23.09.2014|07:28|Марія Піскун, студентка Школи журналістики УКУ

Дитячі новинки Форуму видавців

Цьогорічний книжковий форум у Львові приємно порадував маленьких читачів та їх батьків цікавими книжковими новинками.

Нові видання представляли як досвідченні видавництва, так і зовсім “зелені” (наймолодшому дитячому видавництву форуму усього вісім місяців). Цікаві заходи з конкурсами та іграми проходили у найкращих локаціях по всьому місту — палаці мистецтв, львівській обласній дитячій бібліотеці та у затишних львівських кав´ярнях. Найцікавіші дитячі новинки відібрані у нашому огляді.

Видавництво Старого Лева

Без сумніву, “найдитячіше” видавництво Форуму. Цього року ним видано найбільше дитячих новинок (а саме — 35). Серед них варто виділити наступні видання: “Куди зникло море”  Тараса та Мар´яни Прохаськів, “Гарбузовий рік” Катерини Бабкіної,  “Казку про Майдан” Христини Лукащук.

Зокрема, добра казка-пригода про життя кротенят на інших мешканців лісу “Куди зникло море” запрошує маленьких читачів до прогулянок загадковим Буковим Лісом, де мешкає горностай-мистецтвознавець, співачка Соня Садова та навіть...кабани-гопніки. У казці також присутня невеличка детективна історія, що супроводжується ілюстраціями Мар´яни Прохасько. До речі, “Куди зникло море” входить в 20-ку найкращих цьогорічних видань, представлених на Форумі.

Відома своєю поетичною творчістю та журналістською діяльністю Катерина Бабкіна цього року порадувала шанувальників не по дитячому філософською та глибокою книгою з життя одного городу. Книжка “Гарбузовий рік” навчить дітей співчувати людям і рослинам, любити все живе навколо і поважати кожну краплинку. У цій казці все сповнено простотою та світлом, усе на своїх місцях, усе для чогось треба. Овочева тематика робить казку письменниці сенсорною, об´ємною, соковитою. Одним словом — сповненою життям.

Дуже важливе видання “Казка про Майдан” дозволяє говорити про страшні події з дітьми їхньою мовою. Авторка вдало порівнює беркутівців в чорними воронами, що закрили небо, а початок протистояння пояснює надмірною жадібністю правителів. Акцент на протистоянні добра і зла робить події зрозумілими для дітей. Обкладинка книги у стилі візантійської ікони дозволяє збагнути й глибші сенси, заховані у казці.

Також варто згадати цьогорічну збірку творів-переможців конкурсу «Мі-мі-мі», організованого форумом видавців. Тема збірки «Друзі незрадливі» присвячена чи не найулюбленішій дитячій темі – домашнім улюбленцям.

А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА

Цього року видавництво презентувало книгу донедавна відомої ілюстраторки, а тепер іще й дитячої письменниці — Катерини Штанко. Казка з експресивною назвою “Дракони, вперед!” особливо зацікавить хлопців, що полюбляють усілякі чудеса, пригоди та детективні сторі у компанії з милим домашнім другом, який іноді полюбляє пускати полум´я з пащеки.

Відомий український казкар Сашко Дерманський на цьогорічному форумі представив продовження цікавої маленьким читачам історії про Чудове Чудовисько (миле волохате створіння, що чимось схоже на рожевого Йеті) та його друга — дівчинку Соню. Вже третя книга з серії видана під егідою Івана Малковича, тож за її якість можна бути певним. Цікаво, що в багатьох сюжетних ситуаціях третьої книги з серії, дорослі читачі спостережуть натяки на події Майдану.

Також видавництво порадувало новими виданнями відомих творів: “Маленького  принца” Екзюпері (з ілюстраціями улюбленого художника видавництва Владислава Єрка), “Фарбованим Лисом” Франка (модернова і осучаснена версія Лиса в ілюстраціях Костя Лавро), “Момотаро, або Хлопчик-Персик” (дух японських народних казок влучно передано художником Віктором Гаркушем). Цікавим також є видання будійських казок — джатак (оповіді мають філософський підтекст, адже в них йдеться про перевтілення Будди у різних подобах). “Казки-джатаки” з ілюстраціями Яни Грановської відкриють для маленьких читачів світ індійської культури.

Видавничий дім "Школа"

Цього року видавництво представило книгу "Лотерея", яке є продовженням історії "Клас пані Чайки". Польська авторка Кароліна Пєкарська вдається до порівнняння життя з лотерею у якій не просто витягнути "щасливий квиток". Історія стане цікавою та повчальною для підлітків, оскільки зачіпає важливі у цьому віці питання життєвого вибору, складнощів дружби та відносин з протилежною статтю. У Польщі "Лотерея" - молодіжний бестселлер. Для зовсім маленьких читачів у "Школі" випускають книги з серій "Малятко-розумнятко" та "Книжка-схованка". Розвиваючи книги цих серій вдало поєднують процес гри та навчання.

Зелений пес

Нетипова для казки тема космосу фігурує у цьогорічному виданні "Велика космічна подорож" Батюк Наталі. Життя невідомих планет, загадкових істот та неймовірні пригоди у космосі будуть цікаві маленьким мандрівникам.

Казки на ніч у збірці "Сузір’я казок та розповідей" Катерини Дронової або патріотичні казки з витоків українського фольклору у "Казках Лірника Сашка" – обирайте на свій смак. Головне пам’ятайте, ці казки приємно читати дітям вголос, що власне і робив під зоряним небом Сашко на презентації своїх творів.

Фонтан Казок

Зовсім молоде видавництво, головним редактором якого є відомий дитячий письменник Іван Андрусяк. Заснований «Фонтан казок» у березні цього року, проте на Форум прийшли не з порожніми руками. Уже вийшло чотири видання, а саме: казки “Коротунчик”, “Банка варення”, оповідання “Калюжа” Олега Чаклуна та повість-казка “Третій сніг” Івана Андрусяка. Зовсім маленька, але напрочуд динамічна та весела книжечка (можна навіть сказати — кишенькова) “Калюжа” не залишить байдужими найменших любителів друкованого слова, а “Третій сніг” розповість про будні лісової школи і її пустотливих волохатих учнів. Загалом, вдалий дебют для молодого видавництва, проте будемо чекати майбутніх видань.