Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Літературний дайджест

05.07.2017|10:35|Yakaboo

«Фанатка»: фанфікшн, коледж і перше кохання

Після того, як українською мовою вийшла глибока і пронизлива підліткова книга «Елеанор і Парк» , уРейнбоу Ровеллз’явилися сотні фанів, які нетерпляче чекали нових перекладів її книг.

І ось якраз до Книжкового Арсеналу видавництво «Віват»потішило новеньким виданням – романом «Фанатка». Які підліткові пристрасті і переживання заховані під її яскравою обкладинкою? Зараз дізнаємось!

 

Рейнбоу Ровелл і «NaNoWriMo»

До того, як стати успішною американською young-adult письменницею, Рейнбоу Ровелл багато років працювала колумністкою газети в Омасі, штат Небраска. Змінивши журналістику на роботу в рекламній сфері, вона почала писати художні твори і дебютувала у 2011 році з «дорослим» романом «Attachments» . А через два роки вона видала одразу дві підліткових книги – «Фанатку»  та «Елеонор і Парк».  

Рейнбоу Ровелл і «NaNoWriMo»

До того, як стати успішною американською young-adult письменницею, Рейнбоу Ровелл багато років працювала колумністкою газети в Омасі, штат Небраска. Змінивши журналістику на роботу в рекламній сфері, вона почала писати художні твори і дебютувала у 2011 році з «дорослим» романом «Attachments» . А через два роки вона видала одразу дві підліткових книги – «Фанатку»  та «Елеонор і Парк».

rainbow-rowell-fangirl-interview

Фото: hypable.com

Цікаво, що чернетку «Фанатки»  Рейнбоу Ровелл написала під час участі у щорічному письменницькому інтернет-марафоні «National Novel Writing Month» (скорочено – «NaNoWriMo»). Ідея його полягає у тому, щоб за один місяць, із 1 по 30 листопада включно, написати текст на мінімум 50 тисяч слів. Зазвичай у ньому беруть участь тисячі письменників-початківців з усього світу, і декому – як Рейнбоу – вдається створити те, що згодом переростає у повноцінний і успішний текст. І хоча «Фанатці»  не вдалося перевершити успіх книги «Елеанор і Парк» , критики хвалять цей роман за реалістичне відображення фан-культури.

Королева фанфіків іде до коледжу

Кет впевнено почувається у світі магів, де вона легко керує емоціями і долями героїв серії книг письменниці Джемми Т. Леслі. Переписувати історії чарівників – «спадкоємця Мага» Саймона Сноу та його сусіда-ворога-друга База (привіт Гаррі Поттеру!) їй вдається так добре, що кожне з оповідань, опублікованих у блозі, набирає кілька десятків тисяч лайків. Натомість в реальному світі Кет почувається невпевнено, намагається стати невидимкою і не заводити жодних зайвих соціальних зв’язків.

Але назавжди заховатися у затишній, обклеєній постерами з Саймоном і Базом кімнаті, яку Кет ділить із сестрою-близнючкою Рен, не вдасться – дівчатка вступають до коледжу. І на дівчину навалюється реальний світ з усіма його принадами і проблемами – повні коридори незнайомців, тісна кімната із сусідкою, в якою постійно тусується довготелесий балакучий друг із чарівною усмішкою, вимоглива викладачка літературної майстерності міс Пайпер, котра ставиться до фанфіків зовсім не так, як сподівалася Кет, болісна сепарація із сестрою, яка вирішила вирішила дистанціюватися і навіть оселилася в іншому гуртожитку, несміливе кохання, перші поцілунки і багато-багато іншого.

Історія в історії

Для того, щоб правдоподібно написати про авторку фанфіків, треба спершу добре продумати той світ, від якого вона фанатіє – звісно, якщо не хочеш «позичати» вже існуючий (а таке «позичання» дорівнює плагіату, про що Рейнбоу Ровелл словами професорки Пайпер і нагадує своїй героїні). Отож, Ровелл доводиться не лише окреслити сюжетні лінії усіх восьми неіснуючих книг вигаданої серії, а й написати уривки із них. А потім – і фанфіки на них, адже читачам цікаво дізнатися, за що ж у «фанатки» Кет з’явилися власні фанати:)

Тому читач має нагоду краєм ока зазирнути у світ Саймона Сноу, хлопчика-сироти і спадкоємця Мага, який живе у школі для юних чаклунів і бореться проти Підступної Буденності і має «вірного ворога» База, в котрого є лиха сторона особистості і приховані почуття до свого суперника. В уривках із «оригінальних книг» серії і фанфіків на нас чекають магічні батальні і романтичні сцени, пригоди і кохання.

Для тих читачів, яких захопить сюжет про Саймона і База, маю гарну новину: після успіху «Фанатки»  Рейнбоу Ровелл написала окрему книгу про цих двох чарівників, яка зветься «Carry On!»  (наразі не перекладена). Тож охочі дізнатися, чим закінчилася їхня історія, таки можуть це зробити – щоправда, якщо читають англійською.

Повернення блудної мами, підлітковий алкоголізм та інші історії

«Фанатка»  має іще декілька сюжетних ліній, одні отримують логічний розвиток і завершення, інші виглядають неповними і обірваними. До перших належить та, що стосується теми підліткового/молодіжного алкоголізму. Веселі вечірки, на яких алкоголь ллється ріками, – це начебто неодмінний атрибут життя у коледжах. Але якщо Кет цього всього старанно уникає, то девіз Рен – «П’ю, бо всі п’ють» . Спочатку Кет намагається читати сестрі нотації і «рятувати» з п’яних вечірок, а потім дає їй спокій – аж поки не стається неприємна ситуація, яка таки змушує Рен поставити студентські веселощі на паузу. Ні, жодного моралізаторства на тему «алкоголь убиває», просто маленька життєва ситуація, яка показує, що може статися, коли не контролюєш випивку.

Натомість із іншого, потенційно дуже цікавого сюжету, який міг би розвинутися в окрему оповідь і навіть окрему книгу, Рейнбоу Ровелл чомусь раптом зісковзує. Ідеться про історію Лори, мами Кет і Рен, яка покинула їх маленькими дівчатками, а потім, коли вони стали майже дорослими, знову з’явилася на обрії. На жаль, ми до пуття так і не дізнаємося, чому вона втекла, що спонукало її повернутися і чому знову зникла тоді, коли була потрібна. Але я сподіваюся, що колись Рейнбоу Ровелл матиме час і натхнення повернутися до цієї історії і розповісти її з боку Лори, скажімо.

А ще тут у цікавий спосіб заторкуються теми сепарації близнюків і неадекватної реакції, яку демонструють чоловіки, коли бачать близнючок, анатомії творчості і плагіату та того, як діти іноді змушені піклуватися про батьків (хоча мало б бути навпаки).

А як же кохання? –

Спитаєте ви, і я вас можу запевнити, що його тут предостатньо. І якщо спершу авторка не втримується від спокуси намітити кілька любовних трикутників і міні-зрад, та потім демонструє нам чудові приклади здорових партнерських стосунків, наповнених взаємоповагою, розумінням, турботою і підтримкою. У Кет і її хлопця та в Рен і її бойфренда вони виглядають саме так. А всі пристрасті Ровелл лишає магічному світу, нехай вирують там!

Для кого

Для тих, кому цікава творчість Рейнбоу Ровелл; для тих, хто пише фанфіки; для тих, хто вступає до університету або коледжу і переживає, як йому буде на незнайомому місці, а також для всіх, хто хоче збавити час за в міру легким і цікавим текстом.

Пряма мова

« – Ти взагалі не мала би мені телефонувати, ба навіть думати про мене. Ти ж у коледжі. Користуйся цим!
– Це просто навчальний заклад, тату. Вступ до нього не означає, що ми з тобою розсварилися.
– Люба, я дивився «Беверлі-Хіллз». Коли Бренда і Брендон вступили до коледжу, батьки взагалі зникли із серіалу… Це твій час. Ти маєш ходити на вечірки і повертатися звідти з яким-небудь Діланом.
– Чому всім так кортить, аби я ходила на вечірки?!
– Кому це кортить, щоби ти ходила на вечірки? Я просто пожартував. Не плутайся з хлопцями зі студмістечка, Кет, вони жахливі. Тільки те й роблять, що напиваються і дивляться «Беверлі-Хіллз».

Віталіна Макарик



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери