Головна\Події\Книжковий ринок

Події

10.08.2011|10:12|Буквоїд

«Грані-Т» видали книгу про Вільгельма Габсбурґа (Василя Вишиваного)

Книга відомого американського історика, професора Єльського університету Тимоті Снайдера присвячена непересічній постаті в історії Центральної та Східної Європи – Вільгельмові фон Габсбурґові.

Ерцгерцоґ, родич австрійського цісаря, він обрав собі українську ідентичність і став леґендарним полковником Василем Вишиваним, Червоним Князем, який боровся за незалежність України в часи Першої і Другої світових воєн. Його вабили героїчні сторінки української історії, змагання українців за державність. Аж до своєї смерті за стінами Лук’янівської тюрми Києва влітку 1948 року він не втрачав надії посісти монарший престол у відновленій українській державі.

Він шукав союзників у різних державах – Польщі, Австрії, Франції і навіть нацистській Німеччині, але, врешті, розчарувався в них усіх. Пристрасний мрійник і романтик, життєлюб і нетрадиційною сексуальною орієнтацією, Вільгельм потерпав від поразок у політиці. Натомість – як полковник Василь Вишиваний – залишив яскравий слід в українській національній історії, ставши одним із очільників-націєтворців.

Переклад «Червоного князя» зробив Павло Грицак, син львівського історика Ярослава Грицака.

 Після книги про Василя Вишиваного видавництво «Грані-Т» планує оприлюднити переклади інших праць історика Тимоті Снайдера, які стали інтелектуальними подіями в західній історичній та політологічній думці.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери