Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Літературний дайджест

31.05.2018|10:45|ТСН.ua

5 найцікавіших зарубіжних гостей "Книжкового Арсеналу"-2018

Це найбільш знакові автори, які презентуватимуть в Києві свої книжки в українському перекладі, і на зустріч з якими варто завітати. 

Цього року на

VІІI Міжнародному фестивалі "Книжковий Арсенал" завітає близько сотні українських письменників, але не був би він міжнародним фестивалем, якби не запрошував ще й зарубіжних гостей. Тож варто згадати про найбільш знакових авторів, які презентуватимуть в Києві свої книжки в українському перекладі, і на зустріч з якими обов’язково слід завітати.

КАРОЛІН ЛАМАРШ, "ДЕНЬ ПСА" (Видавництво Анетти Антоненко, 2017)

Однією з найцікавіших зустрічей на фестивалі видається презентація відомої бельгійської письменниці з химерною, не без інтриги, назвою "Дорога як стрічка Мебіуса: психологічна проза Каролін Ламарш". Загалом ця книжка складається з шести новел, з шести монологів, об´єднаних однією ситуацією. По розділовій смузі автостради біжить пес. Свідками цієї банальної дорожньої пригоди стають шестеро осіб, і вся книжка побудована на їхніх внутрішніх монологах.

Отже, це водій-далекобійник, який переживає відтоді, як пішла дружина; священик; молода жінка, що їде на побачення з коханим (саме побачення має стати останнім); депресивний юнак на велосипеді, який втратив роботу; дві жінки, мати і дочка, які їдуть в одній машині. Виходить так, що пес — наче янгол, даний для розмови із самим собою кожному з шести героїв — це символ і знак не лише для учасників пригоди, але й для читача, якого змушують замислитися над ситуацією.

ФРАНЧЕСКА МЕЛАНДРІ, "ВИЩЕ ВІД МОРЯ" (Нора-друк, 2018)

Ще одна з поважних гостей, запрошених на фестиваль — італійська письменниця Франческа Меландрі. Її роман — справжня драма: людей, доль, стосунків, а також ідей. У класичному трикутнику, яким окреслена психологічне коло спілкування героїв — двох відвідувачів острова, на якому розташована в’язниця суворого режиму та її наглядача — здавалося, зібрані представники основних соціальних груп. Луїза — селянка, мати п’ятьох дітей, яка навідує свого чоловіка, що відбуває покарання за вбивство двох людей.

Читайте також: 5 найцікавіших зарубіжних гостей "Книжкового Арсеналу 2018"

Паоло — колишній викладач філософії, приїхав на побачення до сина-терориста. Наглядач Нітті має проблеми у родині через свою неконтрольовану жорстокість. Через бурю та нещасний випадок всі троє змушені провести певний час разом, і це, за сюжетом, повинно змінити їхні життя. Долі засуджених рідних вже навряд чи зміняться — син-терорист, і в тюрмі вбиває одного з ув’язнених, який самовільно хотів вийти з їхньої терористичної організації. І навіть наглядачу ще доведеться боротися з самим собою.

КАТАРИНА ВЕНЦЛЬ, "КИЕВСКИЕ ДНЕВНИКИ 1990-1993" (Каяла, 2018)

Катарина Венцль, чия книжка презентується на "Книжковому Арсеналі", вже бувала в Україні. Причому саме тоді, коли ще й України як незалежної держави не існувало. Власне, цьому присвячена книжка німецької авторки — тобто початку дев´яностих років. За "сюжетом" цього щоденника, німецька студентка російської мови з Мюнхена на запрошення Київського міськвиконкому приїжджає до нове ого міста-побратима.

Живе в готелі, працює в бюро перекладів. Знайомиться зі співробітниками бюро, з перекладачами, зі студентами низки вишів, з ученим. Переселяється на приватну квартиру, кидає роботу, розширює коло знайомств. Спілкується з художниками українського андеграунду, з музикантами, з юристом. Оглядає визначні пам´ятки, виїжджає в околиці, відвідує Львів. Подорожує поїздами, на вантажномуим літаком, автобусомі. Під час своїх поїздок авторка записує враження від роботи, від зустрічей, від щоденного життя в місті, а також від пересування різнихми засобами транспорту.

СЙОН СІГУРДССОН, "ДИТЯ ЗЕМЛІ" (Видавництво, 2018)

З Ісландії на "Книжковий Арсенал" завітає Сйон Сігурдссон, президент ісландського PEN-клубу, лауреат Літературної премію Північної Ради (скандинавський еквівалент Букерівської премії), яку він отримав за роман "Дитя землі". Власне, саме цей роман буде презентований на фестивалі. Як поет, лібретист і лірик, він видав дев’ять поетичних збірок, написав чотири оперні лібрето та тексти пісень для різних виконавців.

Читайте також: Зміни, щастя, креатив: топ-5 нових книжок нон-фікшн

2001 року його було номіновано на Oscar — The Academy Award разом із режисером Ларсом фон Трієром та співачкою Бйорк — за тексти пісень для фільму "Та, що танцює у темряві". Що ж до роману цього автора, представленої в Києві, то це своєрідна притча про те, як загадкова лисиця влаштовує звіролову подорож, що переродить їх обох. Сам головний герой намагається облаштувати життя молодої жінки із синдромом Дауна, яка дивом вижила в кораблетрощі і яку він урятував від покарання за несвідомий злочин.

ҐЮДРУН СКРЕТТІНҐ, "АНТОН ТА ІНШІ НЕЩАСТЯ" (Видавництво Старого Лева, 2018)

Серед спеціальних гостей "Книжкового Арсеналу" — авторка, чия презентація входить до основних подій Дитячої програми. До речі, секція "Дитяча книга" вперше буде представлена на фестивалі автономно. У своїй книжці Ґюдрун Скреттінґ — норвезька письменниця і піаністка — розповіла веселу історію про дванадцятирічного Антона, який має чимало проблем, які він вважає справжніми нещастями, і який дуже хоче бути корисним.

Наприклад, для тата, якому він, намагаючись примирити батьків, разом із сестрою Іне… шукає наречену. Утім, це не просто, якщо зважити, що за фахом батько Антона — продавець дачних туалетів,  і шанси в жінок у нього невеликі. Повість для дітей "Антон та інші нещастя" стала дебютною для Скреттінґ, утім, саме за неї авторка отримала нагороду від Міністерства культури.

Ігор Бондар-Терещенко



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери