Re:цензії

16.01.2014|07:34|Марія Удуд

Мир і радість в вашій хаті: спільна коляда

Іде звізда чудна: вертепи, колядки, щедрівки. Упор. Х. Матвієнко, худож. С. Балух. — К., 2012. — 64 с.

Коляда – це перш за все різдвяна пісня. У нас колядок, напевно, найбільше з-поміж інших народів. Вони мають особливі мотиви, лише частково нагадуючи народні.

Щоб цвіла і багатіла,

Україна наша мила.

 

Разом з маленьким Ісусом на сіні

Всіх вас здоровимо в Україні! («Бог ся рождає! Славімо Його!», Ярина Коваль)

Минулоріч у видавництві «Братське» вийшла друком збірка колядок, щедрівок та вертепів. Вам, напевно, цікаво дізнатися щось про зміст. Ця книга вмістила в собі вісім сценаріїв вертепів та тридцять дві колядки та щедрівки із нотами, що дає можливість відразу вивчити нову колядку як от «Офіра Христові» чи «В нічку тихеньку». Починаючи розповіддю про те, як Марія з Йосифом ішли до Вифлеєму задля перепису населення, завершуючи дивом різдвяної ночі - народження Ісуса-дитяти.

Різдво – подія не проста:

Це день народження Христа.(«Вертеп у Карпатах»)

Збірка не належить перу одного автора, зокрема ви можете прочитати як вертепи недільних шкіл, церков разом зі священиками, братства, колектив авторів, так і авторські – Юрія Шкрумеляка, Ярини Коваль. Такий гурт авторів однозначно підтверджує те, що коляда – це народне інсценізоване дійство.

Тексти вертепів є на будь-який смак і вік: як короткі для кращого запам’ятовування маленьким дітям, так і довші для дітей старшого віку, чи пак дорослих.

Пастушки, що недалечко

Пасли воли і овечки,

Як угледіли те сяйво,

Враз гукнули всі: «Рушаймо

За пречудною зорею!»

Чутно було над землею

Спів ангельський в небесах,

Розігнав він сум і страх,

Душі сповнив невимовним

Дивним трепетом духовним.

І зоря їх повела

До родженого Христа! («Братська коляда»)

Всі традиційні різдвяні персонажі зустрічаються нам на сторінках: ангели, три східні царі-мудреці, Ірод, пастушки, діти, батько мати, смерть, а також і національні герої - козаки, міхоноша, звіздар.

Козак:

Що за диво? Що за люди?

Чи мене підводять очі?

Щоб ішли  за пастухами

Три царі посеред ночі? («Христос родився, людоньки співаймо», Ярина Черняк та ін.)

В книзі дуже багато символіки, бо й саме Різдво символічне. Українське село, націоналізовані вертепи, зичення на урожайний наступний рік, бо саме найкращими найщирішими зиченнями завершується коляда.

Ілюстрацій у книзі не так уже й багато. За виключенням кольорової тематичної обкладинки, всередині є супровідні легкі для сприймання декоративні ілюстрації – ялиночки, зірочки, сліди на снігу. Однак вони прекрасні як і властиво це цьому видавництву з його незмінною ілюстраторкою – Світланою Балух.

Особливість книги в тому, що вона не має на меті лише традиційний заклик до святкування Різдва, також несе нове інтерпретоване трактування цього свята. Адже метою колядок є прославнення народження Ісуса заразом із переданням різдвяних традицій вертепного дійства від батька і матері дітям.

Цю книгу варто поставити на одну полицю з іншими різдвяними книгами. Особливо рекомендую її тим сім’ям, які виховуєте своїх дітей у православній традиції і хочуть розповідати дітям про дивовижу різдвяної ночі. Особливо актуальна ця книга в час згуртування українського народу та спільного проведення різдвяних свят. І нехай ці маленькі ангелята із вертепу прийдуть до нас до хати і принесуть лише добру новину в день Різдва цьогоріч.

 Хай нашої єдності вороги лякаються,

А ми дружно скажемо: «Христос рождається!»

 

 

 



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери