Re: цензії

28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
15.03.2024|Ірина Фотуйма
Дух єства і слова Богдана Дячишина
14.03.2024|Ярослав Калакура, доктор історичних наук
Радянська окупація і змосковлення Буковини: мовою документів і очима дослідника
09.03.2024|Тетяна Дігай, Тернопіль
Інтелектуальна подорож шляхами минулого і сучасності
Головна\Події\Культура

Події

04.01.2013|21:08|Буквоїд

Обличчя і події літературної України-2012. ФОТО

2012 рік був насичений літературними подіями, презентаціями, фестивалями та ярмарками. «Буквоїд» підготував добірку фотографій подій та осіб, які були помітними у році, що минув.

Січень. «Приятель небіжчика» Андрія Куркова видано арабською. Це — перша  книжка письменника, яка офіційно перекладена арабською. Раніше виходив піратський «Пікнік на льоду».

Січень. Письменника Юрія Винничука звинуватили у порнографії. Народний депутат Леонід Грач звернувся до Генеральної прокуратури з проханням вжити заходів реагування на творчість письменника Юрія Винничука. У ньому звинувачує митця у порнографії. Йдеться про вірші «Так ніхто не кохав» та «Убий пі...са». Міліція змусила Юрія Винничука давати пояснення у зв’язку зі звинуваченнями у порнографії. Український ПЕН-центр виступив на захист Юрія Винничука та закликав органи влади припинити політичні переслідування в Україні, обмеження свободи слова та втручання в літературно-мистецьку діяльність. У вересні депутат від Партії регіонів Вадим Колесніченко подав до суду на Юрія Винничука про захист честі, гідності та ділової репутації

Січень. У продажу з’явився зомбі-роман «Хліб з хрящами» Михайла Бриниха, який побачив світ у видавництві «Ярославів вал»

Січень. Бориса Олійника висунуто на Нобелівську премію. Шведська академія, яка опікується Нобелівською премією в галузі літератури, отримала офіційне подання Національної Академії наук України за підписом Бориса Патона про висунення кандидатом на здобуття Нобелівської премії 2012 року поета-академіка Бориса Олійника.

Лютий. «Лексикон інтимних міст» Юрія Андруховича номінували на антипремію літературного порталу « ЛітАкцент » «Золота булька»

Лютий. Збірка п’єс Анни Багряної вийшла у Сербії. Переклав твори Рісто Василевскі.

Лютий. Книгу Лесі Ворониної і Катерини Штанко «Сни Ганса Християна» відзначено премією Президента України «Українська книжка року» в номінації « За видатні досягнення у галузі художньої літератури». Письменниця Леся Воронина та художниця Катерина Штанко відмовилися від премії.  

Лютий. Визначено лауреатів премії імені Лесі Українки. У номінації «Літературні твори для дітей та юнацтва» більшість членів Комітету з присудження урядової премії ім. Лесі Українки віддали свої голоси за Юрія Логвина та його роман «Таємна перлина» видавництва «Ярославів Вал».

 

Лютий. 15 лютого у Національну Спілку письменників України було прийнято одразу 47 письменників

 

Лютий. Біля столичної книгарні «Сяйво» виставили труну корупціонерам. Також  відбулася а акція протесту, ініційована активістами громадського руху «Київський культурний трибунал» та трудовим колективом ТОВ «Книгарня «Сяйво».

Лютий. Микола Томенко презентував факсимільне відтворення «Альбому Тараса Шевченка 1845 року»

Лютий. Богдан Гаврилишин презентував у Києві книгу «Залишаюсь українцем».

Лютий. Улюблений поет Віктора Януковича став народним депутатом України. Центральна виборча комісія зареєструвала народним депутатом від Партії регіонів Бориса Білаша, який балотувався до парламентом за списком ПР (№229).

 

Березень. Президент Віктор Янукович вручив у Каневі Національні премії імені Тараса Шевченка лауреатам 2012 року. Цього року нагороди отримали: поет Петро Мідянка, художник Анатолій Криволап, дитячий письменник Володимир Рутківський, мистецтвознавець Тетяна Кара-Васильєва та композитор Віктор Степурко. 

 


 Березень. Романи Люко Дашвар перетнули відмітку у триста тисяч примірників.

Березень. У Ляйпцигу пройшов щорічний книжковий ярмарок. Україна була представлена у спеціальній програмі «Транзит. Література з Польщі, України та Білорусії»   

 

 

Березень. Ляйпциг. Куратор програми «Транзит. Література з Польщі, України та Білорусі Мартін Поллак (Австрія)

 

Квітень. У Оксани Забужко в Німеччині вийшла книга есеїстики

 

Квітень. Сергій Жадан презентував «Вогнепальні й ножові».

Квітень. На Хрещатику зникла остання книгарня - «Знання»

Квітень. Цьогорічними лауреатами премії «Золота пір´їнка-2012» від дитячого журналу «Ангелятко» стали: Всеволод Нестайко, Леся Воронина та Галина Ткачук.

Квітень. Стався рейдерський напад на редакцію журналу «Всесвіт»

 

Травень. У Відні презентовано антологію «Горілка для воротаря –українські футбольні історії» (видавництво «Edition Fototapeta», 2012). До неї увійшли твори одинадцяти українських авторів (Олександра Гавроша, Тані Малярчук, Ірени КарпиМаксима КідрукаАндрія Кокотюхи, Наталки Сняданко,Сашка Ушкалова, Юрія Винничука, Оксани Забужко та Сергія Жадана).

 

Травень. Сергій Руденко виклав в інтернеті книжку «Yanukopedia». До книжки увыйшло 220 фактів, персон та подій із життя Віктора Януковича. 

Травень. Олена та Юлія Чернінькі презентували роман «RеанімаціЯ» 

Травень. Роман Марії Матіос «Майже ніколи не навпаки» вийшов англійською у англійсько-нідерландському видавництві GLAGOSLAV. Це вже друге видання книги на англомовному ринку. Перше видання в перекладі Юрія Ткача (Австралія) побачило світ 2010 року в Мельбурні. Травень. Письменник Анатолій 

Травень. Письменник Анатолій Дімаров відмовився від ордена Ярослава Мудрого, яким його нагородив Віктор Янукович.

Травень. Національна експертна комісія з питань захисту суспільної моралі (НЕК) отримала скарги громадян на дитячу книгу Джеремі Стронґа «Знамениті сіднички мого братика».

Травень. Літературну премію «Великий Їжак» отримав харківський письменник Валентин Бердт за книжку «Мій друг Юрко Циркуль та інші».



Червень. Лауреатом XII «Коронації слова» слова у номінації  «Роман» стала Ольга Слоньовська з Івано-Франківська з твором «Вві сні і наяву, або Дівчинка на кулі». У номінації «Прозові твори для дітей» перемогли:  «Ліга непарних шкарпеток» Галини Вдовиченко ( м.Львів) та «Все починається в тринадцять» Валентин Бердт (м.Харків)

Червень. Під час етнофестивалю «Країна мрій» традиційно пройшов книжковий ярмарок

Липень. Верховна Рада ухвалила у другому читанні «мовний» законопроект. За законопроект проголосували 248 депутатів.

Липень. Павло Щириця з книгою віршів «Місце Сили», став лауреатом премії імені Бориса Нечерди,  заснованої Лігою українських меценатів та редколегією журналу «Київ», .

Липень. Літературний фестиваль «Трипільське ЛітО».  

 

Липень. Анна Богородіченко. Під «Українським домом» триває «Мовний Майдан». 


Серпень. Янукович підписав «мовний» закон. Президент України Віктор Янукович підписав Закон №5029-VI "Про засади державної мовної політики".

Серпень. Поблизу Говерли, в селі Яблуниця, пройшов щорічний проект Літклубу «Маруся» – Літня літературна школа.

Вересень. У Львові відбувся 19-ий Форум видавців .Головним гостем львівського Форуму є британський письменник ДіБіСі П´єр, лауреат Букерівської премії 2003 року за книжку Vernon God Little. На львівському Форумі він презентує свій роман «Світло згасло в Країні Див». 

Вересень. 19-ий Форум видавців . Валерій Шевчук та Галина Крук

Вересень. 19-ий Форум видавців . Оксана Білозір та Анжеліка Рудницька

Вересень. 19-ий Форум видавців . Хелена Томассон

Вересень. 19-ий Форум видавців . Богдан Задура та Андрій Любка

 


Володимир Вакуленко-К став лауреатом Премії ім.Ульяненка

.Жовтень. Сергія Грабара перекладено грузинською

 

 Жовтень. Другий міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал».

Жовтень. Другий міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал». Олексій Авраменко та Андрій Кокотюха

Жовтень. Другий міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал». Юрій Андрухович

 

 

 Жовтень. Другий міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал». Борис Гребенщиков

Жовтень. Другий міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал». Тарас Прохасько

 

Жовтень. Другий міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал». Іван Дзюба

Жовтень. Другий міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал». Міла Іванцова

 

Жовтень. У«Мистецькому Арсеналі» пройшов другий міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал»

 

Жовтень. Чоловік Ганни Герман – Сергій присвятив дружині свій новий роман «Інґе».

Жовтень. У США вийшов друком «Музей покинутих секретів» Оксани Забужко

Жовтень. «Азбукове Королівство Магів і Янголів».  Мар´яна Савка та Галина Малик 

Лада Лузіна виставила свої оголені фото на аукціоні.   

 

Листопад. На урочистій церемонії у Києві було вручено відзнаки українським авторам, чиї друковані романи від початку 2000 року перевищили 100-тисячні наклади.

Відзнаки отримали Юрій Мушкетик, Анатолій Дімаров, Всеволод НестайкоОлег Чорногуз, Іван Білик, Юрій Логвин, Андрій КокотюхаАндрій КурковІрен РоздобудькоЛада Лузіна, Люко Дашвар, Міла ІванцоваМирослав ДочинецьОксана ЗабужкоСергій Жадан, Сімоніа Вілар та Юрій Винничук

Грудень. Голові Національної Спілки письменників Віктору Баранову вручено орден «За заслуги» ІІІ ступеня. Від імені Януковича це зробив міністр культури Михайло Кулиняк.

Грудень.Російський національний конкурс для дітей та підлітків «Книгуру» оголосив список фіналістів. Серед них українські письменники Володимир Арєнєв та Тетяна Корнієнко.

Грудень. Переможцем у номінації «Книга року ВВС 2012» став Юрій Винничук з романом «Танго смерті» (Харків, Фоліо, 2012).  

Переможцем у номінації «Дитяча книга року ВВС 2012» стала Леся Воронина з книгою «Таємне Товариство Боягузів та Брехунів» (Київ, Грані-T, 2012).

Грудень. У Києві відбувся концерт легендарного Меріліна Менсона. На «розігріві» у нього виступив гурт Qarpa. Солістка гурту Ірена Карпа була вдягнута в сукню, зроблену із сала.

Грудень. Колишній голова Національної Спілки письменників України Володимир Яворівський оголосив про свій вихід із Спілки письменників. Володимир Яворівський  назвав спілку «мовчазним сателітом Партії регіонів»

 Грудень «Квіти Содому» Олеся Ульяненко очолили «народний» рейтинг найкращих книжок 2012 року «Читають всі» у соціальній мережі Facebook



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus

Останні події

20.03.2024|14:23
У київському просторі PEN Ukraine відбудеться публічна розмова Мирослава Мариновича з Мирославою Барчук
20.03.2024|14:02
В Україні видадуть продовження серії «Червоний Арлекін» італійського письменника Роберто Річчі
20.03.2024|14:00
У «Видавництві 21» готують до друку перше в Україні гумористичне фентезі про ІТ
15.03.2024|16:37
У Києві презентували епічне фентезі «Кий і морозна орда»
14.03.2024|11:27
Книга Сергія Руденка "Бій за Київ" у фінському перекладі увійшла до короткого списку премії Drahomán Prize 2023 року
09.03.2024|14:20
Оголошено імена лауреатів Шевченківської премії-2024
06.03.2024|18:34
Оголошено претендентів на здобуття Міжнародної премії імені Івана Франка у 2024 році
05.03.2024|11:11
У Львові презентують книжку Олени Чернінької, присвячену зниклому безвісти синові
05.03.2024|11:09
«Сапієнси»: потаємна історія наукової фантастики. Лекція Володимира Аренєва
01.03.2024|13:50
«Маріупольську драму» покажуть в Ужгороді та Києві


Партнери