Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Літературний дайджест

23.08.2017|10:15|Gazeta.ua.

Не могли надрукувати "Національну ідею України" на російському папері

30 есе та інтерв´ю українських філософів, літераторів, митців увійшли до альманаху "Національна ідея модерної України".

Наприкінці серпня він побачить світ у київському видавництві "Люта справа".

— Пригадую яскраву фразу Леся Подерв´янського: "Те, що в українському інформаційному просторі досі чутно російську попсу — за межею добра і зла. Цей мікроб душити потрібно пеніциліном — дуже жорстоко", — розповідає автор і упорядник альманаху "Національна ідея модерної України" Антін Мухарський, 48 років.

— Мене здивував письменник Юрій Покальчук своїм влучним висловом: "Національна ідея України полягає в тому, щоб сісти, випити пляшку самогону і поговорити про національну ідею". Романи Юрія Андруховича "Рекреації", "Московіада" на початку 1990-х мене, вихованого в радянському дусі киянина, навернули в українство. В інтерв´ю про національну ідею він сказав: "Російська імперія є максимальною концентрацією абсолютного зла, то саме нам українцям випала унікальна й почесна місія — звільнити від цього зла світ. Такою місією можна без перебільшення пишатися".

Оксана Забужко висловила рідкісну думку, що Україна розплачувалася роками поневолення за те, що зрадила Польщу. А ви знаєте, що Олег Скрипка вивчив українську мову та став патріотом після того, як певний час жив у Франції? Єдині, кому не давали можливості для висловлення — політики та адепти "русского мира".

Для друку нам запропонували російський або шведський папір, утричі дорожчий. Ми не могли друкувати "Національну ідею модерної України" на російському. Була дилема, як отримати фінансування — звернутися до політиків чи народу. Кинули клич на "Фейсбуку" й за три тижні зібрали суму, якої не вистачало. Тому всіх, хто підтримав видання, зазначили в книжці. Вони її отримають зі знижкою та нашим автографом.

Розрахована книжка на освічених українців, які зацікавлені в пошуку українського інтелектуального продукту. "Національна ідея модерної України" легко читається й буде корисна всім, хто цікавиться українською історією, культурою, урбаністикою й футурологією. Дає нові ідеї та теми для розвитку нашої нації і держави. Бажання створити "Національну ідею" виникло ще у 1990-ті. Адже після здобуття Україною незалежності чіткої ідеї відродження наші державотворці не висловили. Як будувати економічну політику, де шукати історичне підґрунтя, як виховувати молодь, мовне питання — залишилися без чіткої відповіді. На мою думку, одна з форм національної ідеї — цінувати й підтримувати своє. Бо існує міщанська думка, що закордонне безумовно краще. Остання моя мандрівка показала, що в нас не все так погано. Наприклад, Київ кращий інфраструктурою за Рим. Столиця Італії брудніша. У Парижі в кожному кварталі, на кожному мосту живуть безхатченки з валізами й ковдрами. Їх тисячі, і це молоді люди до 30 років. Був у Канаді та США, багатьох країнах. Але жити хочу в Києві, якби ще дороги відремонтували.

Моє глибоке переконання — народжується нова якість нації. Вже зараз на Подолі, який був зросійщений, можна почути українську мову. Йде єврейська мама і по мобільному говорить українською, за нею троє діток із кіпами на голові. Це приємно.

В альманаху "Національна ідея модерної України" зібрані розмови з Іваном Дзюбою, Левком Лук´яненком, Адою Роговцевою, Богданом Бенюком, Лесем Подерв´янським, Юрієм Андруховичем, Іваном Малковичем, Оксаною Забужко, Владом Троїцьким та іншими видатними українцями.

Аліса БЄЛЯЄВА



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери