Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника

Літературний дайджест

24.05.2017|13:28|Gazeta.ua.

Роман "Рейс" називають енциклопедією "русского мира"

— Хотіла купити квіти письменнику. Їх запропонували загорнути, та я з паперу зробила літак.

З подібним у день збиття Боїнга-777 з подругою прийшли до російського посольства в Києві. У того літака були обпалені крила. На ньому написали "Путін, від..бись від моєї України". Повісили його на ворота. Квіти поклали поряд. Ішов дощ, а ми стояли і плакали. Ніхто більше не прийшов. То був будень. Але автівки, які проїжджали повз нас, гуділи, підтримували, — каже громадська активістка Ольга Фещенко, 55 років. Тримає паперовий літак, пробитий трояндою. Прийшла на "Книжковий Арсенал" на презентацію книжки "Рейс" російського письменника та військового кореспондента Сергія Лойка, 64 роки.

Роман оснований на реальних подіях. 17 липня 2014 року біля Тореза на Донеччині — території, підконтрольній бойовикам ДНР, був збитий малазійський Боїнг-777.

Літак рухався з Амстердама в Куала-Лумпур. Його пасажирами були громадяни 10 країн. Загинули 298 людей. За результатами міжнародного розслідування доведено — літак збив ракетний комплекс, що прибув із Росії.

— Війна на Донбасі закордонній аудиторії нецікава. Вони хочуть дивитися футбол і серіали. Навіть головному герою цієї книжки було плювати на війну, доки вона сама не прийшла в його дім, — каже Сергій Лойко.

"Рейс" надрукували російською мовою у київському видавництві "Брайт букс". Домовляються про переклад та видання у Латвії, Литві й Нідерландах — країнах, громадян яких найбільше було на борту малайзійського літака.

— Цю книжку я виношував 17 років, хоча Боїнг-777 упав 2014-го. Спочатку центральною подією роману мав стати вибух будинку 1999 року, який організували російські спецслужби. В ньому загинули дружина й донька головного героя. Він розслідує цей злочин. Але руки не доходили, бо багато працював як кореспондент — на війні в Афганістані, Іраку. А потім трапився страшний російсько-український конфлікт. Писав чимало статей, але інформації мав ще більше. Вирішив, що час здійснити задум, — продовжує російський письменник.

Перший тираж книжки в Україні — 5 тис. У Росії "Рейс" не вийде.

— Мені нема чого боятися на батьківщині. Якщо зовсім дурні, то можуть спробувати щось зі мною зробити. Коли до кінця не вб´ють, буду забезпечений до останніх днів. Книжку куплять у всьому світі. Варто "путінцям" зламати мені мізинця — це додасть мільйон читачів. І вони це розуміють, мають іншу тактику. Тероризували видавця. Літературний агент не витримала тиску й відмовилася зі мною працювати. Один із книговидавців, прочитавши детектив, сказав: "Навіть якщо надрукуємо, у нас не візьмуть продавати". Найгірше, що їм ніхто не наказує. Зараз у росіянах живуть такі самі страх і самоцензура, як при Сталіні. Друзі, що прочитали роман, назвали його енциклопедією "русского мира". Книжка густо населена героями. Є романтик-археолог, який навіть матюкатися не вміє. А поряд — серійний убивця, який приїхав воювати за ДНР добровольцем. Для нього війна — сафарі. Ніхто не рахує вбитих ним жертв і тим більше — не карає. Через те, що він робив зі своїми жертвами, його називають "Офтальмологом".

Тривають перемовини про екранізацію роману в Голлівуді. В картині зацікавлений американський продюсер Бен Мозес, який працював над стрічкою "Доброго ранку, В´єтнам". Екранізація "Рейсу" може стати другою стрічкою Мозеса про Україну. Торік він зняв документальний фільм про Майдан "Я українець: особисті історії революції".

Катерина ЛУК´ЯШКО



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери