Re:цензії

29.05.2014|07:25|Вікторія Вітер

Післязавтра. Хореограф танцю Природи чи мавпа з гранатою?

Мічіо Кайку. Фізика майбутнього / Переклала з англ. Анжела Кам’янець. – Львів: Літопис, 2013. – 432 с.

Протягом останнього року я чомусь стала часто замислюватись над тим, що буде в майбутньому. Не в тому сенсі, що для мене важливо передбачити якісь конкретні події. Швидше, я намагалася уявити той світ, у якому житимуть мої діти і внуки. Яким він буде? Якого рівня досягнуть технології? Адже усього лише 10 років тому більшість із нас придбали свій перший мобільний, і приєдналися до інтернету, а сьогодні без цих вигод цивілізації не можливо уявити життя.

 Судячи з усього, про це задумувалась не тільки я. Газети, новини, телевізійні програми почали щораз частіше робити прогнози, згадувати про якісь фантастичні винаходи, що сьогодні народжуються в нетрях лабораторій і коштують мільйони, якщо не мільярди доларів, а завтра можуть стати предметом нашого повсякденного вжитку. Здається, у суспільстві назріла масова зацікавленість майбутнім. Американський вчений Мічіо Кайку, автор науково-популярних книг, ведучий, відомий футуролог, у своїй «Фізиці майбутнього. Як наука вплине на долю людства і змінить наше повсякденне життя в ХХІ столітті» відповів на цей напівусвідомлений суспільний запит. Мабуть, саме тому його книга стала світовим бестселером,  

«Фізика майбутнього» не фантазія, не думка однієї, хоч би й кваліфікованої, людини. Це узагальнення прогнозів понад 300 провідних науковців зі світовими іменами, нобелівських лауреатів, письменників, людей, що якимось чином мають стосунок до новітніх технологій. Особливість таланту Мічіо Кайку полягає в тому, що про найскладніші дослідження і теорії він уміє говорити просто і зрозуміло навіть для людини далекої від науки. А ще він невиправний оптиміст. Він вірить, що людство зуміє побороти свої печерні інстинкти і не знищить себе тією могутньою зброєю, яку сьогодні може запропонувати йому наука. Власне, він не просто вірить, він бореться за це. Адже завдання його книги: підготувати пересічних землян до нової ери, розпочати у суспільстві дискусію, що мала б на меті узгодити новітні досягнення з мораллю та здоровим глуздом.

Повсюдна комп’ютеризація, «доповнений зір», «розумні» речі, інтернет у контактних лінзах, ванна і туалет, які щоранку проводять аналізи не доступні нині в найкращих лабораторіях, роботи, що слухаються телепатичних команд, вирощування внутрішніх органів, колонізація Марсу…  Мічіо Кайку стверджує: саме таке повсякдення чекає на наших дітей. Але чи не стане віртуальна реальність «справжніша» за справжню, чи не поневолять нас роботи, чи, захопившись генною інженерією, не розділимо ми людство на «породи», немов собак і котів, чи не знищимо все живе на планеті своєю безглуздою ворожнечею… На усі ці питання нам (так, так, саме нам!) доведеться відповідати найближчим часом. Розробки усіх «див» уже є в лабораторіях, завтра вчені придумають, як їх здешевити, а післязавтра вони опиняться у наших оселях, на нашій відповідальності.

Цю книгу, мабуть, треба прочитати кожному, хто планує жити в ХХІ столітті й бути суголосним своєму часу. Окрема подяка і респект перекладачеві Анжелі Кам’янець і працівникам кафедри теоретичної фізики Львівського національного університету імені Івана Франка, завдяки старанням яких «Фізика майбутнього» вийшла українською мовою, долучивши таким чином і нас до цієї футурологічної візії. Попереджений значить озброєний.  А ми тепер попереджені.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери