Re: цензії

28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
15.03.2024|Ірина Фотуйма
Дух єства і слова Богдана Дячишина
14.03.2024|Ярослав Калакура, доктор історичних наук
Радянська окупація і змосковлення Буковини: мовою документів і очима дослідника
09.03.2024|Тетяна Дігай, Тернопіль
Інтелектуальна подорож шляхами минулого і сучасності

Літературний дайджест

07.05.2018|09:15|"День"

Шанс для України повірити у себе

Побачила світ книга «Це зробила вона», що містить 50 історій про видатних українок

Хто зумів царювати на оперній сцені світу поч. ХХ ст. разом із Баттістіні, Карузо, Тітта Руффо, Шаляпіним? Хто здійснив повітряний таран під час Другої світової війни? Хто був двадцять років мером Детройта?

«ДІВЧАТА МОЖУТЬ ВСЕ»

Відповіді на ці питання вміщено у книзі, назва якої вже є підказкою, — «Це зробила вона». А якщо бути точним, то імена цих неймовірних українок такі: Соломія Крушельницька, Катерина Зеленко, Марія Бек. І це тільки 3 з 50 історій, які можна знайти у книжці «Це зробила вона». На читача чекає ще чимало несподіванок.

Зазначимо, що до створення книги долучилися й авторки «Дня». Марія Семенченко написала про Рому Прийма-Богачевську, яка заснувала у Нью-Йорку балетну школу й ансамбль українського народного танцю «Сизокрилі»; Любов Якимчук — про відому археологиню Ларису Крушельницьку, а Юлія Стахівська обрала для себе історію Катерини Десницької — принцеси Сіаму родом з Луцька. Книга містить й ілюстрацію Анни Гаврилюк, її малюнок прикрашає біографію Майї Дерен, яку вважають однією із засновників американського експериментального кіно.

«НЕМАЄ ЧОЛОВІЧИХ І ЖІНОЧИХ ПРОФЕСІЙ, Є ЛИШЕ БАЖАННЯ ЧОГОСЬ ДОСЯГТИ»

Хоч книга містить позначку «для дітей», вона порушує далеко не дитячі проблеми. Зокрема, економічна, соціальна нерівність, зумовлена статтю. Іванна Климпуш-Цинцадзе, віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, зазначила: «На жаль, і сьогодні поняття гендерної рівності часто сприймають так, як колись «єресь» Коперника та Галілея. Хоча є безліч наукових обґрунтувань того, що економічне зростання, ефективність інституцій і соціальна толерантність прямо залежать від становища жінки в суспільстві».

І заслуга книги «Це зробила вона», як слушно підмітила ілюстраторка, журналістка Альона Жук, якраз полягає в тому, що вона поступово змінює усвідомлення норми. Щоб з часом новина про Катерину Ющенко, програмістку світового рівня з Чигирина, не викликала неймовірного здивування, за яким стоїть запитання «жінка може бути програмістом?». Авторки книги своїми статтями доводять: «Може». «Немає чоловічих і жіночих професій, є лише бажання чогось досягти», — такий був висновок Лілії Омельяненко, співзасновниці «Видавництва», у якому книга й побачила світ.

КНИГА, ЩО «ВИТЯГУЄ ІМЕНА ІЗ ЗАБУТТЯ»

Окрім соціальної функції, «Це зробила вона» відіграє важливу національну роль. Вона справді «витягує імена із забуття», як сказав Ілля Стронґовський, співзасновник видавництва. Він розповів, як непросто було шукати героїнь для книги, збираючи інформацію практично по крихтах. Для прикладу, в довіднику «Видатні українські вчені у світовій науці» з 66 учених лише дві жінки.

Ще один спосіб був звернутися за допомогою до інших ентузіастів, які віднаходять ці імена, на зразок фейсбучної спільноти, яка вивчала архітекторок України (причому до неї входять студентки Кракова). Деякі імена були відкриті взагалі випадково, зокрема уже згадувана Марія Бек. Та загалом, вдалося назбирати 400 імен, і цей процес досі триває.

«ДУМАЮ, НИНІ НАМ БРАКУЄ САМЕ ЦЬОГО — ВІРИ В СЕБЕ»

50 успішних історій — чудовий шанс нагадати українцям, ким вони є насправді. Тож особливо приємно, що книги (завдяки підтримці міжнародних партнерів, зокрема Національному демократичному інституту (NDI)) будуть безоплатно розіслані у шкільні бібліотеки, й все більше дітей матиме шанс долучитися до «перезавантаження» уже відомих уявлень про жінок та Україну в цілому. Крім цього, книга дарує перемогу над власними обмеженнями, показуючи, що неможливе може втілюватися у дійсності, потрібна лише віра у власні сили.

Іванна Климпуш-Цинцадзе написала у вступі так: «Думаю, нині нам бракує саме цього     — віри в себе. Не лише жінкам, а всім. Її бракує нашому громадянському суспільству й Україні загалом. Сподіваюся, ця книжка додасть нам віри й завзяття, надихне на нові звершення в побудові успішної країни».

А нова порція натхнення, мотивації й віри у власні можливості з’явиться уже скоро. На презентації анонсували, що наступні 50 імен з’являться у другому томі, який матиме назву «Це теж зробила вона».+

Марія Чадюк



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus

Останні події

20.03.2024|14:23
У київському просторі PEN Ukraine відбудеться публічна розмова Мирослава Мариновича з Мирославою Барчук
20.03.2024|14:02
В Україні видадуть продовження серії «Червоний Арлекін» італійського письменника Роберто Річчі
20.03.2024|14:00
У «Видавництві 21» готують до друку перше в Україні гумористичне фентезі про ІТ
15.03.2024|16:37
У Києві презентували епічне фентезі «Кий і морозна орда»
14.03.2024|11:27
Книга Сергія Руденка "Бій за Київ" у фінському перекладі увійшла до короткого списку премії Drahomán Prize 2023 року
09.03.2024|14:20
Оголошено імена лауреатів Шевченківської премії-2024
06.03.2024|18:34
Оголошено претендентів на здобуття Міжнародної премії імені Івана Франка у 2024 році
05.03.2024|11:11
У Львові презентують книжку Олени Чернінької, присвячену зниклому безвісти синові
05.03.2024|11:09
«Сапієнси»: потаємна історія наукової фантастики. Лекція Володимира Аренєва
01.03.2024|13:50
«Маріупольську драму» покажуть в Ужгороді та Києві


Партнери