Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника

Літературний дайджест

28.09.2017|11:15|Gazeta.ua.

"Шведського посла задушили, намагаючись залити йому в горло горілку" - Пітер Фогтдаль

У харківському видавництві "Фабула" вийшов роман данського письменника Пітера Фогтдаля "Царська карлиця".

Головна героїня роману - дочка пастора Сорін, яка у 6 років припинила рости. Король Данії Фредерік IV подарував її російському цареві Петру І, якому сподобалися дотепність та інтелект карлиці. Цар відвозить її до Санкт-Петербурга, де жінка має вижити серед придворних, які не сприймають її за людину.

"Сорін дуже іронічна, навіть саркастична особа. Дуже схожа на мене в молодості. Від нападок зовнішнього світу я теж захищався сарказмом. Є таке правило, якщо посміявся з чогось - це перестає бути загрозою. Я давно хотів написати про Петра І. Історично відомо, що він товаришував з данським королем. Мене цікавив факт зустрічі двох дуже різних характерів. Але це виявилось дуже нудно, бо не було сполучної одиниці. Пізніше дізнався, що російський цар колекціонував карликів, як котів чи собак. Мав навіть окремий будинок для них", - каже Фогтдаль.

Роман написаний 2006-го. Наступного року найбільша данська газета "Юлландс-Постен" визнала книгу одним із найкращих творів року в Європі.

"Коли працював над книгою, мав два джерела. Перше - це нотатки данського посла того часу, що перебував у Москві, а потім у Петербурзі. Нотатки записував не він сам, а його секретар Гасмус. Друге - нотатки британського посла. В обох джерелах було багато неточностей, бо послів змушували багато пити. Петро І не довіряв людям, які не п´ють. Гасмус навіть записав про один з бенкетів у царя, коли задушили шведського посла, намагаючись залити йому в горло горілку. В Росії був 1995 року. Відвідав Зимовий палац. Коли цей музей відкрили, туди ніхто не приходив. Тому що там було дуже похмуро, навіть демонічно. Це дуже відлякувало людей. Але вигадливі росіяни знайшли вихід - брали із собою пляшку горілки. Пили прямо там. Так їм було легше", - каже Пітер Фогтдаль.

Автор дебютував як драматург 1984 року, а визначився з покликанням лише 1990-го. Нині на його рахунку 12 романів. Перший написав у 20, але надрукували його твір тільки через 15 років.

"Для мене Петро І став прикладом чудового, харизматичного соціопата. У своїх роботах я сконцентрувався на питаннях духовності. Можу сказати, що частинка соціопата прихована в кожному з нас. Якщо ви дивитеся новини, то розумієте, що ми живемо в небезпечному світі. Його лідери - соціопати, які можуть наробити дуже багато шкоди. Нам треба дивитися на самих себе. Дуже легко негативно дивитися і звинувачувати таких світових лідерів, як Дональд Трамп, Володимир Путін, Кім Чен Ин. Але вважаю, що кожен повинен зрозуміти самого себе, щоб не стати соціопатом", - каже Пітер Фогтдаль

Фогтраль - данський письменник, але живе в США. В Україну письменник приїхав удруге. Вперше відвідав Одесу за часів Радянського Союзу. Був у круїзі з батьками.

"Перед приїздом в Україну я заїжджав у Данію. Біля свого будинку там маю три парки. В одному з них, гуляючи, знайшов монумент Тараса Шевченка. В Америці про Україну зараз говорять не найкращі речі. Перша - це наступ Путіна на незалежність вашої країни, його агресія на Донбасі, а друге - це хакери. Та для мене в першу чергу це Андрій Шевченко, бо я фан італійського футбольного клубу "Мілан", - каже письменник.

Книга "Царська карлиця" Пітера Фогтдаля коштує 150 грн.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери