Re: цензії

28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
15.03.2024|Ірина Фотуйма
Дух єства і слова Богдана Дячишина
14.03.2024|Ярослав Калакура, доктор історичних наук
Радянська окупація і змосковлення Буковини: мовою документів і очима дослідника
09.03.2024|Тетяна Дігай, Тернопіль
Інтелектуальна подорож шляхами минулого і сучасності

Літературний дайджест

ТОП-5 «летючих» дитячих книжок

Що таке справжня мрія?

Що таке справжня мрія? Без сумніву, те, чого прагнеш усім серцем і що спонукає рухатись вперед. Або й вгору – як допитливих та завзятих героїв пропонованої збірки небомрійних книжок.
 
Ірина Лазуткіна, «Єнотик Бо і повітряна куля» («Видавництво Старого Лева», 2019)
 
Знайомтесь, це – єнотик Бо, перший та єдиний у світі єнот-повітроплавець, учень лісової «Школи пілотів». «Всього за тиждень я вивчив, з чого складається повітряна куля і як вона літає. Скоро і ви про все детально дізнаєтесь. Я поки коротко скажу: треба лише нагріти повітря всередині оболонки, наповнивши її теплом, і куля полетить, бо навколо холодніше. Тепло завжди піднімається вгору». Наближався фестиваль рекордного повітроплавання, і лише найкращий учень буде другим пілотом наставника ведмедя Аса… Чи стане ним Бо, котрий навіть намалював свою мрію: сто різнокольорових повітряних куль, які летять над морем, а у кошику однієї з них – він з таємним пасажиром у рюкзаку, другом-кротом Омом? «Єнотик Бо і повітряна куля» -- барвиста, захоплююча та пізнавальна казкова історія про справжню дружбу, винахідливість та хоробрість, про велику мрію та не менші зусилля для її здійснення, адже if you can dream it you can do it. Правда ж?
 
Ірена Карпа, «День усіх білок» («Чорні вівці», 2017)
 
«Кучеряве Білченя було трохи не таким, як усі. Якщо чесно, воно вже народилося не таким, як усі. Власне, народилося воно кучерявим. Що, погодьтеся, для карпатських чорних білок не є нормою». А ще вигадливого та невтомного до пригод Кучерявчика змалечку тягнуло до людей: особливо йому подобалися дідусь Петро з онучкою Галюсею, котрі щосуботи приносили горіхи в парк для білочок. Однак взяти горішка з рук дівчинки він ніяк не наважувався, адже хотів вразити Галочку. Але як? А що, як навчитися літати? Ну, як Білка-Летяга, що якось приснилася кучерявохвостому мрійнику. Чи зуміє він знайти її, тим паче, що мешкають летяги, або ж політухи, аж у листяних лісах Сибіру? «День усіх білок» – добра і бешкетлива історія про наполегливість та віру в себе, а також про важливість боротьби за свої права, незалежно від того, хто ти є: дорослий, дитина чи лісове звірятко.
 
Торбен Кульман, «Армстронґ. Неймовірні пригоди Мишеняти, яке літало на Місяць» («Видавництво Старого Лева», 2017)
 
Жило-було собі одне допитливе Мишеня, закохане в зоряне небо. Щоночі Мишеня спостерігало за ним, вправно крутячи маленькою лапкою коліщатка велетенського телескопа. З усіх небесних світил саме Місяць найдужче захоплював хвостатого дослідника: «Спочатку він був гладкий і круглий. А потім все тоншав і тоншав, поки від нього залишався тільки вузенький серпик. Наступної ночі зникав і той». Щиро бажаючи поділитись своїми неймовірними відкриттями, Армстронґ підготував цілісіньку доповідь про Місяць, яка для мишей Нью-Йорка виявилась абсолютно нецікавою.  Як довести іншим, що Місяць – не сир, а велетенська кам’яна куля? Існує лише один спосіб – збудувати космічний корабель. Отож, спочатку Армстронґ змайстрував катапульту, потім ракетні сани і, врешті-решт, проектує ракету. Одягнувши шолом з акваріума та скафандр з алюмінієвої фольги, ниток і ґудзиків, відчайдушний винахідник сідає у неї, аби стати першим Мишеням, яке літало на Місяць!
 
Сергій Товстенко, «Пташка Пін на прізвисько Гвін» («Фонтан казок», 2018)
 
Пінгвіни, як відомо, не літають, але мріяти відірватись від землі – можуть! Як-от пінгвіненя Пін, котрого по-вуличному звуть Гвіном: наслухавшись бабусиних розповідей про «летюче» минуле пращурів, він ще зовсім маленьким почав плекати мрію піднятися в небо… «Коли у слонів носи ще були короткими, люди знали мову звірів і птахів, а груші росли на березі, – у ті часи пінгвіни мешкали в наших краях. Тоді вони були ще не такими товстими та поважними, мали великі крила, а пір’я в них по всьому тілу й навіть на голові було довге і зелене». Разом зі своїм другом – тюленям Тюкалом – Пін потрапляє у низку пригод, які, втім, закінчуються не лише добре, а й з користю для всіх мешканців Білої долини. Змайструвати бабусі окуляри з крижаних «скелець», облаштувати гарячу Купіль та навіть приготувати цілий мішок цукрових льодяників – усе і навіть більше виявилось до снаги допитливим малюкам. А як же заповітна мрія пінгвіненя – ширяти попід хмарами? Думаю, тут важко не погодитись: якщо чогось щиро прагнути, найбажанішому – неодмінно бути!
 
Мартін Содомка, «Як змайструвати літак» («Видавництво Старого Лева», 2015)
 
Чи задумувались ви коли-небудь, завдяки чому птахи і літаки можуть літати? Відповідь на це питання точно знають друзі-мрійники – горобець Зила і пацюк Арні: «Швидке повітря вгорі тисне на крило слабше, ніж повільне внизу. У результаті маємо силу, яка штовхає крило вгору, – це і є підйомна сила!» Вони, натхненні минулорічним конструюванням автомобіля, вирішують змайструвати ще й літак, щоб гайнути на зиму у теплі краї. Що потрібно, аби сконструювати справжнісінький літак? По-перше, довідатись, з яких деталей він складається та роздобути їх, паралельно вивчаючи теорію з підручника для пілотів. А по-друге, ця затія може виявитись ще тою перевіркою на міцність дружби, як у випадку наших героїв. Чи вдасться їм реалізувати свою летючу мрію? Читайте, пізнавайте та надихайтесь, адже небо, як і будь-яка мрія, підкорюється лише наполегливим!


Додаткові матеріали

ТОП-7 книжок для розвитку творчого письма
ТОП-7 книжок для орієнтації у найновішій перекладній літературі
ТОП-7 книжок для набуття корисних навичок
ТОП-15 книжок, назви яких змусять зазирнути під обкладинку
ТОП-5 кулінарних книжок з рецептами української кухні
коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus

Останні події

20.03.2024|14:23
У київському просторі PEN Ukraine відбудеться публічна розмова Мирослава Мариновича з Мирославою Барчук
20.03.2024|14:02
В Україні видадуть продовження серії «Червоний Арлекін» італійського письменника Роберто Річчі
20.03.2024|14:00
У «Видавництві 21» готують до друку перше в Україні гумористичне фентезі про ІТ
15.03.2024|16:37
У Києві презентували епічне фентезі «Кий і морозна орда»
14.03.2024|11:27
Книга Сергія Руденка "Бій за Київ" у фінському перекладі увійшла до короткого списку премії Drahomán Prize 2023 року
09.03.2024|14:20
Оголошено імена лауреатів Шевченківської премії-2024
06.03.2024|18:34
Оголошено претендентів на здобуття Міжнародної премії імені Івана Франка у 2024 році
05.03.2024|11:11
У Львові презентують книжку Олени Чернінької, присвячену зниклому безвісти синові
05.03.2024|11:09
«Сапієнси»: потаємна історія наукової фантастики. Лекція Володимира Аренєва
01.03.2024|13:50
«Маріупольську драму» покажуть в Ужгороді та Києві


Партнери