Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Літературний дайджест

27.02.2018|09:18|Gazeta.ua.

Боєприпаси перевозять у дитячій колясці

Всеукраїнський рейтинг "Книжка року" назвав найбільшу видавничу подію 2017-го. Нею стала "Антологія української поезії ХХ століття".

Книжка київського видавництва "А-ба-ба-га-ла-ма-га" отримала гран-прі конкурсу.

— Збірка вмістила вірші всіх поетів, які так чи інакше вплинули на літературу минулого століття, — каже літературознавець Ростислав Семків, 42 роки. — Антологія — це завжди зріз, спроба показати множину імен. До книжки увійшли твори класиків і сучасних авторів — від Миколи Вінграновського, Павла Тичини, Олени Теліги до Оксани Забужко, Юрія Андруховича й Сергія Жадана. Збірка стала авторським проектом видавця Івана Малковича. Намагався показати українську поезію якомога ширше. В антології — 2016 сторінок.

У номінації "Сучасна українська проза" відзначили роман "Інтернат" Сергія Жадана.

— Це найкращий роман про війну на Донбасі, — додає Семків. — Його дія розгортається в Дебальцевому на початку 2015 року. Тоді з міста виходила українська армія. Автор добре передав абсурдність ситуації. Роман психологічний, зосереджений на переживаннях головного героя, вчителя української мови.

Фотокнижку бізнесмена 49-річного Дмитра Муравського "Через війну. Погляд волонтера" назвали найкращою в категорії "Публіцистика".

Знімає війну на Донбасі з 2014-го. До книжки увійшли 280 світлин із передової. Одна з фотографій — "Перемир´я в Широкиному". На фоні вибуху двоє бійців несуть товариша, який підвернув ногу.

— Тоді стріляли з обох боків, — каже Дмитро Муравський. — Мені кричали, щоб тікав, але я не міг втратити такого моменту. Коли фотографував, прилетіла міна. На фото потрапила покинута серед дороги дитяча коляска. У ній перевозять боєприпаси, щоб було швидше.

У номінації "Жанрова література" найкращими визнали романи "Сузір´я лебедя" Юрія Косача та "Лютеція" Юрія Винничука.

— Юрій Косач був племінником Лесі Українки й онуком Олени Пчілки, — розповідає президент рейтингу "Книжка року" Костянтин Родик, 63 роки. — Після Другої світової через репресії радянської влади письменник емігрував у США. Його книжки позбавлені нальоту соцреалізму. Він працював у популярній історичній белетристиці. Українцям творчість Косача відома мало."Сузір´я лебедя" написав 1983‑го. В Україні її надрукували лише минулого року. Один видавець із США у мене цікавився, чому в рейтингу ми оцінюємо класику. Відповів йому, що в нашій літературі перервана тяглість. За радянських часів частина творів була під забороною, частину — видавали за океаном.

Юрій Винничук відомий як автор історичних романів. У "Лютеції" також описує історію, хоч і не таку віддалену від нас, — продовжує Родик. — Це книжка про життя в СРСР за глухого застою 1980-х. У постаті головного героя вгадується сам автор. Розповідає, як писав у стіл, на життя заробляв тим, що перепродавав джинси. Спогади про той час вже звучали в його книжках "Діви ночі" та "Груші в тісті". Але відтоді Винничук значно виріс як автор.

Всеукраїнський рейтинг "Книжка року" існує з 1999 року.

40 тисяч гривень отримав історик 41-річний Ярослав Тинченко за книжку "Лицарі зимових походів". Став переможцем спеціальної премії "Нон-фікшн", що відзначає авторів документальної прози.

— Тинченко пише про історію на межі наукової та популярної літератури, — розповідає Костянтин Родик. — Його професійне зацікавлення — початок минулого століття і визвольні змагання 1917–1921 років. У своїй книжці пояснює, як армія УНР з підпілля продовжувала боротися з більшовиками після відступу з Києва та Лівобережної України. Оживив суху історичну оповідь особистими історіями тих, хто брав участь у тих подіях. Відомості шукав у архівах, особових справах репресованих вояків. Удалося зібрати список учасників Зимових походів — майже п´ять тисяч імен.

Друге місце в номінації посів Леонід Ушкалов із книжкою "Ловитва невловного птаха: життя Григорія Сковороди". Його нагорода становить 25 тис. грн.

Юлія БЛИЗНЮК



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери