Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Літературний дайджест

30.05.2018|09:27|Gazeta.ua.

Жінка неохайної зовнішності живе в Москві

Польська письменниця з українським корінням 56-річна Ольга Токарчукотримала Букерівську премію.

Це найпрестижніша літературна відзнака у Великій Британії. Токарчук нагородили за роман "Бігуни", що вийшов 2007-го.

— Ця книжка ніби міні-енциклопедія, описує різні види втечі сучасної людини від проблем, — розповідає перекладач Остап Сливинський, 39 років. — У "Бігунах" декілька сюжетів. Герої прагнуть змін і вирушають у подорож.

Одна з історій базується на відомостях про відгалужену від російських старовірів секту — бігунів. Існувала у ХІХ столітті. Вірили, що достатньо затриматися на одному місці — й потрапиш у пастку диявола. Постійно змінюючи місце перебування, тікали від сатанинських спокус. Протягом останніх десятиліть про бігунів у Росії нічого не чути. Секта зникла, вважали. Токарчук переносить їхні історії в наш час. Змальовує жінку середніх років, неохайної зовнішності, яка живе в Москві. Разом із іншими членами секти подорожує підземеллями московського метро. Знайомиться із москвичкою, яка має неблагополучну родину і хворого сина. Надихає її на втечу від сім´ї. Жінка їде з міста, залишивши рідних напризволяще.

Токарчук змальовує неоднозначних героїв. Часто це люди, які намагаються втекти від важких обставин життя. Врешті усвідомлюють примарність такої втечі. Один із персонажів — капітан, який усе життя мріяв керувати кораблем далекого плавання. Він опиняється в північній Європі, працює на поромі. Курсує між островом і суходолом. Відчуває безсенсовність своєї праці. Одного разу виводить пором у відкрите море. Тікаючи від одноманітності й життєвої рутини, наражає на небезпеку пасажирів. Токарчук не засуджує вчинків героїв, а розповідає історії.

Більшість із них для книжки авторка записала в блокноті, що бере з собою в мандрівки.

— Один із видів втечі у авторки — паломництво. Показує туристичний ажіотаж як спробу людини втекти від себе самої, — продовжує Сливинський. — Змальовує історію буддиста, який вирушив до священної смокви. Там Будда Гаутама пережив осяяння, за легендою. Буддист розчаровується, бо на священному місці нічого не відбулося. Повертаючись із подорожі, усвідомлює, що змінився саме завдяки мандрівці.

— Токарчук входить у двадцятку світових письменників, за якими найцікавіше спостерігати. Кожна наступна книжка не подібна до попередньої, — додає літературознавець 30-річний Євген Стасіневич. — Письменниця розкриває неоднозначність образу дороги. У європейській літературі це — символ нового, змін. Але водночас — це небезпека, можливість смерті, неповернення. В сучасному суспільстві поширюється бажання тікати від реальності у світ фантазій. Люди з головою занурюються в серіали, дозвілля, яке не надто до чогось зобов´язує. У романі "Бігуни" авторка розмірковує, чим є така втеча.

Український переклад книжки "Бігуни" вийшов у харківському видавництві "Фоліо" 2011 року.

Ганна ЩОКАНЬ



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери