Re: цензії

28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
15.03.2024|Ірина Фотуйма
Дух єства і слова Богдана Дячишина
14.03.2024|Ярослав Калакура, доктор історичних наук
Радянська окупація і змосковлення Буковини: мовою документів і очима дослідника
09.03.2024|Тетяна Дігай, Тернопіль
Інтелектуальна подорож шляхами минулого і сучасності

Літературний дайджест

5 детективів, з якими ви забудете про усе на світі

Після того, як ви відкриєте хоча б одну з цих книжок, зупинитися буде дуже важко.

Юлія Дьякова, ТСН 

Лягти ввечері на диван та поринути з головою у неймовірну історію — хіба може бути щось краще? Лише уявіть, як усе в будинку вже затихло, позасинали діти та навіть стомлені буденними турботами коти ледь чутно муркотять на кріслах. А ви увімкнули настільну лампу, заварили чашку чаю або налили келих вина, та вже через певний час стали свідком загадкового вбивства, розслідування якого вкрай необхідно закінчити, тому часу на сон немає. 

У ЛІСІ-ЛІСІ ТЕМНОМУ, РУТ ВЕА

 Нора приходить до тями у лікарні. Їй ніхто нічого не пояснює, однак з почутих випадково фрагментів розмов вона розуміє — сталося щось страшне, але не може згадати, що саме. Пам´ятає лише, як напередодні отримала листа, в якому її запросили на весілля Клер — колись у школі вони були найкращими подругами, однак дещо сталося, і Нора покинула рідне місто та назавжди розірвала усі зв’язки з минулим. Якесь передчуття підказувало, що треба відмовитися. Однак цікавість перемогла, і дівчина приїхала до загадкового прозорого будинку зі скла, що більше нагадував театральну сцену посеред темного-темного лісу, на якій зовсім скоро розіграється страшна трагедія.  

ПРАВДА ПРО СПРАВУ ГАРРІ КВЕБЕРТА, ЖОЕЛЬ ДІККЕР 

Мабуть, це один з найцікавіших детективів серед усіх, що мені довелося прочитати за кілька останніх років. Уявіть письменника — молодого та перспективного, за плечима якого вже є світовий бестселлер, що приніс йому славу, гроші та безмежну любов прихильників. Однак видавці вимагають від Маркуса нової книжки, бо якщо автор не нагадує про себе, його починають забувати. Він їде за місто до свого колишнього наставника Гаррі Квеберта, у маєтку якого, на мальовничому березі моря, розраховує вигадати щось цікавеньке. Однак натхнення все не йде, і одного разу Маркус знаходить схованку Гаррі з листами, з яких дізнається, що у того колись був роман з пятнадцятирічною дівчиною Нолою. 

Все б нічого, але самому йому тоді було вже 34 — підсудна справа. Та навіть не це найстрашніше. З´ясовується, що тоді ж, тридцять років тому, сама Нола зникла за загадкових обставин. І чи треба казати, що саме зараз зовсім випадково буде знайдене її тіло. І в усьому, звісно, звинуватять Гаррі. Однак Маркус вирішить допомогти другу та почне власне розслідування, під час якого виявиться, що маленьке містечко Аврора, де, здавалося б, усі одне одного знають та люблять, майже як таємничий Твін Пікс Девіда Лінча, насправді приховує безліч таємниць та злочинів, які дуже скоро стануть відомі й нам. 

ТАЄМНИЧА РІЧКА, ДЕННІС ЛІГЕЙН 

Ще й двадцяти років не минуло з моменту написання цього роману, а він вже став класикою сучасного детективу і зовсім не дарма. Далекого 1975-го року Дейву, Джиммі та Шонові було по одинадцять, і вони товаришували. Якось біля них на вулиці зупинилася поліцейська автівка, що забрала Дейва та зникла у невідомому напрямку. Він повернувся через чотири дні, але це був вже зовсім не той хлопчина, якого вони знали, бо й чоловіки в авто виявилися не зовсім копами. Минуло багато років. Їхні шляхи розійшлися, кожен обзавівся власною родиною та намагався забути про те, що сталося. І ось одного ранку Дейв заявиться додому весь залитий чужою кровю. Тієї ж ночі хтось жахливо вб’є юну доньку Джиммі. А Шон розпочне розслідування, що виявиться найважчим за всю його кар´єру детектива. Ця історія також лягла в основу одноіменного фільму Клінта Іствуда та отримала два "Оскари". Якщо ви його ще не бачили, то подивіться — не пошкодуєте. 

ТАЄМНА ІСТОРІЯ, ДОННА ТАРТТ 

Історія, що розгортається у приватному коледжі, розташованому у віддаленій гірській місцевості серед глухих лісів, за визначенням не може бути нудною, оскільки рано чи пізно там щось-таки станеться. Що саме — ми дізнаємося зі спогадів Річарда, хлопця, який не мав за душею ані копійчини, однак дуже прагнув приєднатися до спільноти престижного навчального закладу, тому вступив до факультету античної філософії та мови. Там він став частиною обмеженого кола "обраних", учасники якого були красиві, багаті та занадто самовпевнені. І поки він усіляко намагався вийти з їхньої тіні та довести, що й сам чогось вартий, не помітив, як став став частиною їхніх дивних розваг, що й призвели до біди.  

ДІВЧИНА У ПОТЯГУ, ПОЛА ГОУКІНЗ 

Уявіть собі жінку, життя якої не склалося, бо чоловік пішов до іншої. Рейчел перестала стежити за своєю зовнішністю, стала огрядною, впала у депресію та майже постійно п’є. Кожного дня вона проїжджає електричкою повз одного будинку, і поки та стоїть на світлофорі, бачить крізь вікно закохану пару, що стає символом її розбитого кохання. День за днем вона має змогу по кілька хвилин бачити, як вони розмовляють, обіймаються та роблять щось разом. Після чого вже у себе вдома сідає на самоті та заливає спогади про своє колишнє щастя пляшкою джину. І ось одного разу Рейчел бачить у вікно, як жінку цілує незнайомець. А наступного дня дізнається, що її вбили. Рейчел вирішує розповісти все бідолашному чоловікові загиблої, потім поліції, але вона є занадто ненадійним свідком. Тоді жінка бере себе у руки та починає власне розслідування, яке закінчиться дуже неочікувано. До слова, за цим романом також знято досить непоганий фільм з аналогічною назвою.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus

Останні події

20.03.2024|14:23
У київському просторі PEN Ukraine відбудеться публічна розмова Мирослава Мариновича з Мирославою Барчук
20.03.2024|14:02
В Україні видадуть продовження серії «Червоний Арлекін» італійського письменника Роберто Річчі
20.03.2024|14:00
У «Видавництві 21» готують до друку перше в Україні гумористичне фентезі про ІТ
15.03.2024|16:37
У Києві презентували епічне фентезі «Кий і морозна орда»
14.03.2024|11:27
Книга Сергія Руденка "Бій за Київ" у фінському перекладі увійшла до короткого списку премії Drahomán Prize 2023 року
09.03.2024|14:20
Оголошено імена лауреатів Шевченківської премії-2024
06.03.2024|18:34
Оголошено претендентів на здобуття Міжнародної премії імені Івана Франка у 2024 році
05.03.2024|11:11
У Львові презентують книжку Олени Чернінької, присвячену зниклому безвісти синові
05.03.2024|11:09
«Сапієнси»: потаємна історія наукової фантастики. Лекція Володимира Аренєва
01.03.2024|13:50
«Маріупольську драму» покажуть в Ужгороді та Києві


Партнери