
Re: цензії
- 07.05.2025|Оксана ЛозоваТе, що «струною зачіпає за живе»
- 07.05.2025|Віктор ВербичЗбиткування над віршами: тандем поета й художниці
- 07.05.2025|Ігор ЧорнийЖиття на картку
- 28.04.2025|Ігор ЗіньчукЗаборонене кохання
- 24.04.2025|Вероніка Чекалюк, науковець, кандидат наук із соціальних комунікацій«До співу пташок» Олега Кришталя як наука одкровення
- 21.04.2025|Тарас Кремінь, кандидат філологічних наук, Уповноважений із захисту державної мовиДжерела мови російського тоталітаризму
- 18.04.2025|Ігор ЗіньчукРоман про бібліотеку, як джерело знань
- 18.04.2025|Валентина Семеняк, письменницяЗа кожним рядком – безмежний світ думок і почуттів
- 12.04.2025|Андрій СодомораІ ритмів суголосся, й ран...
- 06.04.2025|Валентина СеменякЧитаю «Фрактали» і… приміряю до себе
Видавничі новинки
- Петро Панч. «Голубі ешелони»Проза | Буквоїд
- Олександр Клименко. "Метапрозорість"Книги | Буквоїд
- Семенова Юлія. "Well Done"Книги | Буквоїд
- Микола Мартинюк. «Розбишацькі рими»Дитяча книга | Буквоїд
- Ніна Горик. «Дорога честі»Книги | Буквоїд
- Еліна Заржицька. «Читанка-ЧОМУчка». 7+Дитяча книга | Буквоїд
- Мистецтво творення іміджу.Книги | Дарина Грабова
- Еліна Заржицька. «Читанка-ЧОМУчка»Дитяча книга | Буквоїд
- Ігор Павлюк. «Торф»Книги | Буквоїд
- Вийшла антологія української художньої прози «Наша Перша світова»Книги | Іванка Когутич
Літературний дайджест
В Україні вийшла книга про пиво та пабну культуру
У Львові презентували книгу британського письменника, блогера та журналіста Піта Брауна про пабну культуру "Зустрінемось у пабі". Вона видана лише англійською та українською мовами.
"Якось я подумав, що ми пишемо про історію занадто серйозно. Тому своїй книзі, описуючи історію пивоваріння, я з лекгістю описав історію різних епох і народів у Європі, пов´язуючи її з розвитком пивоваріння, - каже автор. - Вода у середньовіччі була дуже брудною. Тому пили пиво, адже при процесі його варіння вода очищалася. Відомо, що британські військові скрізь у походи брали з собою пиво. Відомо, що спочатку почали вирощувати ячмінь для пива, а не пшеницю для хліба, - переконує Браун. - Саме пиво було причиною розвитку цивілізації."
Британець Браун є одним із найавторитетніших письменників Англії, веде колонки для "The Economist" і "The Guardian", публікується у фахових виданнях пивної та сидрової індустрії, складає щорічний звіт про британський ринок діжкового елю, видає книги. У 2009 році письменник був нагороджений премією Майкла Джексона Gold Tankard.
"Відомо, що коли людина п´є алкоголь, у неї з´являється почуття щастя. Коли вона забагато випила, усе навпаки. Але оскільки пиво п´ється повільно, це почуття щастя продовжується довго, - каже британець. - Якось у США білий поліцейський мало не заарештував чорного професора безпідставно. Міг виникнути расовий конфлікт. Президент Обама закликав обох до себе на пиво, щоб владнати суперечку. Є фото, де президент п´є пиво з двома чоловіками."
Піт каже, що в Україні його вразило те, що до пива їдять таранку, чого немає в інших країнах. Збираючи матеріали для книги, Піту довелося проїхати 45 000 миль (72420,48 км) і побувати у 13 країнах. У ній він наводить 250 термінів, які є в Британії для означення людини, яка п´є пиво. Книгу видали за сприяння ТМ "Львівське", якому у 2015 році виповниться 300 років.
На презентацію прийшов Львівський історик та екскурсовод Ігор Лильо.
"У Львові пиво виникло раніше, ніж з´явилися сірники, самовар, офіційно запатентований велосипед, - розповідає історик. - При княжому дворі Данила Галицького пили пиво. У Галичині це древня традиція. Але особливість у тому, що тут завжди до пива їли рибку - із ставків і річок."
Навіть під час Другої світової у місті не припиняли варити пиво. Але на пляшках клеїли німецькі наклейки. У радянський час львівське пиво возили до Кремля. "Торба вдячності, яку возили у Київ зі Львова, обов´язково мала вміщувати Дрогобицьку ковбасу, коробку цукерок "Світоч" і кілька пляшок "Львівського", - розповідає знавець Львова. - У Львові є приказки: скажи у яку церкву ти ходиш і яку кнайпу відвідуєш, і я скажу хто ти. Пабна культура це не просто споживання пива. Важливо, що ти при цьому їш, з ким ти це робиш, що при цьому говориш і що думаєш. Якось у Львові поставили пивний автомат. Він не виправдав себе. Бо говорити з автоматом ніхто не буде."
Леся МЕЖВА
Коментарі
Останні події
- 09.05.2025|12:40У Києві презентують поетичну збірку Сергія «Колоса» Мартинюка «Політика памʼяті»
- 09.05.2025|12:34Вірші Грицька Чубая у виконанні акторів Львівського театру імені Франца Кафки
- 07.05.2025|11:45Meridian Czernowitz видає першу поетичну книжку Юлії Паєвської (Тайри) – «Наживо»
- 07.05.2025|11:42Місця та біографії, які руйнує Росія. У Києві презентують книжку «Контурні карти пам’яті»
- 07.05.2025|11:38У Києві відбудеться презентація книги «Усе на три літери» журналіста й військовослужбовця Дмитра Крапивенка
- 06.05.2025|15:24«Читаємо ложками»: у Луцьку відбудеться перша зустріч літературно-гастрономічного клубу
- 06.05.2025|15:20Помер Валерій Шевчук
- 02.05.2025|13:48В’ятрович розкаже, як перемогли «велику вітчизняну» в Україні
- 01.05.2025|16:51V Міжнародний літературний фестиваль «Фронтера» оголошує старт продажу квитків та імена перших учасників
- 01.05.2025|10:38В Ужгороді презентували «гуцул-фентезі» Олександра Гавроша