інформацію. Вони дізнаються її з розмов із батьками, власних досліджень та спостережень за однолітками чи старшими підлітками. 

Під таким соусом читачам подано важливу інформацію щодо фізіології, особливостей пубертатного віку, сексуальної безпеки та багатьох інших важливих питань сексуальної освіти. За браком іще кращої (скажімо, написаної на тлі українських реалій), книжка – абсолютний маст на полицях публічних бібліотек і в книгозбірнях родин, у яких підростають діти.

 

Кіра Вермонд. Таємне життя грошей Пер. Г.Базецької. – Харків: Vivat, 2019. – 160 с. Вік: 9+ 

Дещо багатослівний, але стилістично легкий вступ до фінансової грамотності від канадської авторки кількох дитячих посібників про гроші та мистецтво давати з ними раду. Книжка цінна тим, що пояснює логіку виникнення та функціонування грошей як феномену, адже їхню символічну природу та суспільні функції дитина розуміє далеко не відразу й не завжди. Власне кажучи, можна порекомендувати цю книжку й багатьом дорослим. 

Вермонд починає з базових речей про те, що таке гроші, де, як і з чого їх виготовляють, навіщо вони потрібні та як їх отримують. А потім переходить до питань вартості праці, цінності освіти, інфляції, монетизації улюбленої справи, марнотратства, маркетингових стратегій та багатьох інших питань. 

Докладні й адаптовані для дітей пояснення перемежовано історичними довідками, коментарями експертів та яскравими історіями, що ілюструють певні явища або ж надихають бути мудрішими й розважливішими щодо фінансів.

 

Зофія Фаб’яновська-Міцик. Банзай. Японія для допитливихІзабелла Калюта. Ман Чжу. Китай для допитливих Пер. Б.Антоняк. – Львів: Урбіно, 2019.Вік: 9+

Дві пізнавальні книжки для дітей від польських авторок присвячено мейнстрімовим маркерам японської та китайської культур. Юним читачам у легкій і динамічній формі розповідають про такі речі та явища, як гора Фудзі, традиційні японські мати татамі, воїни-ніндзя, Великий китайський мур, пекінські будиночки хутуни, смажене морозиво, китайські шахи чи штучний інтелект.
Книжки відрізняються за стилем ілюстрацій, проте обидві однаково вишукані, сучасні та ефектні. Авжеж, це доволі побіжний формат, утім такий вступ до теми може глибше зацікавити дітей цими дивовижними культурами. А ще такі книжки – завжди чудовий варіант на подарунок

 

Радимо також поцікавитися Книжка для подорожей. – Київ: «Мамине сонечко», 2019.

Поради, оповідання, ігри та завдання для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку, які вирушають у подорож.

 

100 фактів про числа, комп’ютери і програмування. – Київ: «Книголав», 2019.

Книжка для дітей 9+, що допоможе зробити перші кроки майбутньому програмістові, математику, інженерові. Але гуманітаріям теж сподобається.

 

У зоопарку: Інтерактивна книжка для дітей віком від 4 до 7 років. — Тернопіль: «Навчальна книга — Богдан», 2019.

Видання розповідає про тварин з різних куточків світу, багатьох із яких уже важко знайти в дикій природі.

 

Кетрін Тіммеш. Дівчата думають про все на світі : Розповіді про винаходи, зроблені жінками. – Харків: «Ранок», 2019.

Останніми роками українські видавці доклали немало зусиль, аби видатні жінки-науковиці, мисткині, спортсменки та ін. стали відомішими загалу. Дане видання – ще один важливий крок у цьому напрямку.

 

Клайв Гіффорд. Перша книжка про тіло. – К.: Видавнича група KM-БУКС, 2019.

Книжка розповідає дітям дошкільного та молодшого шкільного віку про будову нашого тіла: із чого складається скелет, які таємниці ховаються в мозку, за що відповідає печінка або пальці на ногах.

 

Керол Доннер. Магічна книга анатомії. – Харків: Читаріум, 2019.

Бестселер, що вийшов друком іще 1986 року, розповідає про близнюків Макса і Моллі, які кинулися шукати свого вередливого кота і так, у фантастичний спосіб, гайнули в подорож людським тілом. Це охудожнена історія про людську будову, щедро насичена інформацією та ілюстраціями.

 

Даніель Пеннак. Той ще песик / Пер. Асі Висинської. — К.: Час майстрів, 2019. — 288 с.

Пеннак – популярний французький письменник, що пише для дітей і дорослих. На українському ринку він «дебютував» торік чудовою книжкою «Око вовка». Цього року вийшла друком не менш відома його повість «Той ще песик» про небажаного від народження, безпритульного собаку, який несподівано знаходить господиню – маленьку дівчинку. Але це не гепі-енд, а лише початок його сповненої перипетій дороги.

«Той ще песик», спираючись на класичний жанр роману виховання і прийом очуднення, у французькій манері іронізує над світом людей, але водночас розповідає настільки щемку історію, що вона крає не тільки серце, але й решту внутрішніх органів. Це першокласна література, яку захочеться перечитувати й рекомендувати друзям.

Валентина Вздульська



Додаткові матеріали

13.09.2019|16:48|Події
«Чорні вівці» презентують на Форумі видавців шість новинок
11.09.2019|18:52|Події
Олександр Гаврош везе на Форум видавців нову книгу про Карпатську Україну
09.08.2019|11:15|Події
Десятка «Крилатого Лева» за 2019 рік
08.08.2019|15:17|Події
До Форуму видавців вийде нова книжка Василя Шкляра "Характерник"
23.07.2019|17:28|Події
На відвідувачів Львівського книжкового ярмарку чекають понад 2000 новинок
18.05.2019|17:13|Події
У Львові стартував дитячий форум-фестиваль “Книгоманія”
13.05.2019|18:59|Події
У Львові відбудеться Дитячий форум
03.05.2019|16:25|Події
В Одесі відбудеться XX Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
05.02.2019|14:58|Події
Відома дата проведення та фокусна тема 26 BookForum
23.01.2019|14:13|Події
Роман «Інтернат» Жадана вийшов у Білорусі
коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери