Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника

Літературний дайджест

09.10.2017|09:10|Gazeta.ua.

"Ніхто не повірить, що на півострові були одні зрадники" - вийшло розслідування про анексію Криму

У харківському видавництві "Фоліо" вийшла книга "Крадіжка, або біле сонце Криму" Наталії Влащенко.

Влащенко провела журналістське розслідування про анексію Криму в лютому-березні 2014 року.

"Я приїжджала до Криму щороку, як і всі радянські діти з батьками. Пізніше я відвідувала різноманітні фестивалі, бо писала про культуру. Ще на початку 2000-х я приїхала на один з таких заходів і помітила, що там дуже багато російських прапорів. Вони були у дворах приватних будинків, на капличках, в офісах. Приїхавши я написала статтю не про фестиваль, а експансію російського миру. Вона йшла з усіх сторін. Ідеологічної, бо там було багато російських громадських організацій. Економічної , коли викупали підприємства. Благодійної, коли туди привозили російських артистів та проводили різноманітні акції. Я розуміла, що росіяни активізувались і це представляло велику небезпеку. Але тоді на цей текст великої уваги ніхто не звернув", - каже Наталія Влащенко.

Свою книгу авторка писала протягом двох років. Для неї брала інтерв´ю у політиків Олександра Турчинова, Арсена Авакова, Валентина Наливайченко, у жителів криму та свідків тих подій.

"Крим не був проросійським. Проросійським було лише одне місто - Севастополь. У страшному референдумі під автоматами взяла участь лише 30 відсотків кримчан. Це визнала навіть Москва. Але 70 відсотків не стали голосувати за російський Крим, це були проукраїнські громадяни. Плани забрати Крим виношувались багато років. Готувались російською владою та спецслужбами, ідеологами та технологами. Але якщо б вони бачили Україну сильною державою, то не посміли б втілити план у реальність. Це був імпульсивний вчинок Путіна, коли він побачив, що Україна заслабла. Але я впевнена, якщо б ми в перші години захоплення різко і безкомпромісно дали по зубам, то анексії могло б і не бути", - каже Наталія Влащенко.

У книзі описується погодинна хроніка подій, що передували окупації Криму. Обговорюються версії того, чому керівництво України не зробило ніяких кроків для жорсткого відсічі російським військовим.

"Ніхто ніколи не повірить, що на півострові були одні зрадники. Той факт, що більше 6 тисяч військовослужбовців вийшли звідти, говорить про те, що вони вважають своєю Батьківщиною Україну. В таких випадках треба було вводити військовий стан, чого не зробили. Не існує жодного письмового наказу про знищення терористів. Верховна Рада Криму і Кабмін були оточенні внутрішніми військами , а потім оточення було знято. Військова частина не розійдеться додому, поки їм не дадуть наказ. Наказ на знищення ніхто так і не дав", - каже Влащенко.

Текст супроводжує фотохроніка кримських подій. На фото зображені митинг проти вступу в ЄС та мітинг в підтримку Майдану в Сімферополі, мітинг "Руської єдності" за приєднання Криму до Росії, траур по кримським омонівцям, що загинули на Майдані. Показані перші дні окупації та "зелені чоловічки" в сімферопольському аеропорті.

"Моє завдання було не давати оцінки. Я мала дати картину того, що відбувалося день за днем. Є дві причини, чому видала цю книжку. По перше - не хочу, щоб проблеми Криму замовчувалися. Й друге. Якщо ми всі будемо ставити питання починаючи від дипломатів, закінчуючи журналістами та простими людьми, вивчати ситуацію, робити все для того, щоб Крим повернувся, то шанси наші збільшаться. Єдиний спосіб повернути Крим не забувати про нього ні на хвилину", - каже письменниця.

Книга коштує 198 грн.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери