Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Події\Презентації

Події

04.01.2014|10:54|Буквоїд

Літературний світ у 2013 році

«Буквоїд» пропонує огляд найвизначніших подій у літературному житті світу 2013 року.

Січень. Американка Шерон Олдс отримала літературну премію Томаса Стернза Еліота за збірку віршів «Стрибок оленя». Вона стала першою поетесою із США, яка здобула цю нагороду.

Січень. Історичний роман «Внесіть тіла» (Bring Up the Bodies) британської письменниці Гіларі Ментел став лауреатом літературної премії Costa в номінації «Книга року».

Березень. У Великій Британії заснували нову літературну премію Folio Prize. Нова англомовна літературна нагорода була створена на противагу Букерівської премії. Грошовий еквівалент конкурента «Букера» складе £ 40 тисяч (60 тис. доларів).

 

 

Березень. Тан Тван Енг став першим малайзійським письменником, який удостоївся нагороди The Man Asian Literary Prize, «азіатського Букера».

Березень. Премію Астрід Ліндґрен отримала письменниця та ілюстраторка з Аргентини Марісоль Місента, відома під псевдонімом Ісоль.

Квітень. Лауреатом премії «Поет», заснованої Товариством заохочення російської поезії, в 2013 році став поет-шістдесятник Євгеній Євтушенко.

Квітень. Ірландському письменникові Джону Бенвіллу присудили Австрійську державну премію з європейської літератури.

Квітень. Російську премію «Baby-НОС» з дитячої літератури вручили Наріне Абгарян за повість «Семен Андреич. Летопись в каракулях».

Квітень. Кувейтський письменник Сауд ас-Санаусі став лауреатом цьогорічного «Арабського Букера» за свій роман «Стебло бамбука».

Квітень. Наклад нового роману Харукі Муракамі збільшено вдвічі. Лише через тиждень після появи на полицях книгарень Японії нового бестселера стало зрозуміло, що для задоволення читацького попиту знадобиться не менше мільйона копій книги.

Травень. Поет Андрій Гришаєв, видавець Андрій Костанян, режисери Володимир Панков і Кирило Серебрянніков стали першими лауреатами російської премії імені Андрія Вознесенського «Парабола». Переможці отримають грошову винагороду у розмірі 20 тисяч доларів.

Травень. Володар «Букера» британський письменник і журналіст Говард Джейкобсон вдруге здобув премію Вудхауза, яка вручається за найкращий гумористичний твір

Травень. Американка Лідія Девіс отримала Букерівську премію.

Травень. Столиця Філіппін образилась на Дена Брауна. Мер філіппінської столиці Маніли Френсіс Толентіно написав відкритого листа американському письменнику Дену Брауну, в якому звинуватив автора в однобокому описі міста.

Травень. Ізраїльський письменник Амос Оз став лауреатом літературної премії Франца Кафки.

Червень. Лауреатом російської літературної премії «Національний бестселер» став роман «Вовки та Ведмеді» авторки, що ховається під псевдонімом Фігль-Мігль.

 

Червень. Найпрестижнішу літературну премію Німеччини, премію імені Бюхнера, отримала Сібіллє Левічаров.

Червень. Російський письменник Дмитро Биков учетверте отримав міжнародну літературну премію в області фантастики імені Аркадія та Бориса Стругацьких («АБС-премія»). 

Липень. Іменем Ієна Бенкса, який помер у червні 2013, назвали астероїд.

Липень. Джоан Роулінґ зізналася, що видала новий роман під псевдонімом.

Жовтень. Провокатор Демієн Герст створив ілюстровану абетку для дітей. Ягнятко і акула у формальдегіді, комахи та інші дитячі радості від британського художника.

Жовтень. Нобелівську премію з літератури за 2013 рік отримала канадська письменниця Еліс Мунро.

Жовтень. Букерівська премія за 2013 присуджена 28-річній письменниці з Нової Зеландії Елеонорі Каттон за роман «Світила» (The Luminaries).

Жовтень. 15 кілограмів - вага 500-сторінкового фоліанту, що отримала назву «1283», від кількості голів, які футболіст забив з початку кар´єри.

Листопад. Лауреатом Гонкурівської премії став письменник П´єр Леметр за роман «До зустрічі нагорі».

Листопад. Книги Джейн Остін перетворять на онлайн-гру. Проект, який носить назву Ever, Jane, було представлено на сайті Kickstarter.

 

Листопад. «Гаррі Поттер і Орден Фенікса» назвали найкращим романом ХХІ століття.

Листопад. «Гаррі Поттер і філософський камінь» – найулюбленіша книга британських дітей.

Листопад. Лауреатом російської премії «Великої книги» став Євген Водолазкін з «Лавром».

Листопад. Невідомі оповідання Селінджера виклали в Інтернет. У мережі з´явилась збірка Джерома Селінджера під назвою «Три історії», до якого увійшли оповідання - «Паула», «Іменинник» та «Океан, повний куль для боулінгу».

Грудень. Киргизький епос «Манас» увійшов до списку шедеврів культурної спадщини ЮНЕСКО.

 

Грудень. У США вручили премію Булвера-Літтона, яка щорічно присуджується в Сан-Франциско за найбільш «жахливу писанину», створену англійською мовою. Цього року антинагорода дісталася програмісту Microsoft Дену МакКею, який у своїх літературних творах, зокрема, зрівнює жіночі груди з «маленькими рифленими ковпачками на подвійному карбюраторі».



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери