Re:цензії

Повернення додому

Іван Андрусяк. Книга трав, дерев і птахів. — Тернопіль: Навчальна книга–Богдан, 2013, -112 с.

***

фонетика тиші

Господня роса

і промінь що пише

крилом небеса

 

до чистого звуку

живого чуття

немовби за руку

приводить Дитя

 

до звуку з якого

помоляться Втрьох –

так з Бога Живого

рождається Бог

 

У сучасному літературному середовищі дуже мало письменників настільки споріднених з природою (нашвидкуруч можна згадати Тараса Прохаська, Олега Лишегу). Світ цієї книги розділений на п’ять частин: люди, трави, дерева, птахи, Бог – тобто автор натякає нам на те, що взяті ми із природи і природа є над нами і до Бога ми тягнемося і Бог є над нами і Бог є людина, дерево, травичка, і пташка. Суто християнське світосприйняття, світогляд людини яка еволюціонує разом зі своїми творами. Ця книга є настільки цілісна і скомпонована, що з неї неможливо вирвати жодного вірша, жодного рядка. Іван Андрусяк створює природно чисту екологічну тканину зроблену з чистої джерельної води і павутинок, які срібними дзвонами у травневі дні грають ніжно і тихо. Головна особливість книжки є в тому, що криштальна тиша огортає читача в теплий дух, який сходить зі сторінок навіваючи знайомі відчуття передріздвяного свята, або перед Великоднем, або коли в порожній храм проповзає струмінь світла і наповнює серця радістю і трепетом. Дуже важливо  було зберегти і таку дитячу простоту і щирість, в деяких віршах вгадується, що Іван Андрусяк, ще і дитячий письменник:

Груші

розпочали груші гру

ти завмри – і я завмру

 

а вітерець зашелестить –

танцювати будеш ти

 

на раз і два

танцюєм вальс

 

на три-чотири

всі покотились

 

на п’ять і шість

кожен грушу їсть

 

Багато речей, які є в цій збірці насичені кольорами, і смаками які відомі з дитинства,тут пахне: садом, яблуками, грушами, травами, дощами, літом. Тут є народжений автором світ добра, гармонії, духа, що виростає соняшником, з усього розмаїття трав і він посміхається нам. Відчувається також, що автор суто Український, тут все пронизане любов’ю до своєї землі, до батьківщини, як би пафосно, це не звучало, але таким відкритим,чесним і витонченим може бути далеко не кожен в глобалізованому і урбанізованому світі металевих конструкцій. 

І весь пейзажний український букет освячений християнським духом, дітьми, сім’єю і усім тим,що гріє душу людині. Ця книжка є такою, до якої хочеться повернутися, як завжди хочеться повернутися додому з великої дороги.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери