Re: цензії

28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
15.03.2024|Ірина Фотуйма
Дух єства і слова Богдана Дячишина
14.03.2024|Ярослав Калакура, доктор історичних наук
Радянська окупація і змосковлення Буковини: мовою документів і очима дослідника
09.03.2024|Тетяна Дігай, Тернопіль
Інтелектуальна подорож шляхами минулого і сучасності
Головна\Події\Культура

Події

13.07.2018|12:58|"Еспресо.TV"

Книжкова премія "Еспресо. Вибір читачів" представляє довгий список книжок номінації "Література для дорослих"

Книжкова премія "Еспресо. Вибір читачів" представляє довгий список книжок номінації "Література для дорослих". За вихід у фінал змагатимуться 48 художніх книжок українських авторів

Книжкова премія "Еспресо. Вибір читачів" представляє довгий список книжок номінації "Література для дорослих". За вихід у фінал змагатимуться 48 художніх книжок українських авторів 

Протягом червня оргкомітет конкурсу отримав 139 заявок від 26 видавництв на участь у конкурсі. Після ретельної перевірки їх на відповідність вимогам, до участі в конкурсі вийшли 99 книжок, із них 48 представляють номінацію “Література для дорослих”.

Далі трійку найкращих визначить професійне експертне журі конкурсу.

Представляємо список у номінації “Література для дорослих” (книги, розраховані на аудиторію віком старше 18-ти років).

"Біла ніч", Андрій Кокотюха (Видавництво "КСД").

Весна, 1945 рік. На Західній Україні - тотальний наступ загонів НКВД на повстанську лісову армію. Максим Коломієць на прізвисько Східняк очолив летючий відділ, який здійснює диверсійні військові операції. Про нього ходять легенди. Майору НКВД Полиніну доручають надскладне завдання: він має знищити Східняка.

"Гра в життя", Олег Рибалка (Видавництво "Легенда").

Роман-триптих за формою - фентезі, за змістом - медитативно-філософська проза. У першій книзі ("Долина") молодий чарівник потрапляє до замкнутого світу, щоб відімкнути його для себе й для решти людей. У другій ("Іскра") - він вивчає власні можливості. У третій ("Розмови") - прагне роздивитися життя очима інших.

"Журавлі відлетіли: есеї про Ірину Вільде", Роман Горак (Видавництво "Апріорі").

До цього видання включено написані у різний час есеї львівського письменника Романа Горака "Таємниці Ірини Вільде", "Кинути каменем" та "Ота одвічна загадка любові", які відкривають для читача невідомий світ видатної української письменниці Ірини Вільде, котрій судилося жити в складних історичних умовах.

"Інтернат", Сергій Жадан (Видавництво "Meridian Czernowitz").

Січень 2015 року. Донбас. Паша, вчитель однієї зі шкіл, спостерігає, як лінія фронту неухильно наближається до його дому. Стається так, що він змушений цю лінію перетнути. Щоби потім повернутись назад. І для цього йому щонайменше потрібно визначитись, на чиєму боці його дім…

"Коханці Юстиції", Юрій Андрухович (Видавництво "Meridian Czernowitz").

Паранормальний роман. Родинно-побутові і політичні вбивства, зґвалтування і грабунки, розбещення малолітніх і загадкове відокремлення голови, ідейні зради і зради заради ідеї, закладені різним дияволам душі й не завжди справедливі, але часто жахливі покарання…

"Кремлівський плагіат: від “шапки Мономаха” до кепки Ілліча", Селезньов Володимир (Видавництво "Мандрівець").

У Росії дуже люблять говорити про її самобутність, особливість, відмінність від інших, про оригінальність культури. Однак насправді багато чого, від самоназви і державних символів до таких побутових речей, як самовар і мотрійка, запозичене. У книжці розвінчується міф про самобутність і винятковість Росії, розповідається про поширені хибні думки, з приводу “тисячолітніх російських брендів”, що Кремль пропагує в усьому світі.

 

"Літо психіатра", Леся Демська (Видавництво "Легенда").

Молодий, але відомий психіатр Андрій Левинський за порадою кардіолога перериває свою роботу у Львові й вирушає до нібито цілком спокійного села в Карпатах, де колись мешкали його дід і баба. Однак неспокій починається вже в дідівській хаті. В сінях то поночі, то за відсутності господаря хтось вештається. Левинський кличе на поміч свого приятеля - слідчого Ростислава Белея і викриває довжелезний ланцюг злочинних таємниць.

"Мазуревичі. Історія одного роду", Дарина Гнатко (Видавництво "КСД").

Рід Мазуревичів споконвіку був знаний своєю жорстокістю. Усупереч волі батьків юна Марфа вийшла заміж за Уласа Мазуревича. Усі надії покладала на сина Тихона, але й він удався у своїх жорстоких предків. Він перетворив на пекло життя не тільки коханок, а й своєї дружини, багатої спадкоємиці Софії Льохвицької. Їхня донька Ярина ненавидить батька-тирана і хоче розірвати коло страждань та спокутувати гріхи роду Мазуревичів.

"Місяць, обмитий дощем", Володимир Лис (Видавництво "КСД").

Ця збірка різнобарвних, але водночас таких споріднених есеїв і новел про життя. Серйозні, а інколи й іронічні роздуми про сенс щоденного буття й плин часу, про історичну долю України й таємниці людського серця…

"Не озирайся і мовчи", Макс Кідрук (Видавництво "КСД").

Життя сім’ї Грозанів раптово змінюється. Вони переїжджають до нового будинку, і чотирнадцятирічний Марк змушений піти до нової школи. Хлопець начитаний, розумний, але дуже сором’язливий — ідеальний об’єкт для цькування. Він мріє про світ, де немає знущань і жорстокості. Марк знайомиться з дівчиною Сонею, яка розповідає йому про існування такого світу і про можливість туди потрапити… просто скориставшись ліфтом…

"Обруч", Сергій Синюк ("Навчальна книга - Богдан").

"Обруч" - роман у новелах, які об’єднує спільне місце дії – місто Шумськ. Тепер тихий маленький райцентр на півночі Тернопілля, що колись був багатим торговим містом заможної землі Погорини, де вирували пристрасті, плелися політичні інтриги, чинилися зради та звитяги, а під його стінами в ті часи гриміли криваві битви.

"Останній бій Урус-шайтана", Віктор Вальд (Видавництво "КСД").

Роман присвячено героїчним подіям кінця XVII століття, коли кожен день був визначальним не лише для українського народу і його віри, а й для всієї Європи. Події роману розгортаються в горах Криму, у жахливому степу Хейхат, у палацах володарів і на полях битви…

"Останній контракт", Андрій Кокотюха  ("Навчальна книга - Богдан").

Київський "авторитет" наймає двох професійних убивць - Антона й Віту - виконати замовлення на ліквідацію бізнесмена у Сполучених Штатах. Пара майстерно "розв’язує" проблему, однак лише імітує загибель. Коли замовники-мафіозі дізнаються про це, професійні "мисливці" самі опиняються в ролі дичини, на яку полюють.

"Падіння Орла", Андрій Гулкевич ("Навчальна книга - Богдан").

У Долині Рогу, захищеній високими горами та оточеній безмежним океаном, століттями мирно жили люди, забувши про війни, хвороби та голод. Однак безтурботне життя юного Дейлара раптово змінилося. У своїх мандрах він натрапляє на міфічні створіння, вступає в бій з ворогами рідної фратрії та дізнається про страшні таємниці, ретельно приховувані від людей.

"Спустошення", Любко Дереш ("Видавництво Анетти Антоненко").

Спекотний серпневий день. Троє чоловіків опиняються на одній лінії подій. Кожен здійснює відчайдушну спробу змінити власний сценарій, сценарій людей навколо, сценарій історії. Роман «Спустошення» — про межу, з-за якої не повертаються.

"Там, за Збручем. Осіння громовиця: хроніка", Олег Клименко ("Навчальна книга - Богдан").

В основу роману-хроніки покладено маловідомі, історичні події, які відбувалися як на території Тернопільщини, так і за її межами, напередодні і після початку Другої світової війни. З іронією та сарказмом метафорично розкриті образи тодішніх достойників Польщі маршалка Ридз-Смігли, президента Мосціцького й інших винуватців вересневої катастрофи.

"Тарас. Повернення", Олександр Денисенко (Видавництво "КСД").

Це історія про найтяжчі миті життя генія українського народу. Ким насправді був найвеличніший поет України — кам’яним символом чи все ж таки людиною з плоті й крові, яка шукає співчуття, підтримки, дружби, розуміння, кохання? Чи міг він знати, якою ціною його буде звільнено з тієї каторги? І навіщо російський цар вертає йому удавану свободу?

"Те, що серед нас: оповідання", Вівчарик Назарій (Видавництво "Мандрівець").

Оповідання цієї збірки – моторошні, але чи вигадані сюжети? Автор багато років працює журналістом. За редакційним завданням він справді їздив шукати чупакабру, писав репортажі з психлікарні й колонії, разом із поліцією виїжджав до розритого чорними археологами кургану. Містичні історії відображають темний бік суспільства, маскуючи роздуми про його серйозні проб­леми: від корупції до екології.

"Тенета", Віктор Янкевич ("Навчальна книга - Богдан").

У цьому метушливому, багатоликому, перенасиченому подіями світі людина мала б прагнути усамітнення, а вона страждає від самоти. Люди прагнуть, аби їх почули чи бодай помітили, шукають спасіння в інтернеті.  А там раптом з’являється подруга. Всерозуміюча. Вірна до останку... Цей детектив начебто не для слабкодухих, але саме їх може порятувати.

 

 

"Травам не можна помирати", Степан Процюк (Видавництво "Легенда").

Радянська влада, якій зосталося жити два десятиліття, здається могутньою. Дуже мало хто вірить у перспективу її падіння. Незгодні стають жертвами кагебістських провокацій і каральної психіатрії.

"Троща", Василь Шкляр (Видавництво "КСД").

Для головного героя, вояка УПА, війна вже минула, проте боротьба не забулася. Та раптом він бачить на цвинтарі недавню могилу свого бойового товариша, і спогади наринають на нього з новою силою. "Свої" і "чужі", дружба та розбрат, кохання і зрада, помилування й помста, свобода й неволя…

"Убивство у Мюнхені. По червоному сліду", Сергій Плохій (Видавництво "КСД").

Твір розповідає про одного із найвідоміших агентів КДБ, вбивцю Степана Бандери і Лева Ребета, Богдана Сташинського. Детально і вичерпано описано день, коли був убитий провідник ОУН, і слідство, що велося після події.

"Хатідже Турхан: Історичний роман. Книга друга: Султана-українка на османському престолі", Олександра Шутко ("Навчальна книга - Богдан").

Матір’ю одного з нащадків славнозвісної Роксолани стала українка з Поділля – Надія, яка в гаремі султана Ібрагіма Божевільного отримала ім’я Хатідже Турхан. Вона жила в буремні роки середини XVII століття, насичені повстаннями у провінціях Османської імперії, бунтами яничарів у Константинополі.

"Шепіт сосен: оповідання", Антонюк Ігор (Видавництво "Мандрівець").

Десь там, у дитинстві, ми набуваємо своїх найпотаємніших страхів. Знаємо, що зараз налякаємося, але гра тіней манить нас. Герої оповідань – люди зі своїми мріями, кожен – зі своєю неповторною історією. Найважче – закоханим ангелам, найлегше – привидам, адже їм однаково, вірите ви у них чи ні.

"Amor fati", Євген Хміль ("Видавець Корбуш").

Що цікавого та надзвичайного, здавалось, могло чекати молодого вчителя географії, який їде працювати в сільську школу? Та судилися йому шалене кохання, яскраві пригоди, неймовірні подорожі, далекі країни.

 

"Ольга, дружина Пікассо", Тетяна Сидоренко (Видавництво "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА"). У липні 2018 року минає 100 років з часу одруження геніального іспанського художника Пабло Пікассо та відомої балерини, українки з Ніжина, Ольги Хохлової. Повість "Ольга, дружина Пікассо" - перша в Україні художня книга про Ольгу Хохлову, балерину трупи Сергія Дяґілєва «Російський балет», та її сімейне життя з Пабло Пікассо, яке тривало 18 років.

"Сузір’я лебедя", Юрій Косач (Видавництво "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА").

Роман "Сузір´я Лебедя" - це "родинний портрет в інтер´єрі" української шляхетської родини напередодні Першої світової війни. Деякі персонажі цього твору наділені певними рисами реальних членів родини Косачів-Драгоманових, цей роман - не спогади і не історія конкретної родини, а заворожливий узагальнений символ світу "старої шляхетної України" на межі його зникнення в буревіях воєн і революцій ХХ ст.

"Ажнабія на червоній машині", Гримич Марина (Видавництво "НОРА-ДРУК").

Дія роману відбувається в сучасному Лівані, відомому своїм міжконфесійним розмаїттям. В центрі сюжету дві ажнабії-українки - Павлина, заміжня за сунітом Ахмадом, та Віра, дружина шиїта Жаввада. Павлина береться допомогти Жавваду порозумітися з дружиною, однак та несподівано зникає, і в пошуках Віри Ахмад, Жаввад, Павлина, а також таємничий дуруз Зіяд, що несподівано приєднався до компанії, об’їжджають червоною машиною увесь Ліван.

"Амстердам-Київ. І трохи святого Миколая", Галина Рис (Видавництво "Discursus").

Ця історія розпочнеться з переплутаних в аеропорту валіз. Удома Олена знайде чужі речі, а несміливий Марко, окрім туфель та суконь, — незавершений рукопис про Миколая і його життя ще задовго до того, як той став казковим добродієм. Марко пообіцяє собі знайти авторку тексту та повернути загублений рукопис.

"Вбивство п’яної піонерки", Сергій Оксеник ("Видавництво Старого Лева").

Тихе село Варварка стає центром загадкових подій, сплетених у кримінальний клубок. За злочином стоїть не лише людина. Радянська система, безнадійно загрузла в брехні. Хто ж залишається по-справжньому чесними, так це діти, приречені невпинно дорослішати в непростому, зрадливому світі дорослих.

"Два пасинки Митрополита", Владислав Івченко (Видавництво "Discursus").

Іван розпочинає служіння в далекому гірському селі, а закоханий Теофіл зволікає з висвяченням й залишається у Львові поруч із Митрополитом. Страждання й смерть, що прийшли з Другою світовою, кардинально змінюють цінності й переконання героїв, а врешті – і їхні долі. Жорстокі вбивства, несподівані зради, ігри з совістю, погрози й шантажі штовхають Івана й Теофіла на важкий шлях.

"Дім Терези", Ольга Деркачова (Видавництво "Discursus").

Коли нестерпний біль від смерті коханого врешті відступає, Тереза вирішує розпрощатися з минулим назавжди. Але тоді ж отримує несподіваний подарунок звідти - ключі від дому з яблуневим садом. Тереза наповнює той дім людьми, такими ж загубленими, як і вона сама. Тут кожен має право на мовчання й час, який зцілює.

"Київські канікули", Тисовська Наталя (Видавництво "НОРА-ДРУК").

Американська аспірантка Дженні Бартон навіть уявити не могла, що її мандрівка до Києва перетвориться на нескінченний вихор небезпечних пригод. Вона стала свідком пограбування й опинилася в полоні десь за містом, у заґратованому будинку. І що тепер робити - покірливо чекати смерті? Так міг би вчинити хто завгодно, тільки не Дженні.

"КІНЦЕВИЙ БЕНЕФІЦІАР", Роман Кузюк (ТОВ ""КІНЦЕВИЙ БЕНЕФІЦІАР").

Це історія про три роки існування компанії, яка від просто успішної виросла до рівня великої корпорації під впливом невідомого бенефіціара. Новий власник змушує акціонерів і менеджерів компанії розробити якісно нову стратегію, удосконалити бізнес-процеси, зайнятися інноваціями.

 

"Ловці думок", Любов Відута (Видавництво "Vivat").

Між світами причаїлися дивовижні краї, у яких точиться боротьба за рівновагу. Квадроси і вогнекрили, могутні маги й касти укладачів угод – всі вони пов’язані із Правителем. Коли двадцять найсильніших родів гинуть із волі зрадників, постати проти них може лише він — юнак, якому стерли пам’ять, але в якого не змогли забрати талант ловця думок.

"МАЛХУТ", Остап Українець (Видавництво "ФАБУЛА").

Станіслав, шістдесяті роки ХІХ століття. Молодому адвокату і контрабандисту Іґнацію Камінському до рук потрапляють старі листи, у яких згадується його рідне місто як осердя лицарського ордену, що ставив собі за мету створення політичного союзу вільних країн — відновленої Речі Посполитої. Але давні таємниці розгадувати нелегко — надто ж якщо хтось і досі їх ретельно охороняє.

 

"Нижче", Малко Кіра (Видавництво "НОРА-ДРУК").

Поліна змінила крісло маркетингового аналітика в офісі на бігові туфлі офіціантки. Попереду — шість місяців короткого сну в тісній каюті нижче ватерлінії і бездоганного сервісу високо над водою, без вихідних. Перед Поліною мерехтить калейдоскоп з пейзажів і побіжних облич, і її закручує у вирі алкоголю, сліз і тисячі порожніх слів.

"НОВИНИ", Андрій Войніцький (Видавництво "ФАБУЛА").

"Але ж це Харків, дитинко…" – каже собі герой книги. Чи не вперше перед читачем постає похмурий реверс міста-мільйонника, його жорстокий, часом кривавий виворіт, потопаючий у випарах синтетичних наркотиків. Трилер про те, як життя, що так багато обіцяло спочатку, розлітається на друзки…

"При надії. Дев´ять особливих місяців", Ольга Деркачова, Христина Козловська, Ірена Карпа, Галина Петросаняк, Ірина Шувалова, Маріанна Кіяновська, Любов Якимчук, Тетяна Мельник, Лариса Денисенко (Видавництво "Discursus").

Дев’ять українських авторок розповідають свої власні й літературно переосмислені історії вагітності: від загальновідомих двох смужок на тесті, перших рухів, УЗД і до глибоких емоцій та станів, що неминуче проступають, коли жінка вже не одна, а носить у собі цілий новий всесвіт.

"Прилетіла ластівочка", Роздобудько Ірен (Видавництво "НОРА-ДРУК").

Твір “Щедрик” був написаний українським композитором Миколою Леонтовичем. У 1921 році його вбили чекісти у будинку його батька за загадкових обставин. Авторка роману запрошує читача дізнатися правду про знамениту мелодію і висуває свою версію загадкового вбивства геніального українського композитора.

"Роман Шухевич", Святослав Праск (Видавництво "Апріорі").

Історичний роман-трилогія "Роман Шухевич", у цент рі якого – обра з Головного Командира Української Повстанської Армії легендарного генерала "Тараса Чупринки" – Романа Шухевича.

"Сузір´я дів", Дара Корній (Видавництво "Vivat").

Є таке сузір’я, в якому кожна жінка від народження має свою зорю. Є така й у Василини - представниці давнього шляхетного роду Коморовських. "Сузір’я Дів" - то плетиво жіночих доль, пов’язаних давнім амулетом, фатальним прокляттям і родинною історією, лукавими інтригами, безневинною кров’ю, підступними зрадами та справжнім коханням.

"Третя кабінка — Лос-Анджелес", Захарченко Олена (Видавництво "НОРА-ДРУК").

"Чормет", Маркіян Камиш (Видавництво "НОРА-ДРУК").

Героїня книжки знала, що альбом, мальований загиблим у тюрмах НКВС дядьком, безслідно зник. Коли він потрапляє їй до рук виникає багато питань. Хто зберігав його досі? Хто ці люди, що намальовані в альбомі? Розкуркулення 20-х років, розстріли і арешти «ворогів народу» в 1934-39, українсько-польська різанина 1943, прихід «совітів» на Західну Україну, війна, табори — це історія української родини на тлі історії України ХХ століття.

"Чужі скарби", Ірина Власенко (Видавництво "Vivat").

Знайшовши на горищі французького замку скарб, Анні Щербініна вважає це подарунком долі. Здається, бляшанка з діамантами допоможе здійснити всі мрії й змінити післявоєнне сирітське життя. Та дівчина й гадки не має, як вплине на її долю чужий скарб зі своєю трагічною історією.

"Шпиталь", Волков Олексій (Видавництво "НОРА-ДРУК").

Таємниці старого монастиря, на території якого розміщується районна лікарня, не дають спокою колективові хірургічного відділення, адже в цих стінах в різні епохи побували і лицар-тамплієр, і особистий хірург Наполеона, і польський магнат… Чи стане медикам сил та наснаги розплутати ці таємниці і дістатися захованого скарбу?
 

"ЩЕмить", Оксана Кузів (Видавництво "Апріорі").

Статистика вперто кричить світові, що така аномалія розвитку... (!) зустрічається в середньому в одного із двох тисяч новонароджених!!! На жаль, соціум воліє закрити очі, щоби не бачити, заткати вуха, щоби не чути... Йому вигідніше радше зробити вигляд, що таких людей просто не існує, а якщо десь і є, то точно не в їхньому місті, державі, а десь на краю світу...

"Green Card", Володимир Кошелюк (Видавництво "ФАБУЛА").

Історія перетворення юного лузера на суворого і досвідченого воїна- спецпризначенця, а поштовхом до цього стає випадково виграна у лотерею картка, що надає право на проживання в Сполучених Штатах.



Додаткові матеріали

13.07.2018|12:08|Події
ТОП-5 фестивалів цього літа
12.07.2018|12:22|Події
Львівський Форум видавців шукає волонтерів
12.07.2018|11:32|Події
10 причин відвідати ювілейний 25-й Форум видавців у Львові
13.07.2018|12:33|Події
У Києві відбудеться презентація книги про маловідомі епізоди життя Ван Гога
коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus

Останні події

20.03.2024|14:23
У київському просторі PEN Ukraine відбудеться публічна розмова Мирослава Мариновича з Мирославою Барчук
20.03.2024|14:02
В Україні видадуть продовження серії «Червоний Арлекін» італійського письменника Роберто Річчі
20.03.2024|14:00
У «Видавництві 21» готують до друку перше в Україні гумористичне фентезі про ІТ
15.03.2024|16:37
У Києві презентували епічне фентезі «Кий і морозна орда»
14.03.2024|11:27
Книга Сергія Руденка "Бій за Київ" у фінському перекладі увійшла до короткого списку премії Drahomán Prize 2023 року
09.03.2024|14:20
Оголошено імена лауреатів Шевченківської премії-2024
06.03.2024|18:34
Оголошено претендентів на здобуття Міжнародної премії імені Івана Франка у 2024 році
05.03.2024|11:11
У Львові презентують книжку Олени Чернінької, присвячену зниклому безвісти синові
05.03.2024|11:09
«Сапієнси»: потаємна історія наукової фантастики. Лекція Володимира Аренєва
01.03.2024|13:50
«Маріупольську драму» покажуть в Ужгороді та Києві


Партнери