Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Літературний дайджест

13.04.2017|19:05|Gazeta.ua.

За роман про зрадливу француженку письменник опинився в суді

12 квітня 1857 рокуу паризькому видавництві Мішеля Леві опублікували "Мадам Боварі" французького письменника Ґюстава Флобера. Через шалений успіх кілька разів перевидавали.

Ґюстав Флобер народився в Руані 12 грудня 1821 року. В юності діагностували епілепсію. Через хворобу кинув юридичний факультет та оселився в родинному маєтку Круассе, де прожив до смерті. Одружений не був, але мав стосунки із письменницею Луїзою Колет (1810-1876). Писати почав рано.

Ідею роману та стиль написання 30-річному Флоберові підказали друзі. До того він пробував писати філософські поеми. Хоч як не опирався потім автор, у Емми Боварі був реальний прототип. Близький друг нагадав йому історію життя родини Деламар. Молода дівчина Дельфіна Деламар вийшла заміж за нелюбого вдівця-лікаря з провінції Франції. Від нудьги заводила романи і витрачала гроші чоловіка. Коли заплуталася в боргах і численних стосунках – покінчила життя самогубством.

Робота над "Мадам Боварі" просувалася повільно. Іноді Флобер писав, не встаючи з-за столу, до 15 годин на добу. Щоб написати досконалий твір, перечитав усі романи, які читала Емма Боварі. Вивчав симптоми отруєння миш´яком, аби правдоподібно описати сцену смерті героїні.

"Коли описував сцену отруєння миш´яком, так проник в образ, що мені стало погано. Мене знудило на стіл", – скаржився друзям письменник.

За три місяці до публікації книги Флобер сім днів провів на лаві підсудних у Кримінальному суді Парижа. До видання книги уривки роману публікували в журналі "Паризький оглядач" (Revue de Paris). За це автор отримав 800 франків – невелику на ті часи суму. Скільки заробляла за два місяці стенографістка. Роман про життя французької міщанки Емми Боварі, яка зраджувала чоловікові та вела легковажний спосіб життя, обурив французів. Читачі вирішили, що твір згубно впливає на доброчесних жінок. Прокурор закликав до відповідальності письменника, редактора журналу та навіть типографа. Звинуватили їх в "образі громадської моралі, релігії та добропристойності". Опису еротичних сцен чи інтимних моментів у романі не було. Флобер писав загальними фразами і лише давав натяки: "Шарль був у полоні спогадів про чудову ніч – його душа була спокійна, а тіло вдоволене". Захисник Флобера, відомий на той час адвокат Антуан Джулс Сенард, наводив подібні цитати із класичної літератури та спростовував наявність у романі еротизму. Суд виправдав Флобера. Але його репутація "серйозного письменника" була підірвана. Але це зробило рекламу романові. Критики називали мадам Боварі "буржуазною Мессаліною", "Куртизанкою".

Через цькування преси Флобер став ще відлюдькуватішим і майже не виходив з маєтку, де жив з матір´ю. Окрім "Мадам Боварі" написав роман "Саламбо". Для цього єдиний раз у житті виїхав з Франції - у Туніс та Алжир, аби зібрати матеріал. 1863 року вийшов третій роман - "Виховання почуттів", пізніше - драматична поема "Спокуса святого Антонія". Помер від інсульту у 59 років. Залишився недописаним роман "Бувар і Пекюше".

Ольга Васьків



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери