22.10.2014|08:55|Ірина Константінова, Кіровоград

Аудіовидання: сучасна ретроспекція чи нагальна потреба

Про альтернативу паперовому виданню відомо здавна. Ще за радянських часів майже в кожній домівці були програвачі грамплатівок, ну і, звісно, купа платівок.

Починаючи від невеликих народних казочок і закінчуючи довгими та серйозними романами й детективами. Люди не замінювали книги платівками, але це був ще один вид проведення дозвілля. Авжеж, платівки зникли з появою аудіо/відеокасет, а потім і дисків. Сьогодні старше покоління згадує про них з посмішкою, а молоде вважає ретроспекцією в минуле.

Насправді ж платівки не зникли. Деякі з них все ще лежать на горищах, інші ж перейшли в іншу форму – оцифрувалися. Аудіодиски – сучасні грамплатівки. Вони не просто прийшли на заміну, вони виокремилися у нову категорію. Сьогодні, крім того, щоб прослухати якийсь твір, також можна в нього пограти. Чого аж ніяк не могло бути з патефонами! Платівки були грою, але зовсім не пов’язаною з літературою. Та і якість сучасних аудіовидань на порядок вища. Всім відоме потріскування лишилося хіба що в оцифрованих старих записах і те, скоріше, для надання певної атмосфери старовини. Варто віддати належне сучасним технологіям, які не тільки покращили відтворення, але й дають можливість розвивати та засвоювати почуте з допомогою ігрових завдань. Так, до прикладу, інтерактивна аудіокнижка з мобільними розвагами Сашка Дерманського «Володар Макуци, або Пригоди вужа Ониська» (видавництво «Теза») вражає яскравістю та технологічним обігруванням тексту.

Та повернемося до загальної картини ринку аудіовидань для дітей. Серед знайдених на інтернет-сайтах пропозицій, переважають художні твори. До слова, самих сайтів не так багато. Начитані дитячі книги можна знайти на сайтах: http://www.audiobooks.ua, http://www.petrovka.ua. Серед видавництв, які цим займаються, окрім вищезгаданої «Тези», також: «Наш формат», «Сидиком», «Сорока білобока», «Мультимедійне Видавництво Стрельбицького». Кожне пропонує різні видання. «Наш формат» і «Теза» переважно зосереджені на сучасних авторах. Це: Сашко Лірник, Всеволод Нестайко, Леся Воронина, Сашко Дерманський, Галина Малик.  «Сидиком» і «Мультимедійне Видавництво Стрельбицького» озвучують народні казки.

«Сорока білобока» має окрему нішу, яка виходить за рамки аудіовидань як таких, з виключно розвиваючими матеріалами («Абетка імен» – книга з анімаціями до кожної букви (як зазначено в анотації), «Корисні ігри для дітей. Творчість», «Корисні ігри для дітей. Пам´ять та увага»). Вже сьогодні інтерактивні диски можна відокремлювати від аудіовидань. Але й останні поєднують в собі не лише начитку твору. Авжеж, розглядати сучасні дискові книги можна як альтернативу, але аж ніяк не замінник паперовій. Адже слухаючи, дитина не звертає увагу на написання слова, розділові знаки. Також велику роль відіграє і «голос» видання. Бо ж читаючи самостійно ми надаємо героям певних характеристик, виходячи з опису автора. Начитаний же твір вже подається «баченням» диктора. До речі, на сайтах прослухати попередньо книгу перед тим, як придбати, не пропонується. А звертати увагу на якість начитки варто. Деякі книги начитані в ролях декількома дикторами, що цікавіше для дітей.  Більшість мають одного диктора, і тому може виникнути загроза монотонності. Цікавий варіант – книга начитана автором. Як до прикладу, видання Сашка Лірника (вид-во «Наш Формат»). Адже автор знає кожного свого героя та і безперечно цікавіше почути твір з уст людини, яка над цим працювала.

Цінова політика цієї категорії видавничої продукції - від 20 до 50-60 гривень. Тут все залежить від типу видання та автора. Сучасні твори в поєднанні з інтерактивними додатками будуть дорожчими. Також варто враховувати і вартість доставки товару. Авжеж, окрім павутиння існує і класичний варіант книжкової полиці реального магазина або ж бібліотеки. Але от в Кіровограді знайти аудіокнигу в цих місцях, як виявилося, не так вже й просто. У книжкових крамницях коротко відповідають, що таких немає і не завозили ніколи. Ще одним варіантом є дитяча бібліотека. Громадські читальні аудіовидання не тільки замовляють, а  й зацікавлені у збільшені фонду. Маріанна Маковій, завідувач відділу дитячого та сімейного читання Кіровоградської обласної бібліотеки для дітей імені Аркадія Гайдара впевнена, що через декілька років попит на аудіокниги зросте. Навіть сьогодні батьки цікавляться книжковими дисками, особливо влітку. Адже це гарний варіант для довгої автомобільної подорожі. Єдине, що назв такого типу видань не так вже і багато. Загалом в бібліотеці ми нарахували близько десятка, більшість по одному екземпляру. Це дитячі твори подружжя Дяченків, Сашка Дерманського та Галини Малик. Також дві хрестоматії з української літератури для 7-го та 8-го класів (доповнені дисками) зі скороченими варіантами творів. Доцільність таких видань досить спірна, адже школярам навіть не пропонується заглянути в повний текст (ще в анотації увагу зосереджено на тому, що видання допоможе зекономити час).

Та все ж наявність озвучених сучасних дитячих творів є явищем позитивним. Адже, окрім популяризації сучасної дитячої літератури, це може стати вирішенням ще однієї проблеми в нашому суспільстві. Адже саме аудіокниги є вкрай потрібними для дітей з вадами зору.